Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Hospodářské výsledky Fordu? Čekaly se o hodně horší...

ČTK
Diskuze (0)

Automobilce Ford Motor v prvním čtvrtletí klesl čistý zisk o 34 procent na 1,15 miliardy dolarů (26,6 miliardy Kč), překonal však očekávání.

Akcie druhého největšího výrobce aut ve Spojených státech tak v reakci zpevnily až o devět procent. Letošní rok by měl podle automobilky být příznivější než ten loňský.

Na nižším zisku se rozhodující měrou podílely poplatky, které dosáhly 600 milionů dolarů, uvedla agentura AP. Tržby klesly o čtyři procenta na 40,34 miliardy dolarů (přes 931 miliard Kč).

Provozní zisk nicméně vzrostl o 300 milionů na 2,4 miliardy dolarů, převážně díky lepším výsledkům na severoamerickém trhu. Finanční ředitel Bob Shanks uvedl, že čísla za první kvartál zůstanou pravděpodobně nejlepší za celý letošní rok, ale firma je na cestě vykázat lepší celoroční výsledky než loni.

Ford těží ze silné poptávky po sportovně-užitkových vozech (SUV) a pick-upech na americkém trhu, ve zbytku světa ale spíše zaostává. V Evropě se mu přesto podařilo vymanit se z poklesu v předchozím kvartálu a nyní vykázal provozní zisk 57 milionů dolarů.

ČTK
Diskuze (0)

Doporučujeme