Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ford chce využít světlomety k hraní videoher. Volant získá novou funkci

Daniel Fuglevič
Diskuze (12)

Americká značka pracuje na dalším způsobu, jak zabavit pasažéry při čekání na nabití jejich elektromobilu.

Přestože se doba nutná k nabití dnešních elektromobilů stále snižuje, automobilky i nadále přicházejí s různými způsoby, jak posádku vozu zabavit během stání u nabíječky. A cestou hraní počítačových her na palubě se chce nejspíš vydat i Ford. Značka totiž v nejnovějším patentovém návrhu přemýšlí nad chytrým využitím stále dokonalejší technologie Matrix LED světlometů.

Video se připravuje ...

Funkci projekce animací na silnici či do blízkého okolí skrze světlomety už známe třeba od Audi. Návrh od Fordu u amerického patentového úřadu, který objevil web Carbuzz, si nicméně představuje využití této techniky právě pro zábavu. Světlomety by tedy fungovaly jako projektor zobrazující herní obraz před zaparkovaným autem.

Počítačové hry na palubě aut nejsou samozřejmě ničím novým. Hraní her na obrazovce infotainmentu se objevilo u Tesly, rovněž u BMW a elektrická Honda e dokonce přišla s možnosti připojit k vozu například konzoli PlayStation. Myšlenkou Fordu je ale zabavení celé posádky včetně pasažérů vzadu, kterým se bude velký obraz projektoru sledovat lépe ve srovnání s koukáním na menší displeje vpředu na palubní desce.

Ovládání her ve Fordech mají dle patentu zajistit externí ovladače (smartphony, respektive ovladače konzolí jako PlayStation či Xbox) nebo samotné ovládací prvky stojícího vozu. Zde automobilce přijdou vhod stále populárnější technologie steer-by-wire a drive-by-wire bez mechanických vazeb na řízení kol a pohonné ústrojí vozu.

Z bezpečnostního hlediska by infotainment umožnil spustit hry pouze v případě, že je auto zastaveno a nemá aktivované pohonné ústrojí. Značka bere v potaz taky automatické upravování jasu promítaného obrazu v závislosti na okolních podmínkách nebo typu povrchu, na němž je obraz zobrazován.   

Ford je ve vymýšlení nových nápadů a podávání nejrůznějších patentových návrhů, které se však často nemusí vůbec objevit v produkci, obecně velmi aktivní. S rapidní digitalizací uvnitř dnešních vozů by ale nejnovější myšlenka Fordu nemusela v produkci vůbec překvapit.

Daniel Fuglevič
Diskuze (12)

Doporučujeme

Avatar - Ozzman
13. 3. 2024 10:43
Re: Úplně pitomé hovadiny!
Mondeo má, je docela hezký

http://ksa.motory.com/…nymce/fdngkf.png

říkaj mu někde Taurus, někde Mondeo,
zatím 2.0 EB 245HP motor, 8st hydroměnič....příjde i HEV verze a 4x4.... no akorát ho NETAHAJ DO EU a tady prodávají jen elektropodivnosti a pak V8 Mustang či naftové dodávky.
Avatar - 3_diamanty
13. 3. 2024 10:06
To je tak
Ked uz ta nebavi vyrabat auta tak zacnes vymyslat uplne blbosti... z pohladu psychologie je ford uz jasne vareny peceny... teda zatial aspon v eu...
Avatar - Mokrous
13. 3. 2024 07:55
Re: velký obraz projektoru
Jasné, na jachting jsem úplně zapomněl. :yes: :D
13. 3. 2024 07:32
Re: Bože, to jsou kraviny…
No vypadá to tak, ale kolik mladých lidí má na tohle auto peníze? Kdekoliv na světě? ;-)
13. 3. 2024 07:08
Re: Bože, to jsou kraviny…
Nie, to je prejav omladenia vývojových tímov. Inžinierov už vlastnosti a funkcie auta ako auta nezaujímajú. Najradšej by robili autonómne vehikle s domácim kinom a videoherňou..