Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ikonický Dodge Viper se prodává v Česku. Stojí jako základní Škoda Enyaq

Ondřej Šámal
Diskuze (15)

První generace Dodge Viper se do myslí fanoušků zapsala i díky seriálu Zmije, který v 90. letech hltali i čeští diváci. Pokud po první generaci amerického sporťáku toužíte, aktuálně je jeden na prodej. A vlastně nestojí tolik peněz.

Devadesátá léta pro drtivou většinu Čechů znamenají éru poznávání úplně nových věcí, od kterých jsme byli kvůli téměř 42 letům pod komunistickou diktaturou odříznuti. Do našich televizí začala proudit produkce ze Spojených států, kterou jsme hltali navzdory její často nevalné kvalitě. Objektivně ani seriál Zmije nebyl žádný zázrak. Vyprávěl o tajné policejní jednotce, která k potírání zločinu ve smyšleném městě Metropol používá hi-tech Dodge Viper RT/10, jenž se z červeného roadsteru stisknutím tlačítka změní v šedé kupé s neprůstřelnou karoserií. Přesto si ho spousta z nás pamatuje dodnes.

Právě i díky tomuto seriálu z let 1994 až 1998 si totiž první generace jinak docela neohrabaného Dodge Viper získala fanoušky po celém světě a stala se legendou. Jen připomenu, že pod nízkou a neskutečně dlouhou kapotou zprvu pracoval osmilitrový desetiválec, na jehož vývoji se podílelo také Lamborghini, jež tehdy patřilo společnosti Chrysler Corporation. Agregát o výkonu 298 kilowattů díky použití hliníku vážil pouze 323 kilogramů, samotný Dodge Viper se vešel pod 1,5 tuny, což je na americké poměry skutečně nízké číslo.

Zakulacený, na řízení velmi náročný dvoudveřový sporťák s pohonem zadních kol a manuální převodovkou se přitom podíval i do Česka. Jeden z dovezených exemplářů první série (SR I) je teď dokonce k mání ve facebookové skupině Sportovní vozy na prodej.

Video se připravuje ...

Jedná se o vůz z roku 1994 s nájezdem okolo 50 tisíc kilometrů. Viper v obligátním červeném laku byl prý celý svůj život garážovaný, což na první pohled podporují také zveřejněné fotografie. K autu je též spousta náhradních dílů, cena 1.250.000 Kč se proto nezdá přestřelená. Například na portálu mobile.de aktuálně jiný Dodge Viper ostatně ani levněji nepořídíte.

Mimochodem za podobnou částku, konkrétně za 1.239.900 Kč, můžete mít základní Škodu Enyaq s výkonem 132 kW a akumulátorem s celkovou kapacitou 62 kWh. V tomhle světle se Dodge Viper zdá jako vynikající investice.

Ondřej Šámal
Diskuze (15)

Doporučujeme

Avatar - Barrichello
20. 12. 2023 12:09
Re: Clickbate
Nejsem holčička, narozdíl od tebe Hammuno :-)
20. 12. 2023 09:42
Re: Re: Jako vážně?
Co sa tyka investic, len tak pre zaujimavost co naviac zhodnocovalo v uk v kategorii veteranov pre nas smrtelnikov v kategorii do 30k za posledny rok. Bmw z3, ford escort mk3, calibra, citroen cx a hlavne subaru impreza turbo 2000
20. 12. 2023 01:11
Takové auto uz dnes nikdo nepostaví
Ten zvuk je skvělé. A když už jsme u toho zvuku motoru, dnes je trend pouštět zvuk motoru z repro. Padám smichy když si představím nějakého frajra v RS Octavii jak to žene pod plynem a říká svoji staré jak mu to pěkně burcuje.
Avatar - Beefcake
19. 12. 2023 23:24
Grrr
Ze pozdravujem ľudové auto zo Skodofky.
Avatar - lexi
19. 12. 2023 22:12
cena
Ta cena je překvapivě dobrá, na to o jaké auto se jedná.....