Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ineos Grenadier dostane menšího sourozence. S elektrickým pohonem

Filip Melich
Diskuze (0)

Společnost Ineos Automotive sotva dokončila jeden model a už sdílí plány na druhý. Půjde o menší vůz, zřejmě s nižší cenou, ale hlavní rozdíl bude v jeho elektrickém pohonu.

Kolegové z britského Autocaru informují, že šéf celé Ineos Group, sir Jim Ratcliffe, potvrdil plány na rozšíření modelového portfolia. Půjde o menší terénní vůz, který zřejmě nabídne nižší cenu (Grenadier startuje na 1,5 milionu korun). Používat bude novou platformu, která bude kratší, ale zachová vysokou průchodnost terénem i pracovní zaměření auta.

Protože je model Grenadier inspirován předchozím Land Roverem Defender, který byl dostupný v několika různých velikostech, mohl by se levnější Ineos inspirovat Defenderem 90. Společnost Ineos sice zatím neuvádí, kdy bychom se mohli menšího modelu dočkat, ale již nyní ví, že se bude vyrábět po boku osobních a užitkových verzí Grenadieru v její francouzské továrně.

Zatímco model Grenadier konkuruje spíše Defenderu 110, Jeepu Wrangler, případně Mercedesu třídy G, menší model by mohl zamířit na levnější terénní auta jako například Dacia Duster. Lišit se samozřejmě bude svým elektrickým pohonem. Ještě ovšem uvidíme, zda půjde pouze o zkrácenou verzi Grenadieru, nebo půjde o model na zcela jiné platformě – jako jsou například dvojice Ford Bronco a Bronco Sport, případně Land Rover Discovery a Discovery Sport.

Video se připravuje ...

Šéf Ineosu ke zvažovanému menšímu modelu řekl: „Co momentálně důkladně promýšlíme je menší verze Grenadieru – elektrická. Musíme přijmout budoucnost, která zjevně bude elektrická, minimálně v městském prostředí. Ale i farmáři mimo město nejspíš budou mít elektrické auto, ve kterém budou objíždět pozemky a podobně.

Ale přestože v Ineosu plánují menší elektrický teréňák, nezavrhli plány na vodíkové auto. Ve spolupráci s automobilkou Hyundai vyvíjí vodíkem poháněnou verzi Grenadieru. První předváděcí vozidlo se má představit ještě letos.

Filip Melich
Diskuze (0)

Doporučujeme