Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Hrozí vám ztráta řidičáku? Odečtěte si trestné body dřív, než bude pozdě!

redakce AUTO.CZ
Diskuze (11)

Na kurz bezpečné jízdy s následným odpočtem bodů se všichni hlásí s jasným cílem - smazat tři trestné body v registru řidičů. Nakonec si však odnáší mnohem víc, a to je dobře! Naučíte se totiž i zásadám bezpečné jízdy teoreticky i prakticky a ještě získáte větší jistotu za volantem.

Věděli jste, že v Česku dochází každé tři minuty k dopravní nehodě a na každých šestnáct hodin připadá v průměru jedno úmrtí na silnici. Nejčastější příčiny jsou vjetí do protisměru, nepřizpůsobení rychlosti a nevěnování se řízení. A jedno číslo k bodům – 57 % udělených trestných bodů je za překročení povolené rychlosti. Pokud i vám hrozí, že se „vybodujete“ a přijdete o řidičák, můžete se zkusit vykoupit na kurzu bezpečné jízdy.

Na kurz se nemůže přihlásit úplně každý, musíte splňovat tři základní podmínky - nesmíte mít víc než deset trestných bodů, žádný z přestupků nesmí být šesti- a více bodový a kurzu pro odpočet bodů můžete absolvovat jen jednou za kalendářní rok. Dostavit se musíte osobně, ideálně vlastním vozem, který splňuje podmínky technické způsobilosti.

Přihlášení probíhá pohodlně přes web, například na polygonu v Mostě (viz www.autodrom-most.cz/cz/bezpecna-jizda/odpocet-bodu/skoleni-s-naslednym-odpoctem-bodu), a musíte doložit výpis z bodového hodnocení řidiče, který si snadno pořídíte třeba na CzechPointu za sto korun. Pozor! Nejedná se o výpis z evidenční karty řidiče. Ve výpisu z evidence bodového hodnocení osoby je uvedeno i bodové ohodnocení jednotlivých přestupků.

Samotný trénink trvá sedm hodin a dělí se na část teoretickou a praktickou. Kromě možnosti odpočtu tří trestných bodů vám přinese celou řadu poznatků, které využijete v každodenním silničním provozu. Poučíte se o zásadách správného sezení za volantem a řízení, které je důležitější, než si možná uvědomujete. Schválně, jak často kontrolujete třeba tlak v pneumatikách? Ideálně byste měli jednou za dva týdny. Zajímavější ale bude trénink krizového brzdění a vztah mezi rychlostí, reakční dobou a brzdnou dráhou aut na různých typech povrchů a samozřejmě smyk. Celou teorii si důkladně několikrát vyzkoušíte i prakticky.

Pokud se kurzu budete plně věnovat celý den a budete respektovat pokyny instruktora, dostanete na závěr dne potvrzení o úspěšném absolvování. Potvrzení je platné třicet dnů, během nichž se musíte dostavit na příslušný odbor dopravy úřadu obce s rozšířenou působností a tam si o odpočet na základě potvrzení formálně požádat.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (11)

Doporučujeme

25. 1. 2021 16:04
Věděli jste...
...ze nehodovost v CR ma dlhodobo klesajucu tendenciu (pritom pocet aut stupa)?
...a ze "prekrocenie povolenej rychlosti" nema ziadnu priamu suvislost s nehodami?
...a ze "jazdit pomaly" neznamena "jazdit bezpecne"?
25. 1. 2021 14:51
Re: Ještě je možnost
Mě zatím ano.
Avatar - lyon667
25. 1. 2021 12:55
Kyvná deska
Ta kyvná deska na nácvik zvládání smyku se musí projíždět pomaleji, jinak je to k ničemu, protože to nestihne auto dostatečně rozhodit.
Avatar - lyon667
25. 1. 2021 12:54
Re: Ještě je možnost
Jenže rozumné meze Vás od bodů neochrání. To by musely být rozumně nastaveny i předpisy a to rozhodně nejsou.
25. 1. 2021 10:29
Re: Ještě je možnost
Ja si zase myslim, ze kurz bezpecnej jazdy na polygone by mal byt sucastou vycviku v autoskole a a povinny. Daleko rozumnejsia vec ako polovica vyuky.