Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Goodyear nemusí českému vynálezci vyplatit 64 milionů dolarů, rozhodl soud

Diskuze (4)

Americký soud minulý týden zamítl rozhodnutí poroty, podle kterého měla americká společnost Goodyear Tire & Rubber českému vynálezci Františku Hrabalovi.

Podle loňského rozhodnutí poroty si společnost Goodyear přivlastnila pět obchodních tajemství společnosti Coda Development, za což jí měla vyplatit 64 milionů dolarů (zhruba 1,4 miliardy Kč) kvůli údajné krádeži obchodních tajemství souvisejících se samonafukovacími pneumatikami.

Coda se podle svého právního zástupce hodlá proti soudnímu verdiktu odvolat. Vyplývá to ze zprávy agentury Reuters, na kterou upozornily Hospodářské noviny. Soud však nyní dospěl k závěru, že čtyři z těchto tajemství nebyla dostatečně specifická k získání právní ochrany a páté žádným tajemstvím nebylo. 

Video se připravuje ...

Společnost Coda zažalovala firmu Goodyear v roce 2015. Tvrdí, že Hrabal se v lednu a červnu 2009 setkal se zaměstnanci Goodyearu ohledně možnosti spolupráce a zavedení jeho nápadů do výroby. Americký výrobce pneumatik podepsal smlouvu o mlčenlivosti, podle níž mohl využít poznatky svých zaměstnanců pouze v případě, že by uzavřel partnerství s českou společností. To se ale nikdy neuskutečnilo.

Goodyear v následujících letech začal vyvíjet vlastní systém, který byl velmi nápadně podobný tomu českému, napsaly Hospodářské noviny. Technologie samonafukovacích kol zajišťuje automatické huštění pneumatik, které obsahují miniaturní pumpičku. Systém pohání energie, kterou generuje rotující kolo. Řidič tak nemusí kontrolovat tlak v pneumatikách.

Hrabalova firma svůj samonafukovací systém prodává pod označením SIT – Self Inflating Tire. Inženýra americké firmy Roberta Benedicta zaujal natolik, že se navzdory podepsaným smlouvám s Hrabalovou společností rozhodl vyvíjet vlastní obdobný systém Air Maintenance Technology. Ten si nechal v letech 2011 a 2012 patentovat, ačkoliv systém SIT má Hrabal patentovaný již od roku 2009 v USA, ale i v dalších státech, píší Hospodářské noviny.

Diskuze (4)

Doporučujeme

Avatar - Ji/Ri
6. 4. 2023 21:00
Re: Úvod článku...
:yes: :yes: :yes: :yes: :yes: :yes: :yes: přesně tak ... mastňáci
Avatar - Mokrous
6. 4. 2023 20:15
Re: Úvod článku...
Asi náhlá situace po mastném obědě uprostřed psaní. :D
A pak se zapomnělo dokončit větu.
Avatar - Typhoon
6. 4. 2023 20:08
Re: Úvod článku...
Dál došlo k předčasnému ukončení věty.
;-\
Avatar - Mokrous
6. 4. 2023 16:54
Úvod článku...
"Americký soud minulý týden zamítl rozhodnutí poroty, podle kterého měla americká společnost Goodyear Tire & Rubber českému vynálezci Františku Hrabalovi."


A dál??????