Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

TEST Hyundai Tucson 2.0 CRDi Hybrid – Těžko mu něco vyčítat

Ondřej Mára
Diskuze (57)

Populární jihokorejské SUV Hyudani Tucson, které se vyrábí i v českých Nošovicích, se minulý rok dočkalo faceliftu. Ten kromě jiného přinesl i mild-hybridní model.

Design, interiér


Do rukou se nám konečně dostal faceliftovaný Hyundai Tucson, který se v minulém roce chlubil statutem prvního v česku vyráběného hybridu. A protože je 2.0 litrový motor dostupný jen v nejvyšší výbavě Style, mohli jsme si rovnou vyzkoušet to nejlepší, co vlastně Tucson nabízí.

Dobře stárnoucí fešák

Třetí generace Hyundai Tucson se vyrábí již od roku 2015, minulý rok však automobilka na autosalonu v New Yorku prezentovala lehce omlazený model. A i když jsou změny exteriéru snadno přehlédnutelné, rozhodně se sluší je zmínit.

Automobilka například přepracovala masku chladiče, která se chlubí kaskádovitou mřížkou a odpovídá tak stylu novějších modelů. Změnami prošel i přední nárazník, ten spolu s novými tvary dostal i nově tvarované mlhovky a denní svícení. Hlavní světlomety dostaly ostřejší rysy, technologii Bi-Led a systém automatického přepínání dálkových světel. Vzadu se pak objevuje pozměněný zadní nárazník a sjednocená koncová světla dostala jednodušší tvarování. A i když se jednalo spíše jen o retuš, při srovnání modelů před a po faceliftu je nutno uznat, že Tucson nyní vypadá moderněji a dynamičtěji. Mimochodem – věděli jste, že karoserie má koeficient odporu vzduchu jen 0,33? Při cestování vyšší rychlostí tak vůz slibuje vyšší stabilitu, nižší spotřebu a nižší hlučnost v interiéru.

Tucson je i na své relativní stáří stále dost líbivým modelem, který vám neudělá ostudu ve městě ani před chalupou. Automobilka našla příjemné vyvážení mezi elegancí, sportovností a dobrodružnou povahou, kterou zdůrazňují minimalistické černo-stříbrné plasty na náraznících, prazích a asymetricky tvarovaných podbězích. V nich se mohou objevit kola o rozměrech od 16 do 19 palců, přičemž my jsme díky paketu Style jezdili na těch největších.

Komfortní, moderní, prostorný

A zatímco facelift exteriéru se dá označit jen za velmi decentní retuše, změny interiéru se nesou v duchu revoluce. To je nejlépe patrné na vrchní části palubní desky, která dostala nezávisle stojící obrazovku infotainmentu ve stylu tabletu. Kolem obrazovky navíc zůstala i tlačítka a otočné ovladače, které výrazně usnadňují ovládání – za tohle patří Hyundai velký dík. Samotný infotainment pak nabízí příjemnou grafiku, slušnou odezvu a řadu funkcí. Díky paketu Premium je totiž schopen zobrazovat i záběry 360° okolí vozu a hudbu přehrává prostřednictvím audio-systému Krell. Vrchní část palubní desky je měkčená, stejně jako většina plastů v interiéru, a uprostřed najdeme dokonce i stylové prošívání. Interiér tak působí moderněji, hodnotněji a navíc se může pochlubit i skvělou ergonomií.

Z pozice řidiče máte všechny důležité ovladače krásně na dosah ruky, vše je logicky uspořádané a již po pár dnech se vám ovládání vozu dostane skvěle do krve. Osobně se mi líbilo i umístění tlačítek kousek za voličem automatické převodovky, kde je máte neustále při ruce. Kromě snadné deaktivace stop-start systému tak můžete i rychle přepnout vůz do sportovního režimu, nebo při parkování aktivovat kamery a pohled tzv. z ptačí perspektivy.

