Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Francie vyšetří finanční machinace v Renaultu za Ghosna

Diskuze (1)

Ve Francii zahájili soudní vyšetřování možných finančních machinací v automobilce Renault v době, kdy ji vedl Carlos Ghosn, který byl již obviněn v Japonsku.

Předmětem vyšetřování je údajné praní špinavých peněz, podvody a zneužívání firemního majetku. Ghosnovo jméno v dnešním sdělení státního zastupitelství na pařížském předměstí Nanterre přímo zmíněno není. Jak ale píše agentura AP, zkoumané aktivity pocházejí z jeho ředitelského období a vyšetřovatelé se opírají o informace, které poskytly japonské úřady a Renault po Ghosnově zatčení v roce 2018 pro podezření z finančních podvodů.

Úkolem vyšetřovatelů nyní bude zjistit, která osoba či osoby stály za údajnými finančními podvody z let 2009 až 2020. Podle zdroje agentury Reuters je jedním z podezřelých i Ghosn. Právník bývalého šéfa Renaultu uvedl, že vítá možnost podat vlastní verzi událostí.

Státní zastupitelství se zajímá o podezřelé finanční toky mezi Renaultem a automobilovým prodejcem v Ománu. Podle zdroje Reuters také prošetří, zda Ghosn vědomě zneužil firemní peníze pro soukromé účely, když v roce 2016 platil narozeninovou oslavu své manželky. Zajímat se bude i o několik milionů eur na cestovní a jiné náklady, které uhradila dceřiná organizace Renaultu a Nissanu RNVB se sídlem v Nizozemsku a které by mohly být určeny pro Ghosnovu osobní potřebu. Podle zdroje Reuters pozornosti vyšetřovatelů neujde ani velkolepá oslava 15letého výročí vzniku aliance Renaultu a Nissanu na zámku ve Versailles z roku 2014.

Ghosn býval generálním ředitelem francouzsko-japonské aliance, která sdružuje automobilky Renault, Nissan a Mitsubishi. V Japonsku byl po obvinění ve vyšetřovací vazbě, z které byl ale propuštěn na kauci. Ze země se mu loni v prosinci podařilo uprchnout do rodného Libanonu.

Nissan a Renault se po ztrátě svého slavného šéfa potýkají s poklesem prodeje. Ghosnovi se připisuje, že japonskou automobilku zachránil před bankrotem.

Diskuze (1)

Doporučujeme

Avatar - pradeda777
20. 2. 2020 17:02
Jak typické....
.....když se někdo topí ve sračkách, tak se vždy najde někdo kdo mu ještě zatlačí hlavu pod hladinu...... ;-\