Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Fiat Freemont: Dodge Journey s italským motorem

Diskuze (49)
Jedinou motorickou možností při uvedení na trh bude turbodiesel 2,0 MultiJet. Premiéra v Ženevě, na trh v létě.

Jednou z březnových ženevských premiér bude Fiat Freemont. Právě takové jméno podle neoficiálních zdrojů dostane evropská verze amerického MPV Dodge Journey.

Vycházet bude z modernizovaného Journey modelového roku 2011, které se představilo v listopadu na autosalonu v Los Angeles.

Prodej v Evropě by měl být zahájen v červnu.

Verze Fiat dostane nový, podstatně moderněji pojatý, interiér inovovaného Journey a bude těžit i z úprav podvozku a řízení u výchozího modelu. Místo palety motorů, která se dosud nabízela pod značkou Dodge, dostane Fiat vlastní pohonnou jednotku.

Evropané tedy nebudou moci objednat motor 3,5 V6 Pentastar (211 kW) a přes oceán se k nám nedostane ani zážehový čtyřválec 2,4 l (129 kW). Jedinou možností při uvedení na trh bude turbodiesel 2,0 MultiJet.

Jedná se o vůbec první aplikaci motoru Fiat v některém z modelů koncernu Chrysler. Nový turbodiesel nabídne 125 kW, místo dosavadních 103 u dvoulitru CRD, který pod kapotu Dodge Journey dodával Volkswagen. Vyloučena není ani kombinace 2,0 MultiJet s pohonem všech kol, pro značku Fiat by to byla u MPV novinka.

Rodinný vůz s délkou 4,9 metru v nabídce Fiatu po menší přestávce nahradí model Ulysse. Fiat tímto krokem získá hned několik výhod: Freemont je podstatně modernější konstrukcí, místo motorů z produkce PSA dostane pohonnou jednotku vlastní výroby a je u něj technicky možné nabídnout verzi 4x4 (vyrábí se zatím jen pro USA s motorem V6).

Fiat Freemont má navíc předpoklady pro dobré prodejní výsledky. Zatímco morálně zastaralý Fiat Ulysse byl v posledních letech životního cyklu obchodně neúspěšný (v roce 2009 se prodalo po celé Evropě dle JATO Dynamics jen 1956 kusů), Dodge Journey je v daném segmentu navzdory méně známé značce a malé dealerské síti šestým nejprodávanějším modelem (loni 8395 ks). S prodejním a servisním zázemím Fiatu má model dobré vyhlídky na udržení nebo další upevnění pozice.

Mimochodem, pod značkou Lancia se bude prodávat přeznačená verze většího Chrysleru Grand Voyager/Dodge Grand Caravan. Skupina Fiat se tak odkloní od dosavadní praxe, kdy Fiat a Lancia v kategorii velkých MPV nabízely shodný model odlišený jen designem, výbavou a cenou. Místo toho nabídne dva různě velké modely rozdílné konstrukce.

Diskuze (49)
Avatar - Barrichello
3. 1. 2011 12:41
Re: Jeden motor?
Na to nepotřebuješ Multiair, standartní 3,6 V6 Pentastar v Journey má 283 Hp, přidej si jiný svody + cold air intake a máš 305 Hp jak vyšitejch.

Za cca 900 tis kč je to tvoje. Stačí si to nechat dovýzt.
Avatar - Barrichello
3. 1. 2011 12:37
Re: Jeden motor?
Jo baští, je to z fabriky FlexFuel - takže můžeš v klidu tankovat E85 za cca 24,- Kč litr.
30. 12. 2010 22:48
Re: Obrázky k článku
Sintra bola hlavne nekvalitná, nedbalo vypracovaná, vyrobená podľa amerických noriem a zvyklostí v mene hesla, že čo je dobré pre Ameriku, musí stačiť aj Európe. Bol to krutý omyl, keď sa pridal ešte mizerný výsledok crash testu, bola definitívne pochovaná - vidno to na predajoch, veď to ponúkali púhe 2 roky (!).

Ďalší príklad, aj keď z inej triedy, je Cadillac BLS. Kríženec americkej a európskej kultúry, aj keď v tomto prípade pod značkou spoza oceánu. Úspešnosť? Mizerná.

Fiat vstupuje do segmentu, v ktorom nikdy poriadne nezaujal, nie že by prerazil, a na ktorý nemá. Pochybujem, že mu americký voz s iným kabátom vylepší povesť. Vidím to skôr opačne.
Avatar - gld
30. 12. 2010 22:01
Re: Obrázky k článku
Sintra bola škaredá, tam ležal kameň úrazu..ale liftnutý journey sa mi páči, tak snáď aj ten fiat bude vyzerať k svetu.

A fiat nevstupuje do nového segmentu, len nahradí produkt spolupráce s PSA ovocím z poza oceánu ;-)
30. 12. 2010 20:53
Re: Obrázky k článku
v clanku se pise: "Verze Fiat dostane nový, podstatně moderněji pojatý, interiér inovovaného Journey a bude těžit i z úprav podvozku a řízení u výchozího modelu." tzn. fiat bude vychazet z journey po faceliftu, ten se v evrope neprodaval a prodavat se bude az jako fiat freemont. tudiz bude mit stejny interier jako na foto, akorat logo dodge nahradi logo fiat a motor bude diesel a ne benzin. rek bych ze to neni slozite.