Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ford Kuga se už chystá na příchod nové generace. Dorazí jako plug-in hybrid

David Bureš
V našlapané kategorii SUV musí pět let stará Kuga reagovat na modernější konkurenty. Proto Ford už testuje její novou generaci.

Aktuální druhá generace Fordu Kuga (na vybraných trzích Escape) se vyrábí již od roku 2012, a přestože třeba u nás se stále slušně prodává, už je na ní stále více patrné, že už je na trhu nějaký ten pátek, což se ve srovnání s modernější konkurencí stává nevýhodou. Ford však už pracuje na nové generaci, která byla zachycena špionážními fotografy.

Tlustá vrstva kamufláže však ze vzhledu auta moc neukazuje, karoserie prototypu je opravdu pečlivě zakrytá. Přesto se dá o vzhledu mnohé odhadnout, Kuga má využít platformu z aktuálního Focusu, z nějž by měla převzít i stylistické prvky. To platí třeba pro víko zavazadelníku, jehož sklo je více skloněné než u dnešní Kugy.

Z Focusu bude částečně převzat také interiér, což naznačuje jedna z fotografií prototypu. Přestože palubní deska zůstává pečlivě zakryta, volant nebo ovladače na středovém tunelu pochází právě z nové generace populárního kompaktu. Obrazovka multimediálního systému by pak stejně jako ve Focusu měla být samostatně stojící, na vrchu středového tunelu, jak je dnes v módě.

Z hlediska techniky se dá očekávat nasazení motorů z Focusu. Platforma je přizpůsobena nadcházející éře elektrifikace, do níž chce Ford investovat až osm miliard liber (240 miliard korun), které budou použity na příchod 40 elektrifikovaných modelů. Je tak jasné, že Kuga dorazí i ve formě plug-in hybridu.

Přestože už prototypy nové Kugy jezdí, na příchod třetí generaci si ještě nějakou dobu počkáme. Připravovaná třetí generace je totiž připravovaná pro rok 2020, zatím je tedy nějaké dva roky daleko.

David Bureš