Hyundai Tucson 2.0 CRDi Hybrid Hyundai Tucson 2.0 CRDi Hybrid

Co se prostornosti týče, rozhodně si nelze na nic stěžovat. Kožená a elektricky nastavitelná sedadla z paketu Premium jsou vpředu ventilovaná i vyhřívaná, zadní cestující se musí smířit „pouze“ s vyhříváním. Konstruktéři však mysleli i na nabíjecí USB porty, u opěráků se dá nastavit sklon a nechybí ani loketní opěrka s držákem nápojů. Bohužel už se ale nedostalo na průchod, který by spojoval kabinu se zavazadlovým prostorem. Sedadla jsou navíc dělena v poměru 60:40, takže ani neumožňují sklopení středového opěráku a snadný převoz delších předmětů.

Zavazadlový prostor Tucsonu s 2.0 litrovým naftovým motorem má mít standardně objem 502 litrů bez rezervy a 484 litrů s dojezdovým kolem. Pokud se ale rozhodnete pro Hybrid, automaticky se musíte s rezervou rozloučit, protože na jejím místě trůní baterie. Objem zavazadlového prostoru se navíc snižuje na 459 litrů, což ale v praxi příliš nepoznáte – ke zmenšení totiž došlo pouze v prostoru pod podlahou.

Motor, jízdní vlastnosti


Máte hybrid? A mohl bych ho vidět?

Pod kapotou námi testovaného modelu byla ukryta vrcholná motorizace – 2.0 litrový naftový čtyřválec CRDi E-VGT, který byl navíc doplněn o Mild-Hybrid s 48 V technologii. Samotný diesel nabídne poměrně slušný výkon 136 kW (185 k) a točivý moment až 400 Nm. Hybridní technika pak spočívá v Mild-hybridním startér-generátoru (MHSG) s obousměrným měničem, který je schopen motoru pomoci při akceleraci výkonem dalších 4 - 12 kW (až 16 k). Energie je ukládána a následně čerpána z lithium-iontové baterie o kapacitě 0,44 kWh, uložené v kufru, která je dobíjena energií vzniklou rekuperací při brzdění, nebo při jízdě konstantní rychlostí. Hybridní technologie pod kapotou Tucsonu však bohužel neumožňuje jízdu čistě na elektrickou energii, nebo plachtění ve vyšších rychlostech s vypnutým spalovacím motorem, jak to známe od některých automobilek.

Spolupracuje totiž především se systémem stop-start, kdy při brzdění v rychlostech pod 30 km/h dokáže vypnout motor ještě před úplným zastavením. Během opětovného rozjezdu by pak měl elektromotor v roli startéru pomoci s rychlejšími, plynulejšími a úspornějšími rozjezdy. To by mělo ve výsledku přispět ke snížení emisí CO2 i spotřeby až o cca 7 %.

Video se připravuje ...

Pokud jste si ale stejně jako někteří z nás ještě nezvykli na neustálé chcípání motoru na semaforech a pravidelně po nástupu do auta systém stop-start vypínáte, vlastně se tak o většinu přínosů hybridního systému připravujete. Spalovací motor má totiž výkonu víc než dost a tak se obávám, že dalších (max.) 12 kW už se u něj během akcelerace jednoduše tak nějak ztratí.

Pokud jde o samotný spalovací motor a osmistupňovou automatickou převodovku, opět se jen špatně hledají kritická slova. Motor sice není žádným atletem, ve spolupráci s automatickou osmistupňovou převodovkou ale zkrátka funguje, má příjemný zátah, neztrácí dech ani při dálničním tempu a hlavně je ukázkově tichý. Jeho malou slabinou by však mohla být spotřeba.

Hyundai Tucson 2.0 CRDi Hybrid Hyundai Tucson 2.0 CRDi Hybrid

Tu sice automobilka v kombinovaném režimu udává v rozmezí 5,5 až 5,7 litru, k těmto hodnotám jsem se ale ani nepřiblížil. V městském a příměstském režimu se na displeji palubního počítače objevovaly spíše hodnoty v rozmezí 8 až 8,5 l/100 km, během delších výletů za město však spotřeba nakonec začala klesat někam na úroveň 7,5 l/100 km. Pokud jste však mistry zenového klidu, dokážu si celkem živě představit, že by se spotřeba dala srazit na nějakých sedm. A i když je to více, než automobilka udává, na poměrně velké a těžké SUV s pohonem všech kol a naftovým motorem o výkonu 185 koní mi to nepřijde vůbec špatné. Zvláště při úrovni komfortu, jaký Tucson nabízí.

