Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Test letních pneumatik 2023: Autoklub vyzkoušel dvacet plášťů

Jan Faltýsek
Diskuze (20)

Přinášíme výsledky srovnávacího testu funkčních vlastností letních pneumatik pořádaného Autoklubem České Republiky.

Letošní navázal na důkladné testy letních pneu z minulých let. Cílem bylo opět vyhodnotit vlastnosti v provozu, za mokra i za sucha.

Celkově bylo zkoumáno 20 plášťů o rozměru 205/55 R16. Rozděleny byly podle pořizovací ceny: levnější jsou ve tříde Budget, dražší v Premium.

Výsledky testu letních pneu

Vítězem ekonomické třídy se stal Semperit, před Firestone a Dunlopem, další příčky s těsnými rozestupy obsadily Kumho, Apollo a Matador.

V třídě Premium nejlépe obstál Continental PremiumContact 7, následovaný Michelin Primacy 4+ a Bridgestone Turanz. Na šesté pozici skončily 2 značky, Nokian a Vredestein.

Umístění Třída Budget Třída Premium
1. Semperit Speed-Life 3 Continental Premium Contact 7
2. Vredestein Roadhawk (referenční) Michelin Primacy 4+
3. Dunlop Sport Bluresponse Bridgestone Turanza T005
4. Kumho Ecsta HS52 Pirelli Cinturato P7
5. Apollo Alnac 4G Uniroyal RainSport 5
6. Matador Hectorra 5 Nokian Wetproof/Vredestein Ultrac
7. Tomket Sport 1 Goodyear Efficient Grip Performance
8. Imperial Ecodriver 5 Hankook Ventus Prime 4
9. Double Coin DC99 Firestone Roadhawk (referenční)
10. Profil Prosport 2  

Kompletní výsledky naleznete v tabulkách v galerii.Testy zahrnovaly 16 různých disciplín na suchém a mokrém povrchu v Německu. Sledovaly reakci při akceleraci, brzdění, mezní hranici vzniku aquaplaningu v podélném i příčném směru a měření hlučnosti a valivého odporu na suché vozovce.

Na kruhové dráze s mokrým povrchem se měřil čas vozu v obou směrech a v tzv. handlingu. Licencovaní zkušební jezdci testovali ovladatelnost vozu a posuzoval se čas na kolo. Bylo také důležité subjektivní hodnocení odezvy vozu na řízení a jeho stabilita. Testovací řidiči nevěděli, s jakými pneumatikami se provádí testy.

Referenční pneumatikou byla Firestone Roadhawk, s níž se porovnávaly všechny ostatní pneumatiky ve třídách Premium a Budget.

Video se připravuje ...

Jan Faltýsek
Diskuze (20)

Doporučujeme

Avatar - rohYpnol
26. 3. 2023 13:19
Re: Budget Dunlop?!?
Nepsal. Dublop šel s kvalitou maunstream pneu hodně dolů.

Spíš mě zaráží že tento test byl jen převzatý, dělali ho Slováci a s českým auto moto klubem má společné velké kulové. Mmj. proto tam ani není Barunka, protože Slováky víc zajímala Matadorka.
Avatar - Mikesus
24. 3. 2023 10:50
Re: Třídy...
Zamindrakovanej ocas jsi spíš ty, dle toho jak urazis ostatní, kdyz s tebou nesouhlasí. A odpovídá to i tomu, že tak oznacujes ostatní. A pak se k tobě tak chovají. Nevím o nikom, komu by jen tak ze slušného chování padaly sekery z oblohy

Takze co je špatně s těmito letními?

https://youtu.be/elP_34ltdWI
https://youtu.be/atayHQYqA3g
https://youtu.be/mfuE00qdhLA
Avatar - Mokrous
24. 3. 2023 09:00
Re: Třídy...
Souhlas, jasně, že to nejde paušalizovat. To je jen příklad, že jednomu to fungovat může a jinému ne. A jedna značka v jednom rozměru jo a v druhým zase ne. To není hate Dunlopu. Mimochodem to byly fungl nový gumy na fungl novým autě z výroby a stály za howno hned od prvního dne. A v čase se to jen zhoršovalo, až musely dolů.
Na tom sněhu to je samozřejmě krom směsi a vzorku taky o hranách a když jsou zaoblené, tak to přestává fungovat. Ale jak píšeš, ty podmínky se mění drasticky a tak to nejde exaktně změřit. Viz různé, většinou dobře sponozorované a nastavené testy zimní vs letní v extrémních podmínkách, kde to vypadá, že na letní se nedá jet a přitom to jde úplně v pohodě, jen třeba nesmí být mínus 20, ale jen mínus 2. Čímž neříkám, že na letních v zimě běžně jezdím a nebo to doporučuju. To fakt ne. Ale měl jsem kolegu, kterej dal na letních 1, nebo snad i 2 zimy na Vysočině a jezdil s tím denně po kšeftech. Fakt magor a hučel jsem do něj, ať neblbne a nedal si říct a vždy dojel a nikoho naštěstí nezabil. Sice měl 4x4, ale snažili jsme se mu vysvětlit, že na brzdách mu to 4x4 nepomůže. Takže i tohle se děje.
Avatar - Ozzman
24. 3. 2023 08:44
Re: Třídy...
Bridgestony mam na motorce, ty sou super, proti předchozím Michelin jinej svět...
24. 3. 2023 08:44
Re: Třídy...
Asi nejde moc paušalizovat. Zrovna jedny starší Dunlopy na jednom autě mám a podle mě jsou úplně v pohodě. A naopak jsem kdysi koupil Bridgestony na dodávku a fungovaly zcela katastrofálně, opravdu s nimi nešlo jet ani za sucha. Vůbec z toho ale nevyplývá že by Dunlopy byly obecně špička a bridžky úplný šmejd. Holt se jim asi něco nepovedlo.

Na sněhu poznám rozdíl mezi dobrým vzorkem a sjeté, ale jednotlivé typy gum nerozliším. To bych musel více gum porovnávat ve stejném čase za stejných podmínek, jinak je to vzhledem k drasticky proměnným vlastnostem sněhu zcela irelevantní