Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

GentleTent nabízí nafukovací stan, který udělá obytňák z každého pick-upu

Ondřej Mára
Diskuze (6)

Unikátní stan s nafukovací konstrukcí má ve složeném stavu rozměry pouze metr na metr, po rozložení však nabídne dostatek prostoru ke spánku i prostornou předsíň.

Rakouská společnost GentleTent (GT) se věnuje výrobě stanů s nafukovací konstrukcí již řadu let a její nabídka je skutečně pestrá. Kromě klasických stanů totiž nabízí i stany na speciální platformě za kolo a stále populárnější střešní stany pro automobily, včetně unikátní verze pro pick-upy.

Model GT PickUp byl představen již před několika lety, dlouho však zůstával stranou pozornosti. S rostoucí popularitou automobilů typu pick-up a kempování v přírodě, k čemuž bohužel přispělo i výrazné omezení cestovního ruchu související s pandemickou situací, však začala popularita tohoto nafukovacího střešního stanu růst. A důvodů je hned několik.

Video se připravuje ...

Začít můžeme například od jeho rozměrů, které jsou ve složeném stavu 100x100x18 centimetrů. Váha se pak pohybuje okolo pouhých 27 kilogramů, což jsou ve srovnání s klasickými střešními stany celkem úsměvná čísla.

Stan je umístěn na hliníkové platformě s výsuvnou přední částí, díky které po rozložení nabídne pohodlné spaní pro dvě osoby nad kabinou vozu. Matrace sice není součástí balení, výrobce ji však nabízí jako doplněk, případně lze použít jakoukoliv jinou kempovací matraci. Ideálně nafukovací. Nad korbou pak vznikne prostorná předsíň s výškou až 213 centimetrů.

Výrobce uvádí, že stan je navržen pro pick-upy s čtyřdveřovou kabinou, tedy typu double-cab, a korbou o délce cca 160 centimetrů. Jako příklad jsou pak uváděny například modely Ford Ranger, Nissan Navara nebo Toyota Tacoma. Podle fotek je však stan vhodný i na model RAM 1500. Příprava stanu i jeho složení je pak prý práce na cca 10 až 15 minut, se kterou si poradí jeden člověk.

Samotný stan by pak měl být vyroben z odolného materiálu, který odolá větru i dešti. Nechybí ventilační okénka s moskytiérou a střecha dostala zdvojenou vrstvu látky. Součástí balení je navíc výkonná elektrická pumpa k nafouknutí nebo teleskopický žebřík, který usnadní přístup. Ve volitelné výbavě pak nechybí například vybavení kuchyně nebo různé úložné prostory.

GentleTent PickUp tak vypadá jako zajímavý způsob, jak si z jinak užitkového vozu udělat příjemný obytňák. Zásadní vadou na jeho kráse je však cena, která startuje od 3.189 euro. V přepočtu tedy cca 83.000 Kč, což je na střešní stan opravdu hodně.

Ondřej Mára
Diskuze (6)

Doporučujeme

13. 7. 2021 12:56
Juhu
S tímto na dovolenou? No nevím, co by si o mně teda lidé z kempové komunity pomysleli. Vím, na tom ani tak nějak nezáleží, ale já bych si prostě nechtěla připadat divně. Když si s přítelem bereme nějaké nové vybavení z https://www.naturehikecz.cz, vždy se ostatní diví co jsme to zase splašili. Ale nakonec nám to závidí. To jsem ráda.
14. 4. 2021 07:24
Re: Přijde mi to fajn ...
No, musí sa v tom dobre spať , keď sa do toho oprie vietor.
13. 4. 2021 18:46
Re: Přijde mi to fajn ...
:-) A asi tak jednu sezónu užívání, než to začne někde ucházet. To v lepším případě, taky může jít hned první den v noci okolo partička přivožralejch chlapečků s rybičkou....jen tak, ze srandy.....
Avatar - WinDiesel
13. 4. 2021 18:30
Re: Přijde mi to fajn ...
šprcka :-)
13. 4. 2021 18:21
Re: Přijde mi to fajn ...
No, mně by přišel fajn tak akorát ten Hilux, jak píšeš.

Tu předraženou šprcku, co se komplikovaně nafukuje půl dne ať si nechaj. A to ještě neukázali, jak se ta kravina musí rychle a snadno skládat. Asi nejhorší varianta střešního stanu co jsem kdy viděl a že je z čeho vybírat. Můj názor.

Sorry.