Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ineos je dostupný i v Česku. Teď chystá nový plně elektrický offroad, dorazit má v roce 2026

Ondřej Mára
Diskuze (5)

Vývoj a výroba čistě elektrického offroadu britské společnosti Ineos bude probíhat ve spolupráci s rakouskou společnosti Magna.

Společnost Ineos Automotive nedávno oficiálně zahájila výrobu svého drsného offroadu Grenadier, který je duchovním následovníkem původního Land Roveru Defender. Vůz sází na robustní rámovou konstrukci, tuhé nápravy, tradiční systém pohonu všech kol s uzávěrkami náprav a spalovací motory od BMW v kombinaci s automatickými převodovkami ZF. Spalovací verze je dostupná i v Česku a prodává ji tu společnost Dajbych.

Video se připravuje ...

Již v minulosti navíc společnost potvrdila, že ve spolupráci s automobilkou Hyundai pracuje na vývoji vodíkového pohonného systému pro model Grenadier, který by měl fungovat na principu palivových článků. Kromě toho však nyní společnost také potvrdila i vývoj nového plně elektrického modelu, který by měl dorazit na trh v roce 2026.

Na vývoji nového modelu, o kterém toho bohužel zatím mnoho nevíme, spolupracuje britská automobilka opět s rakouskou společností Magna. Ta je dobře známá například výrobou Mercedesu třídy G, BMW Z4, Toyoty Supra nebo Jaguaru E-Pace i I-Pace. Kromě toho se společnost podílí i na vývoji automobilů a elektromobilů, včetně Grenadieru nebo konceptu Sony.

V případě spolupráce se společností Ineos Automotive by společnost Magna měla pracovat na vývoji, testování terénních dovedností na hoře Schöckl (kde se testuje i třída G) a navíc by měla ve své továrně ve Štýrsku zajistit i výrobu. S ohledem na zkušenosti obou partnerů se tak evidentně máme na co těšit.

Společnost Ineos pak k novému modelu prozradila, že bude menší než Grenadier, měl by však nabídnout špičkové schopnosti v terénu bez kompromisů po stránce komfortu a výkonu na silnicích. Základem vozu bude zřejmě unikátní platforma, zatímco dojezd by se měl pohybovat okolo 400 kilometrů na jedno nabití.

Video se připravuje ...

Po stránce designu prý můžeme očekávat vůz, který má vypadat jako mladší sourozenec Grenadieru. Zřejmě tedy dostane hranatější a robustní tvary v kombinaci s moderními prvky. Bezesporu tak půjde o další unikátní vůz ve svém segmentu, podobně jako v případě modelu Grenadier, který obtížně hledá konkurenci.

Kromě vodíkového Grenadieru a zcela nového elektrického SUV se navíc v souvislosti se společností Ineos Automotive spekuluje také o druhém čistě elektrickém SUV, které by mohlo být zaměřeno více na provoz ve městě. Model Grenadier by se navíc časem mohl dočkat i luxusnějšího provedení, které by bylo vlajkovou lodí. Zatím se však jedná o spekulace, nikoliv potvrzené projekty.

Ondřej Mára
Diskuze (5)

Doporučujeme

20. 4. 2023 07:49
Re: Tohle auto je výsledek pomatenosti
V reálu bude ten náčelník horské služby jezdit nejspíš v tom Rextonu. V Rakousku to NOVA vyhnala někam přes sto tisíc EUR, u nás a na Slovensku to bude aspoň za dva. Srovnávat se to dá díky rámové konstrukci, kterou má Rexton stejně jako Grenadier a jedním z posledních aut /možná ještě Wrangler a G-class/.
Avatar - Barry Lyndon
19. 4. 2023 22:28
Re: Tohle auto je výsledek pomatenosti
Se strašidelným SS Rexton se to opravdu srovnávat nedá. Tohle je auto náčelníka horské služby, takže stačí přidat trochu goretexu a je kurdolap jako vyšitý :D :yes: :yes: (prý Rexton... :no: :no: :D )
19. 4. 2023 11:51
Re: Tohle auto je výsledek pomatenosti
Tak jen pro zajímavost, SS Rexton je v podobné kategorii a vyrábí se a prodává, dtto Land Cruiser.
Jsem na FB skupině of Grenadieru a reálně dodali asi deset aut, i když netvrdím, že všichni zákazníci se tam pochlubili.
19. 4. 2023 10:24
Re: Tohle auto je výsledek pomatenosti
Tak hlavne je to vysledok ratclifovej pometenosti. Odhady su, ze ho to zatial stalo cez miliardu eur a to je len zaciatok. V case brexitu to mala to byt vykladna skrina britskeho automobilizmu, len jaksi-taksi najvatsi sponzor brexitu zdrhol do monaka, z fabriky v uk je fabrika vo fr, z uk motorov su motory bmw a zo slubov a novych pracovnych prilezitosti pre britov toho vela neostalo
Avatar - KANKUNEN
19. 4. 2023 08:45
Tohle auto je výsledek pomatenosti
automotivu na celém světě. Tento Ineos vznikl jen z jediného důvodu, takové auto nikdo nevyrábí. Defender se stal luxusní osobák, Toyota LC7 splňuje emise jen v Africe a rusku. Asi 20 firem vyrábí pick up, ale nikdo nemá jednoprostorové pracovní auto s podvozkem Hiluxu, který by měl variabilitu dodávky. Prostě auto pro dva až sedm lidí.