Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ford Super Duty se pyšní přestavbou plnou luxusu. Vyjde pěkně draho

Dominik Kovář
Diskuze (1)

Ford Super Duty je poctivý americký pracant. Společnost 27North z něj zároveň udělala perfektního společníka na putování světem.

Pátá generace Fordu Super Duty se představila loni na podzim. Americká společnost 27North se sídlem v Missouri rok po jeho představení ukázala světu obytný vůz 30A Ascender, který je postavený právě na základech Fordu F-550.

Nový obytný vůz 30A Ascender je v podstatě aktualizací modelu Ascender, který byl postaven na podvozku F-250. Pod kapotou modelu F-550 pracuje 6,7litrový vznětový osmiválec PowerStroke o výkonu 354 kW (481 k) a točivém momentu 1422 Nm. To vše v kombinaci s pohonem všech kol a desetistupňovou automatickou převodovkou.

30A Ascender má k dispozici kola o velikosti 20 palců, která jsou obuta do off-roadových pneumatik o velikosti 41 palců. Pro lepší jízdu po nezpevněném povrchu je obytný vůz vybaven elektronickým systémem odpružení. 

Stylový a luxusní. Tak bychom mohli popsat karavan, který je připevněn na podvozek modelu F-550. Karavan je vyroben z kompozitních materiálů. Po nahlédnuti do interiéru modelu 30A Ascender pochopíte, že tohle není obyčejně stavěný obytný vůz. Jeho součástí je kuchyňský a jídelní kout, sprchu a manželskou postel. Po obou stranách jsou velká okna, která zajistí pořádné prosvětlení interiéru.

Vzhledem k tomu, že s podvozkem F-550 je tento obytný vůz šestimístný, luxusní manželská postel pro dva nemusí stačit. 27North to vyřešili tak, že v případě potřeby lze jídelní kout rozložit a udělat z něj další postel. 

Video se připravuje ...

Stejně jako předchozí verze, i 30A Ascender postavený na podvozku F-550 má k dispozici klimatizaci a hydronický topný systém pro zajištění optimální teploty bez ohledu na to, v jakém ročním období a jakém místě se zrovna nacházíte. Zároveň dokáže přepravit až 570 litrů sladké a 285 litrů odpadní vody. Součástí vybavení vozu je dále řídící systém iPad Pro a 1200W solární nabíjecí systém.

Luxusní, skvěle vybavený a přitom stále zdatný pro práci v terénu. 30A Ascender je povedený obytný vůz, za který je třeba vydat velký obnos peněz. Přesnou částku společnost neodhalila, ale můžeme vycházet z předchozí verze na podvozku F-250, která v závislosti na výbavě mohla stát až 1,5 milionu dolarů (35 milionů korun).

Dominik Kovář
Diskuze (1)

Doporučujeme

Avatar - Barry Lyndon
19. 10. 2023 11:14
myslel jsem, že v Americe jsou věci spíš levnější
a tady chtějí za trochu překližky 1,5 mega USD? :-)