Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ford Mustang: Šestá generace se začne vyrábět v srpnu

Aleš Dragoun
Diskuze (2)
Šestý Ford Mustang známe již od 5. prosince loňského roku, ale ještě se sériově nevyrábí. Produkce začne až v srpnu.

Továrna ve Flat Rocku ve státě Michigan zatím vyrábí odcházející generaci pátou. Ta odejde na zasloužený odpočinek až 20. června 2014. Příprava produkce „šestky“ začne o osm dní dříve, tedy 12, června. Podle informací zveřejněných na fóru Mustang6G vyjedou první nové vozy ze zmíněného závodu 11. srpna letošního roku. Informace můžeme brát jako zaručené, Ford totiž minulý pátek rozesílal informační leták americkým distributorům.

„Čerstvě narození poníci“ ovšem nezamíří hned k zákazníkům. Modrý ovál sice začne přijímat za mořem objednávky už 13. května, ale klienti se svých prvních miláčků dočkají až na konci roku. K mání ale už bude rovnou kromě kupé (oficiálně mu Ford říká fastback, má sice splývavou záď, ale ne výklopnou) i kabriolet. Obě karosářské verze pohání hlavně pod přední kapotou uložený pětilitrový vidlicový osmiválec řady Coyote s výkonem nejméně 313 kW a točivým momentem 529 N.m. Standardem pro USA je ovšem šestiválec 3,7 l s 224 kW a 366 N.m. V Evropě bude k mání dokonce i přeplňovaný přímovstřikový čtyřválec EcoBoost 2,3 l s o něco vyššími 227 kW a hlavně 414 N.m.

Připomeňme, že poslední generace dostala konečně do základu zadní nezávislé zavěšení místo klasické tuhé nápravy, byť jej už některé ostřejší měly i v minulosti. Vpředu jsou pak vzpěry McPherson. Šestistupňový automat se chlubí pádly pod volantem, k mání bude navíc i manuál od Getragu se stejným počtem rychlostních stupňů. Datum uvedení na evropské trhy zatím nebylo oznámeno.

Nezapomeňme také na to, že Mustang si připomene letos 17. dubna padesátiny. Plány oficiálních oslav sice ještě neznáme, budou ale jistě velkolepé.

Aleš Dragoun
Diskuze (2)
Avatar - Sloth
28. 1. 2014 10:51
Re: Mustang
Přesně, hlavně ten zadek se fakt povedl :-)
Avatar - CHerokee
27. 1. 2014 18:58
Mustang
Už aby to bylo. Krásné auto.