Až překvapivě neutrální

U podobně velkých SUV jsme totiž zvyklí, že se na silnicích s oblibou chovají jako parník. Současná generace Tucsonu však podle mého názoru našla velice příjemné vyvážení mezi komfortem a relativní jistotou. Dokonce i na 19palcových kolech z paketu Style se podvozku dařilo odfiltrovat většinu nerovností na okreskách za Prahou, aniž by se auto nepříjemně rozhoupalo a zhoršila se jeho ovladatelnost. Naopak zakroucené okresky se dají zdolávat v překvapivě svižném tempu, a to i bez zbytečných náklonů. O nějakém ostrém řezání zatáček samozřejmě nemůže být řeč, kombinace příjemné pozice za volantem, minimálních náklonů a dlouho neutrálního chování však člověku dává pocit relativní jistoty.

Hyundai Tucson 2.0 CRDi Hybrid Hyundai Tucson 2.0 CRDi Hybrid

Na tom se zvláště v zimních měsících podepíše i systém pohonu všech kol Hyundai HTRAC („Hyundai TRACtion“), který si vyvinula sama společnost Hyundai Motor a s nímž se můžeme setkat i u modelů Genesis. V podstatě se jedná o další z řady automatických systémů, který by měl sledovat a snad i předvídat ztrátu trakce a proto je schopen plynule přesunout až 50 % točivého momentu na zadní nápravu. A pokud byste se snad dostali do úzkých, stále můžete systému poručit, aby napevno rozděloval točivý moment mezi nápravami v poměru 50:50. Jelikož jsme však vůz testovali v období, kdy panovaly tropické teploty, nebylo mnoho příležitostí, jak systém podrobit kvalitnímu testu. Rozhodně bychom ale nedoporučovali brát Tucson do nějakého skutečně náročného terénu, kde by vás mohla zastavit jeho světlá výška 172 mm.

Jediná výtka tak nakonec může směřovat snad jedině k řízení, které působilo až příliš lehce. S tím se však dá bojovat například přepnutím vozu do sportovního režimu, což samozřejmě provází i zvýšení citlivosti plynového pedálu a rychlejší řazení.

Závěr


Závěr

Jak jsem psal již v nadpisu, Hyundaii Tucson se dá jen velmi málo co vyčíst. Tohle SUV se totiž snaží dělat všechno správně a ve většině případů mu to jde. Hezky se na něj dívá, příjemně se řídí a nabízí dostatek prostoru v interiéru i zavazadlovém prostoru. Dělá zkrátka přesně to, co by dělat měl. Ovšem pokud toužíte po něčem víc, třeba emocích nebo sportovnosti, pak se buď koukáte do špatného segmentu, nebo do špatné cenové kategorie. Tucson je totiž hlavně o pohodlné přepravě z bodu A do bodu B.

Příplatek 20.000 Kč za mild-hybridní 48 V systém je pak na zvážení každého. Osobně mi jeho přínos připadá skutečně minimální a tak bych se bez něj dokázal naprosto lehce obejít. Na druhou stranu ale věřím, že se najde spousta lidí, kteří si těch 20.000 Kč rádi připlatí. Ne snad kvůli reálným přínosům hybridního systému, ale hlavně kvůli tomu pocitu, že oni dělají pro životní prostředí něco navíc.

