Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Harley-Davidson začíná odhalovat koncept EV inspirovaný závodním XR750

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (4)

Harley-Davidson LiveWire představuje pouze začátek expanze severoamerické značky v kategorii jednostopých vozidel s elektrickým pohonem. Doplnit jej má řada modelů, z nichž jeden svým vzhledem připomíná slavný závodní speciál.  

Harley-Davidson představil koncept elektřinou poháněného motocyklu LiveWire v roce 2014. Tento projekt tehdy rozhodně zaujal a byl přijat poměrně pozitivně i díky tomu, že jeho design prakticky ničím neodkazoval na konvenční modely značky. Harley-Davidson tento stroj využil k získání názoru od potenciálních zákazníků. Ti si jej mohli v letech 2014 a 2015 vyzkoušet v rámci projektu LiveWire Experience na severoamerické i evropské půdě.

Harley-Davidson na vývoji svého čistě elektřinou poháněného motocyklu v následujících letech v tichosti pracoval a občas se objevily neoficiální informace o uvedení sériového modelu. Ty samotná značka potvrdila v létě roku 2018 a následně svůj první elektrický motocykl LiveWire v roce 2019 uvedla na severoamerický i evropský trh.

Zároveň s prezentací modelu LiveWire představil Harley-Davidson na veletrhu CES 2019 v Las Vegas i dva koncepty lehkých elektrických motocyklů. První z nich díky svým kolům, přední vidlici a řídítkům působil jako kříženec mezi BMX a elektrickým skútrem. Druhý pak díky své vizáží nezapřel inspiraci horskými koly a motokrosovými motocykly. V létě roku 2019 byl zveřejněn snímek dalšího konceptu v podobě elektrokola.

Pokračování elektrické expanze značky Harley-Davidson má představovat koncept motocyklu střední váhové kategorie. Ten značka v současnosti prezentuje na svých webových stránkách prostřednictvím jedné kresby, kterou doplňuje informace, že spojuje technologii EV s bohatou historií závodění značky a jejím legendárním modelem XR750.

Zobrazený elektrický motocykl svým vzhledem skutečně připomíná slavný model pro závody na hliněných oválech. Zároveň působí dojmem stroje, který nabídne nižší hmotnost a větší obratnost než větší LiveWire. Neoficiální zdroje poukazují na skutečnost, že tento motocykl je zobrazen včetně ukazatelů směru a držáku registrační značky. To má znamenat, že se skutečně nemá jednat o pouhé designérské cvičení, ale stroj, který zamíří na trh.

Vedle zobrazení zcela nového elektrického motocyklu uvolnil Harley-Davidson i snímek evoluce konceptu lehkého elektrického motocyklu z loňského roku. Nová verze s oranžovým rámem má přepracované pouzdro baterií a elektromotoru, jiné sedlo, kotoučové brzdy na obou kolech a nechybí jí ani blatníky.

Samotný Harley-Davidson prozatím k těmto modelům neuvádí bližší informace, ale zmiňuje, že se stále jedná o koncepty a provedení pro sériovou výrobu se může lišit. Podle starších informací se pak uvedení na odehrávat v letech 2020 až 2022.

Zdroj: Harley-Davidson

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (4)

Doporučujeme

28. 1. 2020 10:56
EHD
Jen ať to zkoušejí, při klasice je možné a žádané rovněž experimentovat. Životaschopnost projektu pak rozhodne trh. Bude li postupovat Německý vzor omezování spalovacích motorů do měst, tak EHD je stejně jedinou cestou, jak to dát. Ať se jim daří.
Avatar - CHerokee
23. 1. 2020 23:36
Nedají pokoj
Nepoučitelní. Dokud zase nepadnou na hubu jako už několikrát ve své historii. Pak e snad opět s pokorou vrátí ke svým kořenům....
23. 1. 2020 18:38
Tak HD jeden propadák evidentně nestačil
Tak HD jeden propadák evidentně nestačil!
Avatar - kari.laz
23. 1. 2020 16:21
Ten jejich první počin...
Byl tak oblíbený, že nejspíše jeho konec přijde podstatně dříve, než sami čekali a oni uvedou další dvoukolový mixer, který stejně nikdo nebude chtít.