Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Harley-Davidson se připravuje na premiéru maloobjemového modelu 338

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)

Harley-Davidson se vrací mezi výrobce maloobjemových motocyklů. Ve spolupráci s čínskou společností Qianjiang Motorcycle Company Limited představí zcela nový model.  

Harley-Davidson je většinou vnímán jako výrobce, který se prakticky po celou dobu své existence specializuje pouze na velkoobjemové vidlicové dvouválce, z nichž navíc drtivou většinu charakterizuje chlazení vzduchem. Ve skutečnosti má tato značka ve své historii řadu modelů s maloobjemovými motory.

Ve dvacátých a třicátých letech dvacátého století nabízel Harley-Davidson vlastní čtyřtaktní jednoválcovou třistapadesátku. V letech 1948 až 1966 nabízel malé dvoutakty na základech konstrukce německého DKW RT 125. Vedle nich pak měl od roku 1960 podíl v italské značce Aermacchi, specializující se na lehké dvoutaktní motocykly, které byly nabízeny i pod značkou Harley-Davidson. Severoamerický výrobce motocyklů měl nad italskou značkou plnou kontrolu v letech 1974 až 1978, kdy ji prodal italské společnosti Cagiva.

V současnosti představuje nejmenšího zástupce značky Harley-Davidson model Street 500 s kapalinou chlazeným vidlicovým dvouválcem o objemu 494 kubických centimetrů, který je nabízen na vybraných trzích. V případě českého trhu představují motocykly s nejmenším objemem motoru modely Street 750 a Street Rod, jejichž kapalinou chlazené vidlicové dvouválce mají objem 749 kubických centimetrů.

Harley-Davidson chce v posledních letech doplnit svou tradiční klientelu o zcela nové zákazníky a také o nové trhy. V tomto ohledu jeho pozornost stále více přitahují asijské trhy, na nichž ovšem vládnou motocykly s motory o objemu pod půl litru. Za tímto účelem se již v loňském roce severoamerický výrobce spojil s čínskou společností Qianjiang Motorcycle Company Limited, která mimo jiné vlastní i italskou Benelli.

Prvním výsledkem tohoto spojenectví se má stát Harley-Davidson, který je v současnosti zmiňován pod číselným označením 338, odkazujícím na objem jeho motoru. Tato pohonná jednotka má konstrukčně vycházet z kapalinou chlazeného řadového dvouválce o objemu 300 kubických centimetrů, sloužícího k pohonu Benelli 302S nabízené i na evropském trhu. V souvislosti se zveřejněnými skicami novinky značky Harley-Davidson se očekává, že konstrukce rámu i podvozku bude podobně jako motor vycházet ze stavby zmiňovaného modelu 302S.

Design novinky má být zcela ve stylu značky Harley-Davidson a její linie mají být blízké již nevyráběnému modelu XR 1200 nebo současnému elektrickému LiveWire. Premiéra novinky, zmiňované prozatím jen jako Harley-Davidson 338, je očekávána v červnu letošního roku a má se odehrát v Číně. S ohledem na použitou techniku značky Benelli se objevují spekulace o možném uvedení i na evropském trhu, ale vzhledem ke skutečnosti, že zde není nabízen ani model Street 500, je mnohem pravděpodobnější, že tato novinka zůstane vyhrazena pro asijské trhy.

Zdroj: RideApart

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)

Doporučujeme