Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Hyundai dodá nákladní vozidla s palivovými články do Švýcarska

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)

 Hyundai dodá v roce 2020 prvních 50 nákladních vozidel H2 Xcient Fuell Cell s palivovými články do Švýcarska.

Hyundai Hydrogen Mobility (HHM), společný podnik firem Hyundai Motor Company a H2 Energy, navázal partnerství s firmou Hydrospider, společným podnikem, který založily společnosti H2Energy, Alpiq a Linde.

Společnosti HHM a Hydrospider v rámci svého partnerství představují nový obchodní model pro čistou mobilitu s elektricky poháněnými nákladními vozidly na vodík, vyráběný společností Hydrospider, a také specifický plán pro vybudování nezbytné infrastruktury čerpacích stanic.

HHM plánuje v rámci tohoto partnerství uvést do roku 2025 do provozu 1600 těžkých nákladních vozidel H2 Xcient Fuell Cell s elektrickým pohonem, napájeným palivovými články. Společný podnik poskytne tato elektrická nákladní vozidla ve specificky koncipovaném systému členům švýcarského sdružení pro vodíkovou mobilitu, H2 Mobility Switzerland Association, a dalším dopravním a logistickým společnostem, které podporují vodíkovou mobilitu ve Švýcarsku.

Dodání flotily elektricky poháněných nákladních vozidel s palivovými články do Švýcarska je prvním krokem značky Hyundai k upevnění a rozšíření jejího postavení v segmentu elektromobilů s palivovými články, FCEV (Fuel Cell Electric Vehicle), i na trh elektrických užitkových vozidel.

Nákladní vozidlo Hyundai H2 Xcient Fuel Cell bylo vyvinuto v souladu s evropskou legislativou. Je vybaveno novým systémem palivových článků na vodík o výkonu 190 kW, který je tvořen dvěma paralelně propojenými sadami palivových článků s výkonem po 95 kW. Vozidlo má na jednu náplň palivových nádrží dojezd více než 400 km. Sedm velkých nádrží pojme téměř 35 kg vodíku.

Elektricky poháněné nákladní vozy Hyundai s palivovými články budou poskytnuty nejprve švýcarským zákazníkům, a to přednostně vybraným členům sdružení H2 Mobility Switzerland Association. Následně HHM postupně rozšíří své aktivity za hranice Švýcarska do dalších evropských zemí. Aktuálně se intenzivně zaměřuje na nabídku řešení a vytvoření partnerských sítí v Německu, Nizozemí, Rakousku a Norsku.

Zdroj: Hyundai Motor Czech s.r.o.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)

Doporučujeme