Nejlevnější verze modelu 449.990 Kč (Tucson 1,6 GDi 4x2)
Základ s testovaným motorem 739.990 Kč (Tucson 2,0 CRDi 4x4 + mild-hybrid 48V)
Testovaný vůz bez příplatků 789.990 Kč (Tucson 2,0 CRDi 4x4 + mild-hybrid 48V + 8 st. automat)
Testovaný vůz s výbavou 892.890 Kč (Tucson 2,0 CRDi 4x4 Mild-hybrid 48V, 8 st. automat, paket Premium)

Plusy

  • Jízdní vlastnosti
  • Design
  • Prostornost
  • Ergonomie

Minusy

  • Nepříliš přínosný hybrid
  • Vyšší spotřeba
  • 2.0 litrový motor jen s nejvyšší výbavou

Zobrazit celý článek
Ondřej Mára
Diskuze (57)

Doporučujeme

Hyundai Tucson 2.0 CRDi E-VGT Mild-Hybrid 48V
Cena základní sestavy 789 990 Kč
Výbava základní sestavy 16" kola z lehké slitiny, pneumatiky 215/70 R16, Dojezdové náhradní kolo, LED denní světla, nárazníky, kliky dveří a vnější zpětná zrcátka v barvě vozu, Projektorové přední světlomety, Airbag řidiče a spolujezdce (vypínatelný u spolujezdce), boční airbagy vpředu, okenní airbagy pro přední a zadní sedadla, Aktivní hlavové opěrky vpředu, 3 zadní hlavové opěrky, Stabilizační systém VSM (protiprokluzový systém - TCS, ABS, EBD a brzdový asistent), Systém bránící převrácení vozu ROP, systém stabilizace přívěsu TSA, asistent pro rozjíždění do kopce HAC a pro sjíždění ze svahu DBC, Systém aktivní kapoty zmírňující následky v případě kolize s chodcem, Funkce varovných světel při nouzovém brzdění, úchyty pro dětskou sedačku (Isofix), Anatomicky tvarovaná sedadla s látkovým čalouněním, Výškově nastavitelné sedadlo řidiče, výškově a podélně nastavitelný volant, Monitorování tlaku v pneumatikách, regulace osvětlení palubních přístrojů, funkce komfortního blikání – trojblok, Elektricky ovládaná přední a zadní okna (jednodotykové ovládání u řidiče), Elektricky ovládaná a vyhřívaná vnější zpětná zrcátka, Automatické světlomety (světelný senzor), Centrální zamykání s dálkovým ovládáním, alarm a imobilizér, dva sklopné klíče, Automatické uzamčení vozu při rozjezdu, Manuální klimatizace, Přístrojový panel s 3,5" TFT LCD displejem, palubní počítač, Čtecí lampičky pro přední sedadla a schránka na brýle, krytá kosmetická zrcátka ve slunečních clonách s osvětlením, ISG - stop and go systém, Asymetricky dělená a sklopná zadní sedadla s nastavitelným sklonem opěradla, kapsy na opěradlech předních sedadel, Středová opěrka rukou pro přední sedadla s úložným prostorem, 12 V zásuvka v zavazadlovém prostoru, zadní opěrka rukou, Rádio s RDS a MP3 přehrávačem + USB & AUX + iPod + 4 reproduktory (2 přední + 2 zadní), Bluetooth handsfree, Ovládání audiosystému na volantu, 5 let záruka bez omezení ujetých km, 5 let asistenční služby, 5 let kondiční prohlídky) Kč
Cena testované sestavy 892 890 Kč
Výbava testované sestavy Výbava Style + 170.000 Kč (18" kola z lehké slitiny, pneumatiky 225/55 R18, Sada na opravu pneumatik (vždy s motory 1,6 a 2,0 CRDi Mild-Hybrid 48V), Náhradní kolo (ne pro motory 1,6 a 2,0 CRDi Mild-Hybrid 48V / dojezdová rezerva pro motory 1,6 T-GDI, 1,6 CRDi, 2,0 CRDi), Boční LED blikače integrované ve zpětných zrcátkách, LED denní světla, Nárazníky a kliky dveří v barvě vozu, Chromované spodní lišty bočních oken, LED osvětlení vnějších klik dveří, Osvětlení nástupního prostoru ve vnějších zpětných zrcátkách, Bi-LED hlavní světlomety s automatickým