Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Fiat Professional pro rok 2020 omlazený model Talento

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)

 Fiat Professional se s modelovou řadou Talento pro rok 2020 vydává ve stopách jejích francouzských příbuzných. Hlavní změny se díky tomu odehrávají v nabídce motorů a provedení i výbavě interiéru.

Automobilky Renault a Fiat v létě roku 2014 oficiálním prohlášením potvrdily svou spolupráci na vývoji a výrobě lehkých užitkových vozidel. Prvním výsledkem se stal v roce 2016 představený model Talento, jenž je podle tradice značky Fiat Professional pojmenován podle starověké mince a stojí za zmínku, že italská automobilka toto označení použila již v letech 1989 až 1994 pro první generaci modelu Ducato s nejkratším nabízeným rozvorem náprav.

Fiat Talento nabízený italskou značkou od roku 2016 ovšem nevychází z aktuálního modelu Ducato, ale je podobně jako Nissan NV300 a do loňského roku také Opel Vivaro odvozen od modelu Traffic francouzské značky Renault, od nějž se v případě designu karoserie odlišuje pouze decentními změnami v oblasti přídě, jimž vévodí maska chladiče ve stylu italské značky.

Hlavní novinkou pro Fiat Talento modelového roku 2020 je podobně jako pro Renault Traffic zavedení vznětového dvoulitrového čtyřválce. Ten v případě italského modelu nese označení EcoJet a Fiat Professional uvádí, že vedle skutečnosti, že splňuje emisní normu Euro6d-Temp vyniká o 11 % lepší účinností, lepším výkonem i točivým momentem oproti předchozí pohonné jednotce o objemu 1,6 l.

Fiat Talento bude s dvoulitrovým motorem nabízen ve třech výkonových verzích, disponujících nejvyššími výkony 88 kW (120 k), 107 kW (145 k) a 125 kW (170 k), jimž odpovídají hodnoty točivého momentu 320 N.m, 350 N.m a 380 N.m při 1500 otáčkách za minutu.

Fiat Professional uvádí, že díky elektronickému řízení může nové turbodmychadlo s variabilní geometrií u dvoulitrového čtyřválce přizpůsobit svou dynamiku otáčkám motoru a stylu jízdy, a zajistit tak vždy správné přeplňování. Motory využívají také selektivní katalytickou redukci SCR, která snižuje emise oxidů dusíku prostřednictvím vstřikování roztoku AdBlue do výfukových plynů.

Paletu motorů pro Fiat Talento modelového roku 2020 doplňuje přeplňovaný vznětový čtyřválec 1.6 EcoJet Turbo o výkonu 70 kW (95 k) a točivém momentu 260 N.m, který je rovněž vybaven turbodmychadlem s variabilní geometrií a selektivní katalytickou redukcí SCR.

Fiat Talento má pro modelový rok 2020 nabízet modernější černé interiéry s řadou úložných prostor s celkovou kapacitou 90 litrů a na přání dodávaný prvek výbavy Mobile Office, který zahrnuje sklopné prostřední sedadlo vybavené sklopným stolkem a úložným prostorem pro dokumenty.

Novinkou pro modelový rok 2020 je rovněž infotelematický systém 7" Touch-Radio Nav se zrcadlením chytrého telefonu Apple CarPlay a Android AutoTM. Systém vybavený vstupem USB a digitálním rádiem DAB nabízí i navigaci a rozhraní Bluetooth pro hands-free telefonování. Aplikace Apple CarPlay zobrazuje směrové instrukce optimalizované podle dopravních podmínek a může být využita pro telefonování, odesílání a přijímání textových zpráv a poslech hudby, audioknih a podcastů. Aplikace rovněž zahrnuje hlasovou asistenci Siri, která je speciálně navržena pro použití během jízdy.

Systém je kompatibilní i s funkcí Android Auto, dovolující pokračovat v používání aplikací a služeb Android ve vozidle, a to jejich projekcí na obrazovku vozidla. Funkce je navržena tak, aby usnadňovala a zabezpečovala vyhledávání informací během jízdy. Řidiči mohou využívat mapové podklady Google Maps nebo aplikaci Waze pro lepší navádění na trase a snadno přistupovat k hudbě, multimediálnímu obsahu a svým oblíbeným aplikacím zpráv.

Fiat Profesional pak nezapomíná připomenout, že model Talento i v modelovém roce 2020 nabídne širokou škálu karoserií s nízkou i vysokou střechou, verze pro přepravu osob, kabinu s podvozkem pro montáž nástavby, prodlouženou kabinu a kabinu s valníkem. Volit bude možné ze dvou rozvorů náprav a stejného počtu celkových délek i výšek.

Talento nabízí objem 5,2 až 8,6 m3 a jeho celková hmotnost může dosahovat 2,8 až 3,05 tuny, přičemž užitečná hmotnost činí až 1266 kg. Otevřením přepážky CargoPlus situované pod sedadlem spolujezdce lze převážet předměty až 3,75 metru dlouhé a 4,15 metru u dlouhého rozvoru náprav.

Zdroj: FCA Automobiles

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)

Doporučujeme