Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ineos Grenadier už má české ceny! Kolik stojí auto, které chce nahradit původní Defender?

Jan Zajíc
Diskuze (33)

Ineos Grenadier lze považovat za neoficiálního nástupce původního Land Roveru Defender. Míří totiž na zákazníky, jimž chybí "Defík" v předchozí podobě.

Jde o projekt britského miliardáře Jamese Arthura Ratcliffa, který chtěl na trh uvést poctivý a robustní terénní automobil s žebřinovým rámem. Ratcliffe se dokonce v minulosti snažil od Land Roveru odkoupit práva na starý Defender a znovu ho začít vyrábět. Ale protože neuspěl, rozhodl se, že založí automobilku, která podobný vůz vyvine sama. Tak se zrodil projekt Ineos Grenadier.

Duchovní nástupce Defenderu je 4927 mm dlouhý, 1930 mm široký (se zrcátky) a 2033 mm vysoký. Rozvor dosahuje 2922 mm. Interiér pak kombinuje praktickou stránku s moderní a poměrně luxusní výbavou. Grenadier má například jednoduše tvarovanou palubní desku, která mimochodem postrádá klasický přístrojový panel, výrazný středový panel posetý ovladač nebo klasickou ruční brzdu umístěnou vedle sedadla řidiče. Jsou tu mohutné ovladače a velká tlačítka.

V podlaze se nacházejí otvory pro odtok vody a milým detailem je také skutečnost, že výrobce myslí i na majitele, kteří později vůz vybaví nějakým offroadovým příslušenstvím, například navijákem nebo světelnou rampou. Pro tyto účely je auto vybaveno už zapojenými spínači, takže není potřeba vrtat díry do palubky nebo upravovat kabeláž.

Myslelo se ovšem také na moderní prvky. Grenadier je vybaven infotainmentem s kruhovým ovladačem a 12,3palcovou dotykovou obrazovkou. Počítá se s podporou Apple CarPlay a Android Auto.

O pohon se starají pohonná ústrojí od BMW: obě mají šest válců v řadě a třílitrový objem. Benzínový motor je naladěn na výkon 285 koní a točivý moment 450 Nm. Vznětový motor poskytuje 249 koní, točivý moment dosahuje až 550 Nm. Obě motorizace jsou spojeny s osmistupňovou automatickou převodovkou ZF, která bude jedinou volbou. Výkon putuje standardně na všechna kola, již v základní výbavě ale vůz nabídne redukční převodovku s převodem 3,7:1.

Video se připravuje ...

Zajímavý teréňák po letech vývoje, testů a příprav konečně míří do prodeje. A prodávat se bude i v České republice, která představuje jedno ze 160 míst po celém světě, kde bude Grenadier k dispozici. Dealerem značky v Česku bude společnost Autosalon Dajbych, která už pracuje na vytvoření showroomů. Otevřeny budou v létě, objednávky budou otevřeny v druhé půlce května.

Dajbych dokonce zveřejnil ceny. Zajímavé na nich je, že je jedno, jestli zájemce zvolí motor zážehový, nebo vznětový. Ceny jsou stejné, nezávisí tedy na motorizaci, ale na konkrétní verzi vozu.

Základ představuje dvoumístný Utility Wagon, tedy jakási terénní dodávka s velkým nákladovým prostorem za předními sedadly. Stojí 1.555.500 Kč. Pětimístný Utility Wagon vyjde na 1.594.400 Kč. Výbava zahrnuje 17palcová ocelová kola, terénní pneumatiky Bridgestone nebo užitkovou zátěžovou podlaha s odtokovými ventily. V ceníku je ovšem také spousta příplatků, zahrnují různá lakování, jiná kola, kožené čalounění, parkovací senzory nebo spoustu praktických vychytávek do terénu. Uzávěrky diferenciálu vpředu a vzadu stojí 47.660 Kč.

Další provedení se jmenuje Station Wagon Trialmaster Edition, stojí 1.788.900 Kč a je zaměřené do terénu, proto nabízí jiné pneumatiky (terénní BFGoodrich), uzávěrky diferenciálů, zvýšení sání vzduchu, ale také třeba zadní kameru nebo přední parkovací senzory.

Poslední varianta nese označení Station Wagon Fieldmaster Edition, vyjde na 1.788.900 Kč a přidává zejména styl a pohodlí. Jako jediná má ve standardu kola z lehkých slitin (17“), safari okna, kožené čalounění, vyhřívaná přední sedadla či látkové podlahové koberce.

Jan Zajíc
Diskuze (33)

Doporučujeme

Avatar - WinDiesel
19. 4. 2023 14:21
Re: Najlepsi offroad na svete,
nepodceňuj britské farmáře, ti na to mají

a v Rextonu bys nejel, jinak by sis ty 😁😁😁 odpustil :-! :-! :-!
Avatar - WinDiesel
19. 4. 2023 14:19
Re: Cena
armáda by neskousla vysoké ceny náhradních dílů BMW
Avatar - WinDiesel
19. 4. 2023 14:19
Re: Cena
to je o nostalgii, pokud se najde dostatek nostalgických kupců
Avatar - WinDiesel
19. 4. 2023 14:18
Re: Re: Re: Potenciální kupující
Vy máte na Slováči teď místo chlapů chlpy? :-[] :-[] :-[]
4. 5. 2022 06:17
Re: Re: Re: Potenciální kupující
Chlpské auto s automatom? Neblbni...