Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

IAA živě: BMW X6 má zadek, na který nejde nemít názor

Stanislav Kolman
Diskuze (5)

Buď je milujete, nebo nesnášíte. Nic mezi tím snad ve světě SUV-kupé neexistuje. Prohlédli jsme si průkopníka této kategorie - nové BMW X6.

Jestli se někdo diví, proč lidé dávají přednost SUV a crossoverům před ostatními karosářskými variantami, tak pro SUV kupé to platí dvojnásob. Jsou méně praktické, vzadu nemáte tolik místa a ještě se často nestydí říct o více peněz. A přesto na ně velká část zákazníků nedá dopustit.

Zářným příkladem je takové BMW X6, které se před časem představilo ve své již třetí generaci. Vůz vycházející z X5 se chlubí několika zajímavostmi, které u klasického SUV nenajdeme, z nichž tou nejzajímavější jsou jednoznačně obrovské svítící ledvinky. Zepředu vypadá auto agresivně, naštvaně a určitě vzbudí pozornost. Naopak na vzhled členité zádi si budu muset ještě chvíli zvykat. Na můj vkus působí až moc „asijsky“ a trošku baculatě.

Až naživo vidíte, jak moc se střecha automobilu vzadu skutečně svažuje. Překvapivě se to ale příliš negativně neprojevuje na prostornosti vzadu. S výškou 176 cm jsem nad hlavou stále měl dostatek místa a nestrádal ani kolega, který je o nějakých 10 centimetrů vyšší. Opravdu hodně místa zůstává rovněž pro nohy, za což X6 vděčí zvětšeným rozměrům. Oproti předchůdci se protáhlo o 26 mm na 4935 mm a rozvor je o 42 mm delší (2975 mm).

Samozřejmostí je rovněž interiér plný prémiových materiálů, pracoviště řidiče je moderní a z velké části digitální, naštěstí ale nezanevřelo na tradiční prvky, jakými jsou například separátně oddělená tlačítka pro nastavení teploty.

V BMW X6 se můžete hýčkat celou řadou příplatků – čtyřzónovou klimatizací, prémiovým audiosystémem či prosklenou panoramatickou střechou Sky Lounge. Zavazadelník standardně pojme 580 litrů, zadní sedačky lze sklopit v poměru 40:20:40 a dostat se tak na hodně příznivou hodnotu 1530 litrů. Samozřejmostí je elektronické otevírání.

Jak jsem napsal v úvodu, na zadní partie nového BMW X6 nejde nemít názor. Ten svůj si ale ještě musím udělat, první setkání na frankfurtském výstavišti nestačilo. A jak se líbí vám?

Stanislav Kolman
Diskuze (5)

Doporučujeme

11. 9. 2019 15:45
Je to strašné.
Toto sa fakt nikomu odzadu nemôže páčiť. Predok je fajn.
Avatar - Beefcake
11. 9. 2019 12:59
wtf
Mna to teda vylozene odpudzuje.
Akoby splacane z viacerych aut.
Viditelnost dozadu ziadna, pokial tam nemaju niekolko kamier.
11. 9. 2019 09:08
Zadek?
"Naopak na vzhled členité zádi si budu muset ještě chvíli zvykat. Na můj vkus působí až moc „asijsky“ a trošku baculatě."
No já bych řekl jenom nepovedeně a neforemně. Co působí skutečně "asijsky" a drsně kýčovitě je především předek, s osvětlenými ledvinkami vrchol nevkusu současné doby na který se nechytají ani ti nevětší tuzéři dneška.
Avatar - Dinar
11. 9. 2019 08:23
Nevypadá to dobře,
sice nevidím X6 optikou pana knoflíčka u krku zapnutého, tedy, že X6 buď milujete nebo nenávidíte, ale pravdou je, že zadek novinky působí opticky těžce. Čím to je, nevím, silueta těžkopádná není, je to spíše v detailech, možná trochu zbytečně vysoká a masívní horní hrana pátých dveří, nebo zbytečně hamatný spodek nárazníku, což je bolest většiny nových bmw v mpaketu... Každopádně, zadoboční pohled lichotivý není, zadek X6 z něj vypadá jako kolmá masívní stěna.