přepínáním dálkových světel HBA, Přední mlhovky, integrované statické přisvěcování do zatáčky, zadní kombinovaná LED světla, Stříbrné střešní ližiny a zadní spojler, dvě chromované koncovky výfuku (není dostupné pro 1,6 GDi), Solární přední skla, zatmavená skla od B sloupku dozadu, Airbag řidiče a spolujezdce (vypínatelný u spolujezdce), boční airbagy vpředu, okenní airbagy pro přední a zadní sedadla, Aktivní hlavové opěrky vpředu, 3 zadní hlavové opěrky, Stabilizační systém VSM (protiprokluzový systém - TCS, ABS, EBD a brzdový asistent), Systém řízení trakce při průjezdu zatáčkou ATCC (pro verze s pohonem všech kol), Systém bránící převrácení vozu ROP, systém stabilizace přívěsu TSA, asistent pro rozjíždění do kopce HAC a pro sjíždění ze svahu DBC, Systém aktivní kapoty zmírňující následky v případě kolize s chodcem, Asistent pro vedení vozu v jízdních pruzích - LKA, rozpoznávání dopravních značek omezujících rychlost – ISLW, Asistent pro sledování pozornosti řidiče DAW, Sledovaní mrtvého úhlu vnějších zrcátek BCW, asistent změny jízdního pruhu LCA, upozornění na projíždějící vozidla při couvaní – RCCW, Autonomní nouzové brzdění FCA, Funkce varovných světel při nouzovém brzdění, úchyty pro dětskou sedačku (Isofix), Anatomicky tvarovaná sedadla s prémiovým látkovým čalouněním, Výškově nastavitelné sedadlo řidiče, výškově a podélně nastavitelný volant, Výškově nastavitelné sedadlo spolujezdce, Elektrická bederní opěrka v sedadle řidiče, Kůží potažený volant a hlavice řadicí páky, Kůží potažená přístrojová deska, Vyhřívání volantu a předních sedadel, Vyhřívání zadních sedadel, Flex Steer / Drive Mode - možnost nastavení charakteristiky řízení / odezvy automatické převodovky, Monitorování tlaku v pneumatikách, regulace osvětlení palubních přístrojů, funkce komfortního blikání – trojblok, Elektricky ovládaná přední a zadní okna (jednodotykové ovládání u řidiče), Elektricky ovládaná a vyhřívaná vnější zpětná zrcátka, Automaticky sklopná vnější zpětná zrcátka, Automatické světlomety (světelný senzor), Automatické stěrače (dešťový senzor), Inteligentní klíč a startování tlačítkem, alarm, imobilizér, přední parkovací senzory, Automatické uzamčení vozu při rozjezdu, Dvouzónová automatická klimatizace s automatickým odmlžováním (vč. chlazení schránky před spolujezdcem a zadních průduchů), Samostmívací vnitřní zrcátko s kompasem, Tempomat s omezovačem rychlosti, Inteligentní adaptivní tempomat s funkcí úplného zastavení a opětovného rozjezdu (pouze s automatickou převodovkou), Elektrická parkovací brzda s funkcí Auto Hold, Přístrojový panel "Supervision" s 4,2" barevným TFT LCD displejem, palubní počítač, Čtecí lampičky pro přední sedadla a schránka na brýle, krytá kosmetická zrcátka ve slunečních clonách s osvětlením, Zadní parkovací kamera s obrazem na displeji navigace a zadní parkovací senzory, ISG - stop and go systém, Asymetricky dělená a sklopná zadní sedadla s nastavitelným sklonem opěradla, kapsy na opěradlech předních sedadel, Středová opěrka rukou pro přední sedadla s úložným prostorem, 12 V zásuvka v zavazadlovém prostoru, zadní opěrka rukou, Fixační síť zavazadlového prostoru, Integrovaná navigace s 8" dotykovým displejem, USB, AUX, DAB s funkcí Android Auto* a Apple CarPlay*, Live