Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Harley-Davidson představuje dětské motorky a specifikace elektrického LiveWire

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (3)
Harley-Davidson v rámci své současné strategie, jejíž součástí je zaměření i na novou generaci jezdců, převzal firmu StaCyc, produkující motocykly pro děti. Vedle tohoto kroku uvádí i finální specifikace modelu LiveWire.

Harley-Davidson potvrzuje svoji novou strategii More Roads, kterou představil v létě roku 2018, podle které chce v následujících letech vstoupit do nových segmentů, oslovit nové jezdce a postupně budovat i jejich novou generaci.

Právě s ohledem na tento cíl převzal tradiční severoamerický výrobce motocyklů společnost Stacyc. Ta je výrobcem malých elektrických motocyklů EDRIVE 12 a EDRIVE 16, určených pro děti.

Firma StaCyc vstoupila na trh v roce 2016 a v současné době navrhuje, vyrábí a prodává motocykly EDRIVE s cenami v rozsahu 649 až 699 USD (zhruba 15.000 až 16.100 Kč), které jsou určeny dětem ve věku od 3 let a do hmotnosti 34 kg. V roli dceřiné společnosti budou vyráběny 12palcové a 16palcové modely StaCyc pod značkou Harley-Davidson.

Motocykly StaCyc EDRIVE jsou prodávány v USA prostřednictvím motoristických dealerů, včetně 29 dealerů Harley-Davidson, dále prostřednictvím online prodeje a specializovaných prodejců jízdních kol.

Akvizice firmy StaCyc rozšiřuje elektrické portfolio značky Harley-Davidson a posiluje závazek stát v čele elektrifikace motocyklové oblasti. Harley-Davidson již dříve oznámil plány na uvedení elektrického modelu LiveWire na trh během podzimu 2019 a dalších lehčích a středních elektrických motocyklů v různých cenových kategoriích od roku 2021.

Harley-Davidson začátkem roku 2019 přinesl první bližší informace o technice, výbavě i cenách svého elektrického modelu LiveWire a nyní přidává finální specifikace, které mají platit pro sériové provedení tohoto motocyklů.

Harley Davidson zvládne akceleraci z 0 na 100 km/h za 3,0 s a ze 100 na 130 km/h za 1,9 s. Okamžitý příval výkonu elektrického motoru H-D Revelation dokáže nabídnout 100 procent jmenovitého točivého momentu ihned po otočení rukojetí plynu. Maximální rychlost je 177 km/h.

Vysokonapěťová baterie umožňuje dojezd 225 km ve městě nebo 142 km při kombinovaném provozu se zastavováním a jízdou po dálnici podle měření na základě testů J2982 MIC City a MIC Combined (113 km/h).

K nabíjení lze využít rychlonabíječky DC Fast Charge (DCFC) s konektorem SAE J1772 (nabíjecí konektor CCS2 – IEC typ 2 na evropských a některých mezinárodních trzích). Všichni dealeři Harley-Davidson, kteří budou prodávat model LiveWire, také budou provozovat veřejnou nabíjecí stanici DCFC. Technologie DCFC nabije 0-80 % energie v baterii za 40 minut, 0-100% za 60 minut.

Harley-Davidson LiveWire je vybavený systémem elektronického ovládání podvozku ECC (Electronic Chassis Control) využívajícím systém ABS s možností aktivace v náklonu, systém kontroly trakce TCS (Traction Control System) a systém řízení prokluzu DSCS (Drag-Torque Slip Control System). Díky nim dokáže monitorovat a ovládat záběr a brzdný účinek předního i zadního kola i točivý moment motoru na zadní kolo a zlepšovat ovladatelnost a vyvažovat výkon vozidla v různých jízdních podmínkách.

Základem sériového provedení modelu LiveWire je litý rám z hliníkové slitiny, který doplňuje přední vidlice Showa SFF-BP (Separate Function front Fork-Big Piston) a zadní plně nastavitelné odpružení Showa BFRC (Balanced Free Rear Cushion-lite). Přední brzdiče Brembo Monoblock se zakusují do dvou kotoučů o průměru 300 mm s výbornou reakcí, citlivostí i dostatečným výkonem při brzdění.

Podle oficiální zprávy z ledna letošního roku přijde Harley-Davidson LiveWire do prodeje v roce 2019 a jeho cena je stanovena na 27.860 EUR bez DPH (zhruba 720.000 Kč).

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (3)

Doporučujeme

10. 3. 2019 21:46
Re: Specifikace ?
To mě napadlo taky >:D
Avatar - CHerokee
10. 3. 2019 17:25
Re: Specifikace ?
V článku možná, ale co znám kolegy Bikery, tak nikomu nechybí...
10. 3. 2019 15:50
Specifikace ?
Hm, ta ta slibovaná specifikace LiveWire v článku chybí. Nenašel jsem ani zmínku o zcela základních údajích jako třeba výkon motoru, kapacita baterií, hmotnost motocyklu, rozměry, výkon nabíječky apod..