Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ford testuje elektronické brzdové světlo (video)

David Bureš
Diskuze (7)
Automobilka Ford chce elektronickým brzdovým světlem dosáhnout toho, aby o brzdícím autě věděli i řidiči za zatáčkou.

Brzdová světla v minulých letech prošla mnoha vylepšeními – rozsvítí se rychleji, svítí jasněji, některá během prudkého brzdění blikají. Další zlepšení vidí Ford v systému Electronic Brake Light, což se dá přeložit jako elektronické brzdové světlo.

Zatímco konvenční brzdová světla ostatní řidiče varují svým rozsvícením, systém Fordu vysílá radiový paprsek. Ten okolní auta zaznamenají a šoféra posléze varují zobrazením varovného nápisu na přístrojové desce.

Ford chce tímto řešením vyřešit problém, kdy automobil zabrzdí za prudkou zatáčkou nebo za horizontem a řidiči vozů za ním jej spatří až na poslední chvíli. Taková nebezpečná situace může vést ke srážce.

Díky elektronickému brzdovému světlu šofér v případě nebezpečí začne brzdit dříve, což automobilka dokázala během jeho testování.

Vývoj systému probíhá v rámci programu Safe Intelligent Mobility – Testfield Germany (simTD), na kterém spolupracují i firmy Bosch a Continental. Během něj je testován i například systém varující řidiče před nebezpečnými překážkami na vozovce.

David Bureš
Diskuze (7)
24. 6. 2013 17:02
Re: fungovaní
Ti s automatom budu vzdy stat na brzde.
A potom su taki, co budu na neutrali stat na brzde aj vtedy, ked pridu na runway.
Staci si pozriet brzdaky na hocijakej vodorovnej krizovatke. Skoro vsetky auta svietia ako vianocne stromceky.
:'-(
24. 6. 2013 16:54
Pravdepodobne mali na mysli ...
... i řidiči "před" zatáčkou, a nie za zatáčkou. :-)
24. 6. 2013 13:55
Re: fungovaní
Přesně, do zatáček jedu tak, abych ubrzdil kam vidím + nějaká předvídavost, že může něco vyletět i proti mě. Spoléhat se na asistenty je cesta do pekla (sem nebrzdil, protože mi nic nesvítilo, že mám brzdit...).
24. 6. 2013 12:31
Re: fungovaní
Jen mi trochu uniká smysl vedle V2V, kde jde o výměnu informací jako kde jsi, jak rychle jedeš atd. Nehledě na to, do zatáček a přes horizont se na slepo nejezdí. Nemusí tam totiž být brzdící auto, ale třeba zraněný cyklista.
24. 6. 2013 12:17
Re: Smysl
Tak budeme doufat, že to hlavně půjde VYPNOUT...