Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Honda nevylučuje hybridní Civic Type R na stávající platformě, čtyřkolku ano

Filip Melich
Diskuze (0)

Sotva japonská automobilka představila novou generaci hot-hatche Civic Type R, vyrojila se celá řada s ním souvisejících zpráv a spekulací. Jednou z nich je, že Honda nevylučuje elektrifikaci.

Kolegové z britského magazínu Autocar měli možnost si popovídat s technickým poradcem společnosti Honda Motor Europe, Ko Yamamotem. Protože to bylo při příležitosti prvního svezení na místě spolujezdce v čerstvě odhaleném Civicu Type R, téma hovoru bylo jasné. Co můžeme od Civicu Type R čekat v nejbližší budoucnosti?

Novinka stojí na upravené platformě svého předchůdce, stejně jako používá vylepšenou verzi jeho dvoulitrového přeplňovaného motoru. Je tedy otázka, jak dlouho si Civic Type R s touto technikou ještě vystačí a kdy přijde řada na elektrifikaci. Přeci jen se spekulovalo, že už nedávno představená nová generace bude hybrid. Nakonec se tak nestalo, ale příchod elektrifikovaného provedení není vyloučen, a to ani na stávající platformě.

Yamamoto řekl: „Nevylučoval bych elektrifikaci. Na téhle platformě nemůžeme postavit čistě elektrické auto, ale dokážu si představit, že by si poradila s nějakou formou plug-in hybridu.“ Elektromobil tedy očekávat na nynější platformě nemůžeme, ale hybrid možný je. Yamamoto však nepotvrdil, jestli upravenou verzi stávající platformy dostane i příští generace Civicu Type R.

K tomu Yamamoto ještě přidal: „Pro Type R jsou důležité určité vlastnosti – perfektní odezva a spojení řidiče se strojem. Jak je toho dosaženo? To je jiný příběh a já jsem si docela jistý, že je jich možné dosáhnout určitou formou elektrifikace.“ Protože chce Honda začít výrazněji šlapat do elektrifikace, je téměř jisté, že se touto cestou vydá i Civic Type R.

Jednou ze spekulací ohledně nově představené generace byl také příchod pohonu všech kol. Ten však Yamamoto jednoznačně zavrhuje. Vysvětluje to takto: „Samozřejmě bychom mohli pohon všech kol udělat. Tuhle platformu používá také CR-V ve čtyřkolce. Nicméně si myslím, že se pohon všech čtyř kol k Type R nehodí. Navíc nutně neznamená rychlejší auto, jen těžší.

Takže ve zkratce – příchod alespoň do určité míry elektrifikovaného Civicu Type R je velmi pravděpodobný. Jen nevíme kdy a v jaké konkrétní podobě. Pohon všech kol však alespoň v nejbližší době zůstane Civicu Type R zapovězen.

Video se připravuje ...

Filip Melich
Diskuze (0)

Doporučujeme