Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Irizar i8 na podvozku Scania pro RegioJet

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)

Devět nových autobusů Irizar i8 Scania určených k zajištění provozu autobusových linek IC Bus Deutsche Bahn převzal dopravce RegioJet/Student Agency.

Irizar i8 ve spojení s podvozky a pohonnými jednotkami značky Scania představuje vlajkovou loď v nabídce autobusů španělského výrobce. Společnost RegioJet/Student Agency financuje nákup všech devíti vozidel prostřednictvím Scania Finance a po dobu trvání leasingu budou autobusy pod plným servisním kontraktem zahrnujícím opravy i údržbu.

Cestující se s těmito novými autobusy mohou setkat na linkách z Prahy do Mnichova, Norimberku, Mannheimu a Lipska. Nová vozidla Irizar i8 Scania nahradí dosavadní autobusy Setra, které byly nasazeny do provozu v roce 2014.

Autobusy IC Bus jsou provozovány jako integrovaná součást sítě železničních spojů Deutsche Bahn na těch linkách, kde vlakové spojení – například z důvodu trasování železnice – nedokáže nabídnout tak rychlé a přímé spojení jako právě autobus. Na jízdu vlakem a autobusem tak stačí jen jedna jediná jízdenka.

Autobusy v provedení pro IC Bus Deutsche Bahn mají kapacitu 59 míst a pro cestující je k dispozici samoobslužný automat s možností nákupu chlazených nápojů, kávy a drobného občerstvení. K dispozici je také připojení k internetu prostřednictvím Wi-Fi – a to v ČR i v Německu. Nechybějí ani zásuvky na 230V a USB porty na dobíjení. Autobus je standardně vybaven toaletou, bezpečnostními pásy a je samozřejmě plně klimatizován.

Pozornost si zaslouží řešení pro přepravu osob na invalidním vozíku, kdy se při nástupu se otevře část karoserie za zadními dveřmi a z autobusu vyjede výtah s plošinou pro bezbariérový nájezd invalidního vozíku. Autobusy jsou vybaveny moderními asistenčními systémy, mezi nimiž nechybí ani Alkohol-Lock, který řidiči neumožní nastartovat, pokud je pod vlivem alkoholu.   

Španělská karosárna sídlící v baskickém Ormaiztegi (Gipuzkoa) do vývoje luxusního autokaru Irizar i8 investovala celkem 18 milionů euro a poprvé jej odhalila koncem roku 2015. Irizar i8 se ke své značce jasně hlásí svým designem, i když oproti předchozím modelům se může pochlubit ostřejšími liniemi. Vedle dynamické přídě s LED světlomety tento autokar zaujme i provedením boků a ztvárněním zadních partií.

Nabídka karoserií řady i8 zahrnuje čtveřici provedení. První verze s celkovou délkou 12.400 mm je jako jediná dvounápravová. Následující trojice s celkovými délkami 13.220 mm, 14.070 mm a 14.980 mm jsou již třínápravová. Pro všechna čtyři provedení je uváděna shodná šířka 2550 mm a výška 3980 mm.

Zdroj: Scania Czech Republic s.r.o.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)

Doporučujeme