Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Freightliner New Cascadia získal prestižní ocenění za design

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Vlajková loď značky Freightliner se ve své nejnovější podobě může pochlubit prestižním oceněním Good Design za rok 2017, které mu bylo uděleno začátkem letošního roku.

Freightliner Trucks, jehož kořeny sahají do třicátých let dvacátého století, je v současnosti součástí Daimler Trucks North America a modelová řada Cascadia je vrcholem jeho nabídky silničních nákladních vozidel pro dálkovou dopravu.

Good Design, jehož kořeny sahají do roku 1950, patří k nejstarším a nejprestižnějším světovým oceněním za design, za nímž stojí americká instituce The Chicago Athenaeum Museum of Architecture and Design a Evropské středisko pro architekturu a výtvarné umění.

Porota Good Design v 67. ročníku z několika tisíc přihlášených produktů z 55 zemí ocenila v 27 kategoriích celkem 900 výrobků. Mezi držitele prestižního ocenění za rok 2017 se zařadila i nejnovější generace vlajkové lodi značky Freightliner, která je na severoamerickém trhu nabízena jako New Cascadia.

Freightliner odhalil modelovou řadu New Cascadia v létě roku 2016 a na trh ji uvedl v rámci modelového roku 2017. Právě díky tomu se mohla tato těžká nákladní vozidla ucházet o prestižní ocenění za design. Porota ocenila linie exteriéru a především provedení interiéru kabiny i spacích nástaveb, zaměřené na komfort řidiče.

Design nové generace modelové řady Cascadia přímo navazuje na koncept Freightliner Inspiration Truck, který byl představen v roce 2015 a slouží k testování autonomních systémů řízení v běžném provozu. Propracovaná aerodynamika spolu s optimalizovanými komponenty pohonného ústrojí má podle materiálů Freightliner Trucks stát za snížením spotřeby paliva o osm a více procent ve srovnání s Cascadia Evolution.

Za aerodynamicky tvarovanou přídí se mohou ukrývat nad přední nápravou podélně uložené přeplňované vznětové řadové šestiválce Detroit Diesel DD13, DD15 a DD16, které z objemů 12,8 l, 14,8 l a 15,6 l poskytují výkony od 257 do 441 kW (350 až 600 k) a točivý moment od 1695 do 2780 N.m. Alternativou k těmto motorům je Cummins ISX15, který nabízí výkon 294 až 441 kW (od 400 do 600 k) a točivý moment 1966 až 2780 N.m.

Samozřejmostí je pro Freightliner New Cascadia široká paleta provedení kabiny. Zákazníci mají mít možnost volby z celkem šesti různých délek od denních kabin, končících prakticky za sedadlem řidiče až po verze s komfortně zařízeným obytným prostorem, v němž vedle dvojice sklopných lůžek nechybí lednice nebo multimediální systém.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)