Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ford Tourneo Connect: Styl a prostor nejen pro rodiny

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Ford v Paříži na svém stánku představuje širší veřejnosti mimo jiné i zcela novou generaci modelu Tourneo Connect.

Ford zahájil generační výměnu u svých lehkých užitkových modelů letos na jaře na autosalonu v Ženevě, kde měl premiéru koncept Tourneo Custom, z nějž se nakonec vyklubal sériový model. Následně se jako sesterský model a nástupce současného Transitu koncem dubna na veletrhu užitkových vozidel v Birminghamu představil Transit Custom.

Začátkem září se na akci „Go Further“ pořádané v Amsterdamu představila vedle nového Mondea a modernizované Fiesty i nová generace modelu Tourneo Connect, která měla následně výstavní premiéru na IAA v Hannoveru a nyní se představuje i návštěvníkům autosalonu v Paříži. Tento velkoprostorový osobní model se v nabídce značky řadí pod Tourneo Custom a má samozřejmě své užitkové dvojče pojmenované Transit Connect.

Ford Tourneo Connect má podle automobilky představovat nápaditou kombinaci prostoru, přizpůsobivosti a komfortu. Novinka má být přitažlivá i díky svému designu, ten navazuje na větší Tourneo Custom a lze v něm najít odkazy i na Fiestu, Focus a nové Mondeo.

Nový model bude k dispozici ve dvou flexibilních verzích – jako pětimístné Tourneo Connect a sedmimístné Grand Tourneo Connect. Rodinám vyznávajícím aktivní životní styl i profesionálním řidičům poskytne posuvné zadní dveře, velmi přizpůsobivý systém sedadel a množství promyšlených odkládacích schránek.

Sedmimístný model nabídne možnost sklopit sedadla ve druhé a třetí řadě do roviny a vytvořit tak nákladový prostor. Pro případ převozu dlouhých předmětů bude možné sklopit i sedadlo předního spolujezdce.

Součástí výbavy Fordu Tourneo Connect bude mimo jiné komunikační a zábavní systém Ford SYNC s hlasovým ovládáním a funkcí Nouzová asistence. K dispozici budou i mlhová světla s funkcí svícení do zatáček a zadní parkovací kamera.

Cílem Tourneo Connect je podle automobilky dosáhnout nejnižší spotřeby ve svém segmentu. Pomoci by mu k tomu měla nabídka hospodárných vznětových i zážehových motorů, využívajících strategii downsizingu, stejně jako řada technologií Ford ECOnetic.

Nabídku motorizací pro evropské trhy bude tvořit vznětový čtyřválec Duratorq TDCi o objemu 1,6 litru s výkony 55, 70 a 85 kW. Pro zájemce o zážehové motory bude k dispozici tříválec EcoBoost s objemem 1,0 l a výkonem 74 kW nebo čtyřválec o objemu 1,6 litru, který bude možné kombinovat i se šestistupňovou samočinnou převodovkou.

Ke snížení spotřeby paliva a emisí CO2 přispěje i systém Active City Stop, dostupný pro zážehové i vznětové motorizace, nebo aktivní maska chladiče, která reguluje přívod vzduchu k chladiči podle potřeb a pomáhá tak snižovat aerodynamický odpor vozu.

Nové Tourneo Connect je založeno na globální platformě Ford pro vozy segmentu C, kterou

využívá kromě jiného Focus i nová Kuga/Escape.

V zájmu vyššího jízdního komfortu a lepší ovladatelnosti má Tourneo Connect zadní nápravu s příčným torzním členem a nikoliv odpružení listovými pery, jako tomu bylo u předchozího modelu. Další novinkou v konstrukci podvozku je řízení s elektrickým posilovačem.

Vůz byl zkonstruován v evropských vývojových střediscích Fordu, ale s využitím všech možností globálního potenciálu společnosti. V závislosti na konkrétním trhu se proto bude

lišit například nabídka výbavy nebo pohonných jednotek.

Nový Ford Tourneo Connect bude uveden na trh v Evropě i v Severní Americe, kde se bude

prodávat pod názvem Transit Connect Wagon, ve druhé polovině roku 2013.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)