Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Hyundai představuje další sedmimístné SUV, jmenuje se Alcazar

Ondřej Mára
Diskuze (9)

Nabídka sedmimístných SUV automobilky Hyundai se rozrůstá o model Alcazar, na evropském trhu se s ním ale nejspíš nesetkáme.

Zatímco v Evropě s napětím očekáváme další detaily k novému MPV Hyundai Staria, na indickém trhu se jihokorejská automobilka pokusí zaujmout zákazníky toužící po velkoprostorovém voze novým SUV modelem Alcazar, schopným převézt až sedmičlennou posádku.

Základem modelu Alcazar je crossover Creta, tedy pětimístný crossover určený pro indický trh, u kterého byl kvůli třetí řadě sedadel prodloužen rozvor o 150 mm. Výsledkem je tedy vůz s rozvorem 2760 mm a lehce prodlouženým převisem u zadní nápravy, díky kterému by měly sedačky ve třetí řadě nabídnout více pohodlí.

Video se připravuje ...

Komponenty jako dveře, kapota nebo přední blatníky přitom automobilka převzala z menšího modelu Creta, větší Alcazar však dostal alespoň unikátní mřížku chladiče. Vzhledem k úpravě rozvoru a zadního převisu bylo nutné přepracovat zadní partie vozu, které by nyní měly působit robustněji a podtrhovat dojem SUV. S tím ostatně souvisí i dekorační obložení z broušeného hliníku v předním a zadním nárazníku.

Největší změny se ale pochopitelně odehrály v kabině, která může být buď šestimístná, nebo sedmimístná. V šestimístné variantě jsou v druhé řadě umístěna dvě kapitánská křesla, zatímco u sedmimístné verze je nahrazuje praktičtější lavice se třemi místy. Přístup na třetí řadu by pak mělo usnadňovat jednoduché odklápění sedadel druhé řady jedním tlačítkem.

Po stránce výbavy pak modelu nechybí nic z toho, co by mělo správné moderní SUV mít. Výbava zahrnuje 10,25“ dotykovou obrazovku infotainmentu, panoramatické střešní okno, bezdrátovou nabíječku, automatickou klimatizaci, digitální přístrojový štít nebo kamerový systém s 360° pokrytím okolí.

Pod kapotou mohou být pouze dvě motorizace. Pro zájemce o zážehovou pohonnou jednotku je připraven 2,0litrový motor o výkonu 157 koní s točivým momentem 192 N.m, zatímco vznětové motory reprezentuje 1,5litrový turbodiesel o výkonu 113 koní s nejvyšším točivým momentem 250 N.m. Obě motorizace přitom mohou být spojeny s šestistupňovým manuálem nebo automatem.

Nové SUV Hyundai Alcazar by mělo na indický trh dorazit v průběhu příštího měsíce. O přízeň zákazníků z druhé nejlidnatější země na světě se pak bude muset poprat s modely, jejichž jména v Evropě téměř neznáme, patří mezi ně však vozy jako Tata Safari, Hector Plus nebo Mahindra XUV500.

Ondřej Mára
Diskuze (9)

Doporučujeme

Avatar - _Karel_
9. 4. 2021 16:40
Re: Alcatraz
Já bych sice řekl spíš "černější" než "počernější" , ale máš pravdu. :D
9. 4. 2021 12:59
Re: Alcatraz
Lenže nerobil ten dizajn pre teba, robil ho pre počernejší národ. V Indii to asi vidia inak.
Avatar - lamal
9. 4. 2021 09:05
Graficky odpad
vypada to, ze sa im na grafike prednych svetiel rozpadli pixely a zadok inspirovany Hyndai Matrix-om... vobec ma to od H/K neprekvapuje, taketo paskvily, alebo aspon ich prichut vedia priniest aj do EU... Hyundai Banányón, alebo facelift Kony a pod...
Re: Alcatraz
Autor dizajnu by zasluzil dozivotie. Fakt ma vydesil a to mam modely Hjunde celkom rad...
9. 4. 2021 08:46
Alcatraz
Budem ho volať Alcatraz, pre to designové peklo, z ktorého niet úniku....