Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

I pouhá výměna kola má svá pravidla. Tady je správný postup! (video)

Jan Mička
Diskuze (48)
Výměna kola, pche, to přece zvládne každý! Samozřejmě, jenomže pouze jediný postup je správný. Ten, který schválili samotní výrobci automobilů.

Video se připravuje ...

Už od zítřka platí na českých silnicích povinnost použití zimních pneumatik v případě, že se na pozemní komunikaci nachází souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza, nebo lze vzhledem k povětrnostním podmínkám předpokládat, že se na silnici během jízdy mohou tyto nástrahy vyskytnout. Tohle je stále dokola omílaná interpretace silničního zákona, kterou už řada řidičů zná.

Problém může nastat ve chvíli, kdy se rozhodnou vyměnit si kola svépomocí, pěkně kus za kus. Vždyť přece nemusejí jezdit do pneuservisu, kde jim výměnu provedou asi za patnáct minut i s vyvážením, když to zvládnout doma na dvorku a ušetří nějakou tu korunu z rodinného rozpočtu. Vezmou hever, nějak jej šoupnou pod auto, párkrát zatočí či zapumpují pákou, vezmou do ruky klíč… no vidíte, jenom v téhle větě jste jistě narazili na spoustu chyb. Pojďme si tedy v krátkosti připomenout, jak výměnu kola povést správně.

Nejlepší možný postup výměny kol je vždycky ten, který schvalují výrobci automobilů. Vyhnete se tak poškození automobilu, ale v prvé řadě možné nehodě kvůli upadnutí kola. Například v případě, že před nasazením kola promažete šrouby v dobré víře, že na jaře bude snazší jejich opětovné povolení, a k zašroubování použijete rázový utahovák. Takový šroub se vám po čase klidně může „ustřihnout“ a malér je na světě. Více už ale v přiloženém videu, kterým vás provede kolega Martin Vaculík!

Jan Mička
Diskuze (48)
28. 2. 2019 22:32
pneu
Naprosto většinu údržby přenechávám profesionálům z autoservisu, takže mi je tento postup celkem k ničemu. Do garáže jsem si pořídil akorát kompresor z [odkaz] a tak si jednou za čas dofouknu pneumatiky.
9. 4. 2018 23:01
Pneu
Ahoj všichni, tak já musím přiznatm že jsem též naprostým zastáncem přezouvání pneumatik na letní a zimní. Přes tohle u mně vlak nejede. Přijde mi absolutní blbost nepřezouvat. Nedávno jsem zrovna řešila koupi nových zimních pneumatik, jelikož staré už nebyly na zimu do sněhu a náledí tak spolehlivé. Já bohužel úplně výběru nerozumím, ale skvěle mi poradili zde [odkaz] Pneumatiky jsem koupila za rozumnou cenu a vše funguje jak má. Pokud si i vy nejste jistí jaké pneumatiky vybrat, otočte se na tento obchod.
Cílová skupina toho návodného videa
... se projevila. Taky jsem si kdysi gumy přezouval sám...
3. 11. 2017 05:40
Re: přehazování doma má jen výhody
Žádná úchylka, zcela prozaicky mě k pořízení vyvažovačky přiměla trvalá nespokojenost s kvalitou vyvažování v servisech.

P.S. a není ve sklepě. Auta i nářadí mám v garáži, ty je snad dáváš do sklepa ??
3. 11. 2017 02:30
Re: PR
Naopak, z videa je zřejmé, že to není žádná věda a může přimět si to v domácích podmínkách vyměnit i takové, kteří se domnívali, že to tak jednoduché není.