Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Harley-Davidson Sport Glide zvládne krátké vyjížďky i cesty napříč kontinenty

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)
Harley-Davidson pro sezónu 2018 rozšiřuje svou nabídku o zcela nový model Sport Glide, který má představovat tovární custom vhodný pro krátké výlety, dojíždění za prací i dlouhé cesty.

Harley-Davidson si pro rok 2018 připravil zcela novou generaci strojů řady Softail, zahrnující osm modelů. Novinka v podobě stroje s označením Sport Glide sice svým jménem a do jisté míry i vzhledem působí dojmem, že má rozšiřovat řadu Touring, ale ve skutečnosti je devátým zástupcem řady Softail.

Nový model Sport Glide s ostatními modely řady Softail sdílí nově vyvinutý, lehčí a pevnější ocelový rám i zadní kyvnou vidlicí a pohonnou jednotku v podobě dvouválce Milwaukee-Eight 107. Odlišuje se však svým designem a schopností rychlé proměny z praktického a pohodlného cestovatelé v obratný chopper.

Kapotáž kolem světlometu a řídítek je u modelu Sport Glide tvarována tak, aby odkláněla vítr od hrudníku jezdce a nechávala hlavu v ničím nerušeném proudu vzduchu, ale její hlavní předností je skutečnost, že ji lze jednoduše sejmout a opět nasadit.

Jezdci, kteří vyžadují lepší ochranu před větrem, mohou vyměnit standardní 1,5palcový štít za vyšší 5,5palcový zatmavený štít Light Smoke Windshield, který je v nabídce originálního příslušenství Harley-Davidson.

Pevné a uzamykatelné boční kufry mají celkový objem 25,5 litru a jejich plynulé otevírání podporují tlumící prvky. Oba kufry lze podobně jako kapotáž sejmout díky vnitřnímu upínacímu mechanismu během pár sekund. Na bocích motocyklu pak zůstanou jen sotva postřehnutelné úchyty.

Kapacitu zavazadel je možné navýšit s dalším příslušenstvím v podobě zadní opěrky, držáku zavazadel nebo držáku Tour-Pak s novým systémem úchytů HoldFast, který byl navržen speciálně pro novou řadu Softail. Stejně jako kapotáž a boční kufry modelu Sport Glide lze i příslušenství s úchyty HoldFast nasadit či sejmout během několika sekund a odstrojit motocykl zpět do jeho základní podoby čistého cruiseru.

Široké sedlo a dopředu vysunuté nožní ovládací prvky mají zajistit optimální posez, vyhovující jezdcům všech typů postavy. Výška sedla je 652,7 mm nad zemí.

LED světlomet Daymaker využívá kruh LED osvětlovacích prvků a ladí s jasným LED zadním světlem (a zadními LED směrovkami). Do standardní výbavy patří nabíjecí port USB, bezklíčové zapalování a bezpečnostní systém Harley-Davidson Smart Security System.

Nová 43mm upside-down vidlice zpevnila vedení předního kola a využívá jednoduchý kazetový systém odpružení, který podporuje přesné ovládání, stabilitu a jistotu při brzdění. Model Sport Glide má nová litá kola Mantis, 18palcové vepředu a 16palcové vzadu, obutá do pneumatik Michelin Scorcher 31.

Harley-Davidson Sport Glide je stejně jako ostatní modely nové generace řady Softail osazen novým systémem zadního odpružení typu monoshock s hydraulickým nastavením předpětí zadního odpružení, které se ovládá pomocí vysunutého otočného regulátoru pod pravým bočním krytem. Díky tomu lze snadno upravit nastavení podvozku podle hmotnosti zavazadel či spolujezdce a zajistit optimální výkon odpružení a geometrii řízení.

Srdcem modelu Sport Glide je již zmíněný motor Milwaukee-Eight 107. Tento dvouválec o objemu 1745 cm3 disponuje nejvyšším točivým momentem 145 N.m, mířícím k zadnímu kolu prostřednictvím šestistupňové převodovky. Díky elektronickému ovládání škrticí klapky plynu je součástí standardní výbavy také tempomat.

Harley-Davidson vyslal Sport Glide na trh ve třech barevných provedeních, jimiž jsou Černá Vivid Black, temně rudá Twisted Cherry a stříbrná Silver Fortune. Na českém trhu je tento model nabízen za cenu od 14.850 euro bez DPH (zhruba 385.000 Kč).

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)
Avatar - CHerokee
22. 12. 2017 19:59
Sport Glide
Docela pěkná mašina za slušné peníze. Ale chopper, to fakt ne. Na ty Harley zanevřel, když přestal vyrábět Dynu Wide Glide.