Services, Bezplatné aktualizace mapových podkladů po dobu 10 let (1x ročně) v hodnotě 30 000 Kč, Bezdrátové nabíjení mobilních telefonů (standard Qi), Ovládání audiosystému na volantu, Bluetooth handsfree, USB vstup ve druhé řadě sedadel, 5 let záruka bez omezení ujetých km, 5 let asistenční služby, 5 let kondiční prohlídky (*Android Auto a Apple CarPlay nejsou na českém trhu podporovány)) Paket Premium + 60.000 Kč (19" kola z lehké slitiny, pneumatiky 245/45 R19, elektricky ovládané 5. dveře s bezdotykovým ovládáním, černě lakované střešní ližiny, kožené čalounění, elektricky nastavitelná a ventilovaná přední sedadla, prémiový audiosystém Krell s externím zesilovačem, výkon 360 W, 360° kamerový systém SVM, chromované kliky dveří), Panoramatické střešní okno +25.000 Kč Kč
Motor
Typ motoru: přeplňovaný vznětový
Válce / ventily: 4 / 4
Zdvihový objem (ccm): 1995
Nejvyšší výkon (kW / ot/min): 136 / 4000
Nejvyšší toč. moment (Nm / ot/min): 400 / 1750 - 2750
Provozní vlastnosti
Maximální rychlost (km/h): 201
Zrychlení 0 - 100 km/h (s): 9.5
Spotřeba město/mimo/kombi (l/100 km): 6 / 5.1 / 5.5
Emise CO2: 145
Rozměry a hmotnosti
Zavaz. prostor - sedadla/sklopena (l): 459 / 1449
Objem nádrže (l): 58
Pohotovostní hm. / nosnost (kg): 1704 / 546
Rozměr pneu: 245/45 R19
Hyundai Tucson 2.0 CRDi E-VGT Mild-Hybrid 48V
Rozměry dle nákresu - vnější rozměry
a) délka (mm): 4480
b) šířka (mm): 1850
c) výška (mm): 1655
d) rozvor (mm): 2670
e) rozchod vpředu (mm): 1604
f) rozchod vzadu (mm): 1615
Rozměry dle nákresu - vnitřní rozměry
g) podélný prostor vpředu min/max (mm): 880 / 110
h) podélný prostor vzadu min/max (mm): 635 / 870
i) výška nad sedadlem - vpředu (mm): 955
j) výška nad sedadlem - vzadu (mm): 955
k) šířka vpředu (mm): 1495
délka sedáku vpředu (mm): 510
délka sedáku vzadu (mm): 495
výška opěradla vpředu (mm): 635
výška opěradla vzadu (mm): 620
místo vzadu pod předním sedadlem: Ano
21. 10. 2019 22:09
Re: nesmyslně vysoká spotřeba
Tady Vám mohu odpovědět za sebe. V létě jsem jel do Berlína, trasa dálnice Plzeň-Praha-Dresden-Berlin - cca 440 km. Po dálnici jsem jel mezi 130-150 km/h ( jednak jsem vezl dceru, jednak nemám vyšší rychlosti rád), výjimečně při předjíždění 160+ km/h ......... ještě jsme se tak 10km motali Berlínem - palubní počítač mi ukazoval spotřebu 8,2 l/100km. Jedná se o Tucsona, 1,6 TGDi, 4x4 v záběhu. :-) .... jionak dlouhodobá spotřeba mi nyní ukazuje 8,5-8,7 l/100 km, což nepokládám za špatné.
2. 8. 2019 12:40
Re: Hybrid na oklamanie papierovej spotreby?
Test Škoda Kodiaq Sportline 2.0 TDI 140 kW 4×4 DSG - "Při našem testování se spotřeba paliva nejčastěji pohybovala kolem 8 l/100." automania.cz

Tucson 2.0 136kw 4x4 a AT má průměr 7.7l/100km. Když se na dálnici hodně krotím, jezdím s ním i za 6.5l. při normální jízdě do 150km/h se 4 lidmi na palubě se přes 8 nedostanu. takže takhle.
Avatar - xxc
1. 8. 2019 07:20
Re: Velké změny?
Dnes som vytiahol Renault po 2 tyzdnoch z garaze. To je dost otazka na diskusiu, ktoru cestu si clovek uzije viac, ci rychle a bezchybne auto, alebo pomalsie a zabavnejsie. Potom do toho vstupuju aj vedlajsie faktory.
31. 7. 2019 14:29
Re: Velké změny?
To máš pravdu ,ale k tomu základu bys mohl přidat ještě to ,že si cestu užiješ.
31. 7. 2019 13:03
Re: Ojeb
:yes: