Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ford Transit má díky technickým řešením z leteckého průmyslu vyšší užitečné zatížení

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)

Ford Transit ve své modernizované podobě nabízí díky komplexnímu programu snižování hmotnosti až o 80 kg vyšší užitečné zatížení.

Ford ve vývojovém procesu modelové řady Transit využil pokročilé technologie počítačové konstrukce, které se obvykle používají v leteckém průmyslu. Ford Transit se díky tomu jako první užitkový automobil nabízený na evropském trhu může pochlubit hliníkovou kapotou motoru. Další novinky, přispívající ke snížení hmotnosti, představují pevná kompozitová přepážka mezi kabinou a nákladovým prostor nebo kola vyráběná novým postupem.

Nižší provozní hmotnost při zachování celkové hmotnosti vozu znamená pro zákazníky vyšší užitečné zatížení. Například nový Transit s celkovou přípustnou hmotností 3500 kg s pohonem zadních kol, dlouhým rozvorem a střední výškou střechy váží o 80 kg méně než ekvivalentní verze dosavadního modelu. V případě dodávky s pohonem předních kol činí hmotnostní úspora 48 kg.

Konstruktéři automobilky Ford postupovali při snižování hmotnosti u modelové řady Transit metodou drobných krůčků. Pomocí CAD softwaru z leteckého průmyslu optimalizovali stovky jednotlivých součástí. V některých případech činila úspora hmotnosti méně než půl kilogramu. V součtu to ale dává snížení hmotnosti celého vozu až o 80 kg oproti ekvivalentní specifikaci předchozího modelu.

Ford uvádí, že nová hliníková kapota motoru má o 5,4 kg nižší hmotnost než ocelová. V rozsahu teplot -30 °C až +80 °C přitom v testech prokázala stejnou odolnost vůči promáčknutí.

Výrazné úspory 14,7 kg se podařilo dosáhnout přepracováním konstrukce zadní nápravy modelů s pohonem zadních kol. Novinku reprezentuje také přepážka mezi kabinou a nákladovým prostorem z lehkého a pevného kompozitu. Oproti ocelové je o 4,4 kg lehčí.

Ocelová kola pro Ford Transit jsou nyní vyráběna novou metodou, při níž se spotřebuje méně materiálu a výsledný výrobek je pevnější. Na všech pěti kolech (včetně rezervního) se díky tomu v součtu ušetří 5,5 kg.

Ford uvádí, že je nejprodávanější značkou užitkových automobilů v Evropě. Řada Ford Transit zaznamenala v prvním čtvrtletí 2019 meziroční navýšení počtu prodaných vozů o 11,8 procenta, na 81.700 vozů. V roce 2018 prodal Ford na dvaceti hlavních evropských trzích celkem 380.900 užitkových vozů. Ve srovnání s rokem 2017 to znamená nárůst o více než osm procent.

Zdroj: Ford Czech Republic

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)

Doporučujeme