Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ford mění kávový odpad z McDonaldu na kvalitnější součástky do aut

Ondřej Mára
Diskuze (5)

Automobilový průmysl hledá stále nové způsoby, jak eliminovat množství použitých plastů a zvýšit procento obnovitelných materiálů. A odpověď mnohdy nachází na dost nečekaných místech.

Například automobilka Ford se nedávno pochlubila, že k výrobě některých komponent pro své vozy začala používat suché slupky kávových zrn, které vznikají jako odpadní materiál při pražení. A jejím vrchním dodavatelem tohoto materiálu se stal známý řetězec McDonald, který každoročně vyprodukuje několik milionů kilogramů tohoto materiálu.

Výzkumníci Fordu totiž zjistili, že kávové plevy mohou být snadno přeměněny v materiál, který je ideální pro vyztužení některých součástek automobilů. Tomu však předchází zpracování, během kterého je potřeba materiál zahřát na vysokou teplotu v prostředí s nízkým tlakem, následuje mixování s plasty a přidávání neznámých aditiv.

Výsledkem jsou kávou lehce vonící pelety, které je následně možné formovat do různých tvarů. Automobilka v současnosti využívá tento materiál například pro zadní část světlometů, která je ukryta v motoru. A jeho vlastnosti si nemůže vynachválit.

Komponenty jsou totiž o cca 20 procent lehčí a jejich tvarování vyžaduje o 25 % méně energie, než kdyby automobilka použila standardní plasty. Ford navíc dodává, že komponenty vyrobené z nového materiálu mají i lepší tepelné vlastnosti. Během krátké doby by se tak nový materiál mohl dostat z motorového prostoru i do kabiny.

Video se připravuje ...

Ford sice přímo neuvádí, do jakého modelu jsou komponenty z plastů vyztužených kávovými plevy instalovány, na videu však můžeme vidět výrobní linku Fordu Ranger, což je celkem slušná nápověda. Do budoucna se však počítá s využitím materiálu i u dalších modelů, které jsou vyráběny na výrobních linkách tohoto závodu.

Podobné využití nečekaných materiálů v interiérech aut by však nemělo nikoho překvapovat. Jak jsme psali již v květnu, budoucnost interiérů by měla podle odborníků patřit recyklaci a veganství.

Ondřej Mára
Diskuze (5)

Doporučujeme

23. 2. 2021 00:29
Káva
Tak to zní konečně opravdu jako něco, co dává smysl:) Kdyby náhodou někdo někdy sháněl nějaké sklenice na kávu, když už tady píši ten komentář, tak jsme si nedávno domu pořizovali tyto - https://www.penepex.cz/…klenice-na-kavu/ ... To já jen, kdyby náhodou nějaký z vás třeba nevěděl, čím potěšit manželku... Všichni víme, že ty nápady brzy přeci jen dojdou, že :D
5. 12. 2019 22:02
mňamka
si pošmáknou kuny a teď i žížaly :-)
5. 12. 2019 19:52
jo to
schade meni koncernovy odpad na boleslavskej hnuj
5. 12. 2019 17:04
ford versus mekac
Fordem tam, s čízem na stopa zpátky