Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Hyundai Neptune na prvních snímcích: Další auto na vodík bude tahač

Ondřej Mára
Diskuze (1)

Výstavy tahačů a užitkových vozidel jsou obvykle zaměřeny na celkem úzkou skupinu zájemců a nadšenců, blížící se North American Commercial Vehicle Show však jistě přitáhne podstatně širší pozornost.

Automobilka Hyundai se zde totiž chystá představit svůj koncept nového vodíkového tahače, který dostal označení HDC-6 Neptune. O registraci tohoto jména pro nový vodíkový model jsme ostatně psali před pár dny. Samotná premiéra vozu, který byl pojmenován po řeckém bohu moří, pak proběhne 29. října.

Automobilka o parametrech nového modelu zarytě mlčí, potvrdila však, že design byl inspirován modely železnice „Streamliner railway trainsets“ z třicátých let dvacátého století. Výsledkem by měl být vzhled ve stylu Art deco, který v sobě kombinuje funkčnost a estetiku minulosti i budoucnosti.

Unikátní design však nebyl věnován jen exteriéru, ale i interiéru. Kabině dominuje obrovské čelní sklo, které je lemováno digitálním rámem. Ten se zdá být rozdělen do čtyř nezávislých sekcí, kdy spodní hrana zobrazuje tradiční přístrojový štít, boční stěny plní roli zpětných zrcátek a horní lišta zobrazuje podrobné informace o tahači. Informace jsou navíc promítány i přímo na čelní sklo.

Zbytek interiéru působí veskrze jednoduše, což platí i pro jednoduchý jednoramenný volant. Pod palubní deskou je pak připravena volná polička, která je zřejmě připravena pro odložení příručních zavazadel. Design sedadla řidiče sice neznáme, sedadlo spolujezdce by se však mělo dát snadno přeměnit na postel či gauč.

Edward Lee, šéf oddělení užitkových vozidel Hyundai, pak v tiskové zprávě dodává: „S představením Hyundai HDC-6 Neptune, který doplňuje již na silnicích prověřený vodíkový náklaďák Xcient, rozšiřujeme naše technologické vedoucí postavení v sektoru užitkových vozidel odhalením našich představ, jak mohou elektrické vozy s palivovými články vyřešit ekologické rovnice mezi široce používanými užitkovými vozy a naším závazkem vytvořit bezuhlíkovou společnost.“

Ondřej Mára
Diskuze (1)

Doporučujeme

Avatar - Googelit
22. 10. 2019 16:44
Márovy demagogie o Hnůjdě
Tik tak tik tak tik, co to zde tiká?
Jo rozpadla se Hnůjdí komunita.
Chytří novou práci budou mít,
jen se musí začít mýdlem mýt.
Zbytek je vážně zcela ztracený,
jsou to lidské trosky bez ceny.

Nejsem sice krasný ani alfa samec,
ale bývalý Nošovický zaměstnanec.
V nové práci 250% proti Hnůjdě mám,
tak ano, tak to rakosníkům zazlívám

Soutěž v kreslení pro děti zaměstnanců,
je nástěnka plna reklamy a mega sranců.
Nejmenší děti se nemohy ani zůčastnit,
protože neumí křivý znak „H“ nakreslit.

:no: