Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

IRC Rally Monte Carlo 2011: Výsledky, video, fotogalerie

Michal Otruba
Diskuze (11)
Letos na slavné Monte vyhrál Peugeot.

Životní soutěž absolvoval Bryan Bouffier na Peugeotu 207 S2000, kterému stačily dvě erzety pokryté sněhem k ovládnutí letošního Monte. Škodovky se nevhodným výběrem pneu sami odsoudily do role poražených.

O zahájení letošní sezóny Intercontinental Rally Challenge se o tomto víkendu postarala Rally Monte Carlo. Sto let po premiéře této soutěže se jel 79. ročník a obsazení na startu bylo velmi dobré neřkuli hvězdné.

Soutěž se jela ve třídenním formátu a dohromady obsahovala 13 rychlostních zkoušek – číslo to možná není velké, ale i tak posádky absolvovali 337 soutěžních kilometrů včetně těch nočních. A když k tomu přičtete i přejezdy mezi erzetami, najezdili soutěžící bezmála 1342 km.

První etapa: Mistr Hänninen ukazuje své umění

První den soutěže – ve středu – byly na programu čtyři rychlostní zkoušky o měřené délce 128,4 km. Jely se tři úseky, poslední z nich absolvovali soutěžící dvakrát. Do soutěže (a tedy i do nového ročníku IRC) nejlépe vlétnul Sarrazin na Peugeotu, který téměř 37 km dlouhou erzetu projel nejrychleji. O fous pomalejší byl Hänninen (+0,3) na Fabii, třetí Wilks nově sedlající francouzský stroj již ztrácel 20,3 sekundy. Problémy hned v úvodu v podobě defektu hlásili Mikkelsen, Vouilloz i Henning Solberg. Jeho bratr měl více štěstí, když po uklouznutí na vytahané šotolině mírně atakoval blízkou zídku – vše se obešlo bez defektu. Téměř všichni jezdci zvolili střední směs pneu, pouze Magalhaes se rozhodnul pro tvrdou. Prvním odpadlíkem se stal Chris Atkinson na Protonu, Australan se tedy v Satrii s novým motorem kvůli závadě na elektroinstalaci moc nesvezl – ujel všehovšudy 700 metrů! Ke konci testu havaroval Neuville na Peugeotu, kterému zřejmě odešly brzdy a trefil můstek.

Nejdelší test celé soutěže dlouhý přes 41 km ovládnul Hanninen. Druhému Petteru Solbergovi nadělil 15,1, třetímu Loixovi 17,9 sekundy. „Hanička“ se tak posunuje do vedení celé soutěže, Kopecký si čtvrtým místem polepšuje na celkovou sedmou příčku (+1:04,6) i přesto, že je se svou jízdou nespokojen. Petter si stěžuje na příliš měkké nastavení, i přesto mu patří čtvrté místo celkově. Zkázu malajského Protonu dokonal Andersson, který havaroval. Dále také nepokračuje Aigner (požár Mitsubishi), Henning Solberg (poškodil zavěšení) a Mikkelsen na Fabii se stejným problémem. Technika zastavila i českého jezdce Orsáka na Citroënu DS3 R3T.

Třetí středeční test opět ukořistil Hanninen a navyšuje náskok ve vedení soutěže na 45,2. Druhým místem si polepšuje i Loix, který se celkově posunuje o2,2 před Sarrazina na druhé místo. Čtvrtý Petter Solberg má manko 50,8, sedmý Kopecký už 1:17,9.

V posledním testu první etapy si první dva prohodili pořadí – o 0,7 vítězí Loix před Hanninenem. Třetí místo získává Petter, který se celkově posunuje na bronz (+55,3) o 0,2 před čtvrtým Sarrazinem. Pátým místem si polepšuje i Kopecký, kterému tak patří šestá příčka (+1:26,3). Ve vysoké rychlosti havaruje devátý Magalhaes, kterému uklouznul zadek a se zdemolovaným autem končí v řece – posádka zůstává nezraněna. Celý den bylo hezké počasí, svítilo sluníčko a po ledu či sněhu nebylo ani památky. Co ale přinese zítřek?

„Byl to perfektní den bez problémů a chyb. V autě se cítím dobře, našel jsem správný rytmus a jedu podle toho jak chci. O kontrole nad soutěží zatím nepřemýšlím, do cíle je ještě daleko,“ říká ve středečním cíli škodovácké eso Juho Hänninen.

Druhá etapa: Přichází to pravé Monte

I druhý den byly naplánovány čtyři měřené testy (dva průjezdy dvojicí erzet), tentokráte dohromady daly 94,4 ostrých kilometrů. Hanninen opět ukazuje, že je mistrovský pohár v pravých rukou a první čtvrteční test vyhrává. Pouze 0,2 za ním však dojíždí Petter, o dalších 6,3 sekundy pak Kopecký – ten si díky tomu posunuje na celkovou pátou příčku o 0,2 před šestého Wilkse. Všichni jeli opatrněji kvůli poznamenanému ledu v rozpisu, ale na trati se žádný nevyskytoval.

V následujícím testu zajel Hanninen “až třetí čas“ se ztrátou 5,2 na vítězného Bouffiera, zato Petter byl pomalejší pouze o 1,2 sekundy. Vzhledem k devátému místu Loixe (+15,5), který na chvíli opustil trať, se Nor posunuje na celkovou druhou příčku (+51,5) za stále pevně vedoucího Hanninena – ten si v cíli přeje ať sněží a jede se “to pravé Monte.“ Kopecký zajíždí šestý čas, problém vidí v měkkých pneu, které obul kvůli předpovědi sněžení.

Ještě to Juho ani nedořekl a stalo se. Na trati sedmé zkoušky začalo sněžit a výsledková listina je k nepoznání. Hanninen obutý do gum intermediate na trati nechal téměř 2 minuty na vítězného Bouffiera a propadá se na čtvrtou příčku (+16,6). Vhodné obutí však nemá ani na další test. Francouz Bouffier to správné obutí má (zimní bez hřebů) a rázem je i přes dvoje hodiny ze sedmé příčky ve vedení celé soutěže. Těsně jej stíhá Sarrazin (+3,1) a úplně se neztratil ani Loix, který dojel pátý se ztrátou 39,7 sekundy – celkově mu patří třetí místo se ztrátou 4,2. Směrem dolů se poroučí i Petter Solberg (defekt) a Kopecký – na sedmé resp. osmé místo. Petter má v kufru dvě zimní gumy s hřeby, tak se snad zase bude škrábat směrem vzhůru. Za zmínku stojí i druhé místo veterána Delecoura na Peugeotu, který má obuty pneu s hřeby. Tohle je to pravé Monte, na posádky čeká ještě jedna erzeta pod sněhem! Na auto si můžou nazout pouze ty gumy, které vezou jako rezervy v kufru.

Poslední čtvrteční erzeta byla pro fanoušky škodovek peklo. Hanninen, který dopředu obul zimní a do zadu intermedia gumy na trati ztratil 2:46,2 (osmnácté místo) a propadá se na šestou příčku (+2:35,7). Ještě hůř však dopadl Kopecký – zajel až třiapadesátý čas se ztrátou přes 7 minut a padá na celkové deváté místo (+7:51,7). Nejrychlejší Fábií byl i přes defekt pátý Loix (+1:28,4), který drží celkově třetí místo a je v obležení čtyř Peugeotů. Ve volbě pneu všechny vyškolil osmačtyřicetiletý veterán a vítěz Monte z roku 1994 Francois Delecour, který svůj Peugeot kompletně obul do pneu s hroty a test vyhrává. Obrovské ztráty ostatních jej katapultují z osmého na celkové druhé místo pouze 28 sekund za vedoucího Bouffiera. Shrnuto – domácí Peugeot správně vyhodnotil dostupné informace a využil proměnlivých podmínek, Škodovka volbu pneu totálně nezvládla a své pozice tak pochopitelně ztrácí. Týmový šéf Hrabánek přiznává, že mají na soutěži desítky špiónů, ale není jim to nic platné.

Celkové pořadí po osmi testech: Bouffier – Delecour (+28,0) – Loix (+1:05,5) – Wilks (+1:20,5) – Sarrazin (+1:41,1) – Hanninen (+2:35,7) – Petter Solberg (+3:49,1) – Vouilloz (+5:31,0) – Kopecký (+7:51,7) – Gardemeister (+7:52,7).

„Bylo to neuvěřitelné a já jsem šťastný že to dopadlo takhle, protože jsem měl dvoje hodiny a trefil jsem břeh. Tak jsem neriskoval, podmínky byly moc těžké. Když jsem dnes vyhrál svou první erzetu na Monte, bylo to skvělý pocit. Teď vedu a je to úžasné,“ popisuje své pocity vedoucí Bryan Bouffier.

„Zariskovali jsme s tím, že toho sněhu nebude tolik a budou fungovat i naše gumy, ale prostě to nešlo. Tohle je rally a stát se to může, obzvláště na Monte Carlu. Je to těžké, ale nevzdáme to,“ okomentoval propad Škodovky Juho Hänninen.

Třetí etapa: Jízda nocí

Páteční etapa byla složena z pěti měřených testů – jeden se jel dopoledne a nejlepších 60 posádek absolvovalo ještě čtyři po setmění. Dohromady se měřilo 114,3 km a celá soutěž končila v sobotu 01:30. Třicetikilometrová dopolední etapa nepřinesla žádné převraty, jelo se v mrazu, ale na suchu. Vítězí Sarrazin před Hanninenem (+2,4) a Wilksem (+2,6). V celkové klasifikaci ke změnám nedošlo, Loix se na 12 sekund dotáhnul za druhého Delecoura, 8 sekund za ním je Wilks. Takže noční zkoušky jistě přinesou napínavé souboje o každou vteřinku.

Mechanici připevnili na vozy světelné rampy a po setmění byla jako první na řadě legenda mezi rychlostním zkouškami – Col de Turini. Na dílčích stupních vítězů se objevují tři Fabie v pořadí Vouilloz – Loix (+1,0) – Hanninen (+1,4). Loix si polepšuje na druhé místo, Sarrazin na čtvrté, trať byla bez sněhu. Další test vyhrává Basso, který jede netradičně s Peugeotem 207 S2000. O celkové čtvrté místo se přetahuje Wilks se Sarrazinem, tentokrát je rychlejší britský jezdec. Veterán Delecour si stěžuje na motor, údajně mu schází výkon.

Druhý průjezd Col de Turini opanoval Sarrazin, který se díky nevýraznému výkonu Wilkse (+26,1) a Delecoura (+29,3) dostává až na bronzovou příčku. Vedoucí Bouffier dojíždí osmý (+25,6) a hlídá si za svými zády druhého Loixe, který před poslední erzetou ztrácí 44,9 sekundy. Poslední zkoušku si připisuje skvěle rozjetý Sarrazin před trojicí Škodovek (Hanninen – Vouilloz – Loix). Wilks poráží Delecoura a získává o 2,7 sekundy celkovou čtvrtou příčku, francouzský veterán získává páté místo – sice hodně vydělal čtvrtečním sněžení a výborné volbě pneumatik, ale i tak před jeho výkonem klobouk dolů! Jezdci továrního týmu Škoda Motorsport naopak volbu pneu totálně prokaučovali a dvě sněhové rychlostní zkoušky je sráží na šesté (Hanninen +1:29,3) resp. osmé místo (Kopecký +7:45,9). Petter Solberg, který si odskočil z WRC, získává s Peugeotem 207 sedmé místo. Poté však kvůli poruše alternátoru nedojede až na cílovou rampu, zůstává stát před Monakem a soutěž tak nedokončuje.

Okruhový soutěžák Stephane Sarrazin získává bronz a dokazuje, že asfaltové soutěže – jakou letošní Monte rozhodně bylo – mu sedí a umí zajet i jen když si odskočí od “svého“ volantu. EDIT: Před finální kontrolou si Sarrazin nechal přidělit penalizaci za pozdní příjezd tak, aby klesnul na čtvrté místo a před sebe “pustil“ Wilkse, který pojede celý IRC šampionát. Sarrazin se v něm už letos nejspíše neukáže – taktizování proniklo už i do IRC!

Čest Škody zachránil Freddy Loix druhým místem (mezi první pětkou jsou čtyři Peugeoty!, pan Quesnel bude jistě velmi spokojen). Z vítězství se po skvělé čtvrteční volbě pneu a vyváženém výkonu raduje francouzský a polský šampión Bryan Bouffier, který si dnes již mazácky hlídal vytvořený náskok.

Velmi dobrý výkon podala česká posádka Štajf – Gál na Subaru Impreza STi, která obsadila 20. místo absolutně a druhé místo ve třídě 3.

Celkové výsledky Rallye Automobile Monte Carlo 2011:
1. Bryan Bouffier (Peugeot 207 S2000) 3:32:55,6
2. Freddy Loix (Škoda Fabia S2000) +32,5
3. Guy Wilks (Peugeot 207 S2000) + 1:19,7
4. Stephane Sarrazin (Peugeot 207 S2000) + 1:21,9
5. Francois Delecour (Peugeot 207 S2000) + 1:22,4
6. Juho Hänninen (Škoda Fabia S2000) +1:29,3
7. Nicolas Vouilloz (Škoda Fabia S2000) +4:47,8
8. Jan Kopecký (Škoda Fabia S2000) +7:45,9
9. Giandomenico Basso (Peugeot 207 S2000) + 8:46,0
10. Toni Gardemeister (Peugeot 207 S2000) + 9:09,0

„Je fantastické vyhrát tuto soutěž. Jsem velmi rád i za Peugeot, který mi dal tuhle možnost a odvedl opravdu dobrou práci. Byl na mě vyvíjen velký tlak, jelo zde mnoho skvělých jezdců a podmínky byly taktéž velmi náročné. Proto jsem tak moc šťasten,“ raduje se v cíli vítěz legendární soutěže Bryan Bouffier. Na soutěži se proslýchalo, že Bouffier, který měl doposud jisté pouze Monte Carlo, pojede dalších 9 soutěží s továrním Peugeotem 207 S2000.

„První den nepatřil k nejnáročnějším, docela jsme to měli pod kontrolou. Druhý den byl velmi náročný, zapříčinilo to samozřejmě počasí. Udržení druhého místa je dobré, mám z toho radost,“ dodává v cíli stříbrný Fast Freddy Loix.

„Na poslední zkoušce to byla docela fuška, protože jsme měli měkké gumy a to nebylo do těchto podmínek to pravé. Ale jeli jsme jako z pekla, nedělali jsme chyby. Napoprvé s novým vozem je to dobrý výsledek,“ přidává třetí v klasifikaci IRC Guy Wilks.

Klasifikace jezdců série IRC 2011:
1. Bryan Bouffier (Peugeot 207 S2000) 25
2. Freddy Loix (Škoda Fabia S2000) 18
3. Guy Wilks (Peugeot 207 S2000) 15
4. Stephane Sarrazin (Peugeot 207 S2000) 12
5. Francois Delecour (Peugeot 207 S2000) 10
6. Juho Hänninen (Škoda Fabia S2000) 8
7. Nicolas Vouilloz ( Škoda Fabia S2000) 6
8. Jan Kopecký (Škoda Fabia S2000) 4
9. Giandomenico Basso (Peugeot 207 S2000) 2
10. Toni Gardemeister (Peugeot 207 S2000) 1
Klasifikace týmů IRC 2011:
1. Peugeot 40
2. Škoda 26
Michal Otruba
Diskuze (11)
Avatar - Parda71 (BMWfans)
24. 1. 2011 13:50
Re: pneu
Já na rozdíl od tebe nemám problém s tím uznat něčí úspěch, v tom bude mezi námi rozdíl, mezku. ;-)
24. 1. 2011 02:20
Re: pneu
Jako blbec myslíš ty. Jinak by sis přečetl moji poslední větu.
Avatar - Parda71 (BMWfans)
23. 1. 2011 19:44
Re: pneu
Mezku, nenapadlo tě, že je přeškodovkováno kvůli tomu, že je to dobrý vůz? Zkus někdy použít mozek a přestat myslet jako blbec.
Avatar - Parda71 (BMWfans)
23. 1. 2011 19:43
Re: pneu
No jo, místní znalec rally cosworth zas přišel rozdávat moudra. Kdy už se konečně zbavíš toho mindráku z úspěchu Škody? Jsi chudák. Ale co se divím, to je typická česká vlastnost neuznat úspěch že.
Pro ostatní. Škoda letos nejede jako tovární tým, ale jako polotovární. Letos to jsou továrnou podporované týmy, např. Škoda UK. Nebo něco jako, když ještě jezdil Kopejda svět ve Fabii WRC jako Czech rally team. Nebo něco jako Kronos od Peugeotu. Zkrátka šéf Peugeotu si nevidí na špičku nosu a vadí mu, že ho Škoda poráží. Takže určitě bych neviděl tak jasně vítězství Škody i letos. Asi těžko by Peugeoty držely krok se škodovkami, kdyby nebyly každoročně vyvíjeny a vylepšovány. Technické podmínky mají tedy obě stáje stejné, jen Peugeot to umí možná lépe ututlat.
23. 1. 2011 12:56
Pravopis?!
SkodovkY se samY odsoudily
PosadkY absolvovalY

V disksich je mi to putna, ale text na titulce magazinu takove urovne jako ma Auto.cz by takto hloupe chyby obsahovat nemel.

To nemate korektora?