Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Irizar dodá kloubové elektrické autobusy pro Frankfurt nad Mohanem

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)

Španělská značka Irizar má ve své nabídce řadu městských autobusů s elektrickým pohonem. Mezi ty s největší přepravní kapacitou patří model ie bus 18. Právě zástupci tohoto provedení zamíří i do Frankfurtu nad Mohanem.

Španělská karosárna Irizar, sídlící v baskickém Ormaiztegi (Gipuzkoa) se vedle svých zájezdových autobusů, mezi nimiž představují špičku zástupci modelových řad i6 a i8, věnuje i vývoji a výrobě městských autobusů s hybridním nebo čistě elektrickým pohonným systémem.

Irizar ie bus 18 se ke své značce jasně hlásí svým designem, i když oproti zmiňovaným autokarům sází na oblejší linie své nízkopodlažní karoserie s velkou zasklenou plochou. Irizar dodá pro In-de-City-Bus GmbH (ICB) do Frankfurtu nad Mohanem do konce roku 2020 celkem devět těchto vozidel spolu se stejným počtem nabíjecích stanic.

Pohonnou jednotkou modelu ie bus 18 je elektromotor o výkonu 235 kW a točivém momentu 2300 N.m, jemuž potřebnou energii poskytují lithium-iontové baterie, k jejichž dobíjení lze využít systémů s různými výkony. Irizar uvádí, že vozidla určená pro ICB budou osazena bateriemi s kapacitou 560 kWh, umožňujícími dojezd kolem 220 až 250 kilometrů v závislosti na zatížení a profilu trasy.

Provedení s číselným označením 18 a trojicí náprav představuje s celkovou délkou 18.730 mm, šířkou 2550 mm a výškou 3300 mm největšího zástupce modelové řady ie bus. Interiér kloubového elektrického autobusu nabízí různé možnosti konfigurace uspořádání. Maximální přepravní kapacita může být 39 sedících a 116 stojících cestujících, které mohou doplňovat dva pasažéři na invalidních vozících.

Zdroj: Irizar

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)

Doporučujeme