Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Fiat představuje nové městské SUV. Vybrat jméno mu můžete i vy

David Bureš
Diskuze (32)

Fiat odhaluje podobu dříve avizovaného městského SUV. Novinka italské značky nicméně zatím nemá své jméno.

Automobilka Fiat kdysi patřila mezi největší výrobce aut v Evropě. Dnes už tak silnou pozici na domácím kontinentu nemá, zato se jí nebývale daří v Jižní Americe, kde nabízí zajímavou paletu aut, které se v Evropě neprodávají. A právě pro jihoamerický trh je určeno i nejnovější dílo, městské SUV.

Novinka známá jako Projekt 363 ani po odhalení svého designu nemá své jméno, Fiat mu zatím jednoduše říká SUVFiat. Jméno mu však můžete vybrat i vy, na brazilských stránkách modelu se totiž objevila anketa, v níž lze vybírat mezi třemi možnostmi. Novinka se tak může jmenovat Pulse, Domo, nebo Tuo. Definitivní název má být přitom oznámen již brzy, ještě před uvedením do prodeje, plánovaný na září.

Vedle jména zatím neznáme ani bližší technická data o tomto městském SUV. Přesné rozměry tak zatím zveřejněny nebyly, má jít však o konkurenta vozů typu Volkswagenu Nivus, který se v Evropě bude prodávat pod označením Taigo. Půjde tedy o SUV segmentu B s délkou okolo 4,2 metru.

Základem je přitom nová platforma nazvaná MLA, která podle Fiatu poskytne vyšší robustnost i lepší komfort. Podobnosti se teprve dozvíme, jde však každopádně o jiný základ než v modelech Argo a Cronos, rovněž určených pro latinskoamerické trhy.

Pod kapotou by se každopádně měl podle zdrojů brazilských médií objevit přeplňovaný benzinový tříválec o objemu jednoho litru rodiny FireFly, který by měl nabídnout výkon zhruba 92 kW a točivý moment okolo 200 N.m. Rovněž se počítá také s atmosférickou třináctistovkou s 80 kW a 139 N.m.

Design automobilu je přitom zcela odlišný od modelové palety Fiatu známé na evropských trzích. Vpředu najdeme světlomety navazující na výraznou masku chladiče s dominantním nápisem Fiat. Ten ostatně používá už modernizované Tipo prodávané také u nás. Zajímavý styl pak podtrhuje dvoubarevná karoserie.

Přestože je nové městské SUV Fiatu velice zajímavým dílem, v Evropě se jej podle všeho bohužel nedočkáme, a to přestože je v přípravách nové malé SUV, které se bude vyrábět v Polsku. Jihoamerická nabídka Fiatu se od té evropské zásadně liší, konkrétně třeba v Brazílii se s evropským portfoliem shoduje pouze užitkové Ducato, přičemž se neočekává, že to právě nové malé SUV změní. Třeba se ale pleteme a v rámci vzniku koncernu Stellantis Fiat své plány přehodnotí a některé modely pro Jižní Ameriku nabídne v upravené formě také u nás. Takový malý hatchback Argo nebo pick-up Toro by stejně jako nové SUV mohly být zajímavým oživením. Nebo ne?

David Bureš
Diskuze (32)

Doporučujeme

6. 5. 2021 12:21
Re: Pomeranč....
Jj, Fiatů jsem měl hromadu, stále se jim snažím trošku fandit (i když je to stále těžší), ale namátkou ani můj 500F r.1971 Mirafiori r.1977 nebo Uno r.1986 neměly tak žalostný lak.
6. 5. 2021 11:37
dalsi Pezot?
To bude dalsia variacia na pezot 208?
OMG - kolko toho este navalaju?

208,2008, Mokka, C4, Crossland, C3, Corsa.. :-O :-O :-O

A vsetko s jednym poondenym trojvalcom a jednym uzranym naftakom.

Sloboda vyberu v praxi.
6. 5. 2021 10:40
Kľudne aj Barchetta...
...lebo v zákrutách sa bude nakláňať a plávať ;-)
Avatar - Stejsn
6. 5. 2021 08:20
Re: Pomeranč....
To je fakt příšerný.
6. 5. 2021 05:20
Re: Re: Ne ne
Nevím co je na tom mimo mísu. Podívej se na to! Celá jejich nabídka z jižní ameriky by tady neprorazila. A oni to ví. Proč by to tady jinak nenabídli? Jsou to auta pro méně náročné trhy. A taky podle toho vypadaj. Abych si to tady mohl před některými dovolit napsat tak pro ně píšu že už jsem měl dohromady šest italských aut.