Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ford bude v Evropě bolestivě šetřit. Chce být zase v zisku

ČTK
Diskuze (12)

Americká automobilka Ford Motor hodlá v Evropě do konce příštího roku zrušit asi 12.000 pracovních míst.

Firma se tak snaží vrátit své evropské aktivity k zisku. Ford v Evropě zaměstnává kolem 51.000 lidí a dnes automobilka uvedla, že plánovaného snížení pracovní síly by chtěla dosáhnout zejména prostřednictvím dobrovolných odchodů zaměstnanců. Firma do konce příštího roku hodlá uzavřít či prodat šest výrobních závodů.

Ford se chystá uzavřít závod na výrobu motorů v Británii, továrnu na převodovky ve Francii a další tři továrny v Rusku. Hodlá rovněž prodat slovenskou továrnu na převodovky firmě Magna.

Automobilka už začátkem roku avizovala restrukturalizaci evropských aktivit zahrnující rušení pracovních míst. Firma loni v Evropě vykázala provozní ztrátu 398 milionů dolarů (8,9 miliardy Kč).

Počet evropských závodů Fordu by měl v rámci restrukturalizace klesnout z 24 na 18.

"Jsou to ta nejtěžší rozhodnutí, která děláme," řekl o snižování počtu zaměstnanců a zavírání továren prezident evropských aktivit Fordu Stuart Rowley. Upozornil, že firma svůj postup konzultuje se zástupci zaměstnanců. "Společně postupujeme vpřed a soustředíme se na budování dlouhodobě udržitelné budoucnosti svých aktivit v Evropě," dodal.

Evropské aktivity Fordu jsou ztrátové už řadu let, poptávka po autech v Evropě navíc v poslední době ochabuje. Evropské sdružení výrobců automobilů (ACEA) dnes předpovědělo, že počet registrací osobních aut v Evropské unii letos klesne o jedno procento na zhruba 15 milionů. V předchozí prognóze počítalo s jednoprocentním růstem.

Ford navíc podobně jako ostatní globální automobilky čelí i řadě dalších problémů, včetně vysokých nákladů na vývoj elektromobilů. Ty by měly firmám mimo jiné pomoci splnit nová emisní pravidla v Evropě. Aby mohly automobilky vývoj financovat, potřebují dosahovat vysokých zisků, upozornila agentura AP.

ČTK
Diskuze (12)
Avatar - pradeda777
1. 7. 2019 18:10
Ekonomika je jen jedna.....
...a ta se nedá ošulit...Takže, Ford oprášil základní poučky a začal konat. Snad jim i štěstí bude přát. Já to ale vidím tak, že během FK 2008-2010 Ford udělal chybu, že prostředky které získal odprodejem majetku pokryl pohledávky, namísto toho aby zažádal stát o záchranný balík (jak to učinil GM), a prostředky použil na vývoji nové technologie a modelů. Tak sice skončil bez dluhů, ale také s prázdnou pokladnou.... :-(
Avatar - miromen
30. 6. 2019 20:10
Re: Přejít na Badoo.red
To opravdu neni o koncernu VW, takže si teď akorat tak za panskeho penise.
Avatar - miromen
30. 6. 2019 20:09
Re: A napadlo Ford
Ford děla nejen velmi pohledna, ale předevšm vyborna auta, od dobrych tedy pruměrnych aut nebo přepravniku tu jsou řady jinych. A takovych vyrobcu jako ford je tu poskromnu. Takže blaboly, ktere pišeš snad pod každym člankem o fordu a to na jinych webech uspěji možna tak na emimio a moža i tam ze sebe dělaš trapaka.
Avatar - 3_diamanty
30. 6. 2019 17:47
Re: A napadlo Ford
jedna vec je mat napad a druha to aj zrealizovat tak aby to skutocne malo uspech.....

ale puma je uz aj vizualne za mna fajn aj explorer .. sekne im to :yes:
Avatar - KANKUNEN
30. 6. 2019 14:55
A napadlo Ford
udělat dobré a hezké auto?