Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

GR Supra GT4 EVO „100 Edition“ je okruhový unikát pro sběratele, vzniknou jen 3 kusy

Ondřej Mára
Diskuze (0)

Každý vyrobený kus extrémní okruhové Supry pro sběratele skončí na jiném kontinentu.

Automobilka Toyota nedávno prodala již stý kus závodního speciálu GR Supra GT4, tedy čistě okruhového vozu stavěného pro závodní týmy, což se rozhodla oslavit velmi specifickým způsobem. Na základech závodního speciálu totiž postavila limitovanou edici tří vozů, které jsou okruhovou hračkou pro zámožné sběratele.

Jak přitom automobilka dodává, s ohledem na výrobu pouze tří kusů bude GR Supra GT4 „100 Edition“ jedním z nejvzácnějších moderních vozů, jaký kdy automobilka zákazníkům nabídla. Každý kus navíc skončí u sběratele na jiném kontinentu – v Asii, Evropě a Severní Americe.

Video se připravuje ...

Základem Toyoty GR Supra GT4 „100 Edition“ je závodní speciál GR Supra GT4 Evo o výkonu 450 koní, vůz však nebude homologován pro skupinu GT4, což z něj dělá čistě okruhovou hračku pro volné jízdy na okruzích. Kdo by chtěl vůz i na silnice, může si počkat na speciál GR Supra „GT4 100th Edition Tribute“, který by měl ještě letos dorazit i na evropské trhy.

Vraťme se ale k vzácnější tříkusové limitce, která je lakována ve výrazné oranžové barvě Plasma Orange. Specialitou tohoto modelu jsou pak karbonové kryty zrcátek, aerodynamická křidélka po stranách předního nárazníku (zlepšující přítlak) a především nový karbonový ventilační otvor v přední kapotě.

Pod tou se ukrývá tradiční 3,0litrový turbem přeplňovaný řadový šestiválec, který je nově spojen s výfukovým systémem bez tlumičů, který by měl dát lépe vyniknout zvuku motoru. Ze zadního nárazníku s integrovaným difuzorem pak vyčnívají dvě decentní koncovky.

Mezi další speciality této výjimečné limitované edice patří také unikátní LED světlomety s několika moduly, v kabině vidíme sedadlo spolujezdce a na palubní desce i opěradlech sedadel bude speciální logo „100 Edition“, včetně čísla vozu v rámci speciální série. Zákazníci navíc k vozu dostanou i ochranou plachtu se speciálním logem.

Automobilka překvapivě zveřejnila cenu modelu GR Supra GT4 „100 Edition“, která je 220.000 eur (cca 4,9 milionu korun) včetně daní a poplatků za doručení. Vůz má být určen především pro sběratele a „přátele Toyoty“, což naznačuje, že nebude běžně dostupný. Vlastně je spíš pravděpodobné, že už každý ze tří kusů má svého majitele.

Doporučujeme

Ondřej Mára
Diskuze (0)

Doporučujeme