Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Harley-Davidson spustil předběžné objednávky elektrického modelu LiveWire pro Evropu

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (6)

Harley-Davidson v prvních měsících letošního roku zveřejnil specifikace i cenu svého elektrického motocyklu LiveWire a nyní oznamuje, že začíná od evropských zákazníků přijímat předběžné objednávky tohoto modelu.

Harley-Davidson uvádí, že zájemci o elektrický motocykl LiveWire si mohou nyní u nejbližšího autorizovaného dealera podat předběžnou objednávku a složit zálohu. Pro rok 2019 bude k dispozici pouze omezený počet motocyklů, o které je velký zájem, proto výrobce doporučuje nečekat a rychle jednat.

Objednávky a zálohu na motocykly z prvních evropských dodávek mohou přijímat pouze dealerství, která jsou autorizovanými prodejci Harley-Davidson LiveWire. První dodávky jsou plánovány na podzim 2019.

„S nadšením oznamujeme spuštění předběžných objednávek modelu LiveWire v Evropě ke dni 15. dubna“, říká Steve Lambert, mezinárodní marketingový ředitel ve společnosti Harley-Davidson.  „Sledovali jsme obrovskou vlnu zájmu o tento motocykl a nebývalý počet lidí, kteří ho chtějí mít jako první. Těšíme se na podzim, kdy budeme moci dodat první motocykly LiveWire šťastným majitelům. LiveWire je pro nás výjimečný nový produkt a nabízí stejně výjimečné jízdní zážitky. Jsme si jistí, že tato vlna zájmu přesáhne možnosti prvních dodávek, proto doporučujeme všem zájemcům o jeden z prvních motocyklů, aby se spojili se svým nejbližším autorizovaným dealerem a zajistili si motocykl.“

Harley-Davidson představil koncept elektřinou poháněného motocyklu LiveWire v roce 2014 a ten se tehdy bez diskuzí stal největším jednostopým překvapením sezony. Americký výrobce tradičních vidlicových dvouválců se s ním zařadil mezi průkopníky.

Původní projekt LiveWire rozhodně zaujal a byl přijat poměrně pozitivně i díky tomu, že jeho design prakticky ničím neodkazoval na konvenční modely značky. Harley-Davidson tento stroj využil k získání názoru od potenciálních zákazníků. Ti si jej mohli v letech 2014 a 2015 vyzkoušet v rámci projektu LiveWire Experience na severoamerické i evropské půdě.

Harley-Davidson na vývoji svého čistě elektřinou poháněného motocyklu v následujících letech v tichosti pracoval a občas se objevily neoficiální informace o uvedení sériového modelu. Ty samotná značka potvrdila v létě roku 2018, když v červenci představila svůj plánu růstu Nové směry pro Harley-Davidson.

V rámci této strategie uvádí Harley-Davidson svůj první elektrický motocykl LiveWire na severoamerický i evropský trh v roce 2019. V podobě, v níž má zamířit do sériové výroby, se však tento model představil již návštěvníkům veletrhu EICMA 2018, i když bez detailnějších technických specifikací.

Harley-Davidson si zveřejnění informací o technice a ceně svého elektrického motocyklu šetřil až na začátek letošního roku. Díky tomu nyní mimo jiné víme, že model LiveWire zvládne akceleraci z 0 na 100 km/h za 3,0 s a ze 100 na 130 km/h za 1,9 s. Okamžitý příval výkonu elektrického motoru H-D Revelation dokáže nabídnout 100 procent jmenovitého točivého momentu ihned po otočení rukojetí plynu. Maximální rychlost je 177 km/h.

Vysokonapěťová baterie umožňuje dojezd 225 km ve městě nebo 142 km při kombinovaném provozu se zastavováním a jízdou po dálnici podle měření na základě testů J2982 MIC City a MIC Combined (113 km/h).

Základem sériového provedení modelu LiveWire je litý rám z hliníkové slitiny, který doplňuje přední vidlice Showa SFF-BP (Separate Function front Fork-Big Piston) a zadní plně nastavitelné odpružení Showa BFRC (Balanced Free Rear Cushion-lite). Podle oficiální zprávy z ledna letošního roku je cena stanovena na 27.860 EUR bez DPH (zhruba 720.000 Kč).

Zdroj: Harley-Davidson Central and Eastern Europe s.r.o.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (6)

Doporučujeme

23. 4. 2019 12:56
Re: Ekohovadina
No od nabíječky k nabíječce
23. 4. 2019 05:16
Ekohovadina
Vzhledem k historii a zaměření HD jsem čekal, že budou v tomto ekošílenství na přirozeném chvostu a oni jsou naopak hlásící se premianti. Byť mi HD krom neobvyklé konstrukce a zvuku motoru naprosto nic neříká, tohle si myslím, že je hřebík do rakve. Ale kdo ví. Svět je pošahanej čím dál víc a počet ekomagorů roste mílovými kroky. Možná jim ty nesmysly nakonec vyjdou. Jen pořád nějak nevím, jak se s tím bude jezdit třeba na dovolenou..... >:-[]
Avatar - CHerokee
22. 4. 2019 11:42
Re: Okamžitý příval výkonu
To je je jasné, navíc u Harleye je to úplný úlet. Kvůli tomu se H-D fakt nekupuje. Další z mnoha chybu současného managementu, proto jim padají prodeje...
22. 4. 2019 05:43
Re: asi ne
To jsem samozřejmě zkoušel a u kvalitního benzínového motoru nevidím rozdíl. Taky to jde okamžitě na zadní
22. 4. 2019 03:41
asi ne
No nemas. Zkus si nekdy jak nastupuje 100 procent u elektrickyho pohonu :)