Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Italdesign GTZero: Elektrický shooting brake budoucnosti (+video)

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Pohled na jednu z možných budoucností automobilu nabízí studiem Italdesign v Ženevě představený koncept GTZero, který má zároveň připomínat jeho bohatou minulost.

Italdesign GTZero se liniemi své karoserie silně přibližuje designu současných sériových modelů značky Lamborghini, která stejně jako věhlasné designérské studio patří pod křídla koncenu Volkswagen.

Samotný Italdesign ovšem v souvislosti se svou novinkou vozy s býkem ve znaku nezmiňuje, ale připomíná několik konceptů ze své bohaté minulosti.

V souvislosti s přídí je připomenuta Alfa Romeo Scighera z roku 1997, zatímco kapota a některé detaily na zádí odkazují na Daewoo Bucrane z roku 1995. Sportovní linie v kombinaci s rodinným interiérem jsou vzpomínkou na Ferrari GG50 a linie střechy pak má odkazovat na Bizzarini Manta, které stálo v roce 1968 u zrodu studia Italdesign.

I přes připomínku několika vozů z minulosti asi jen málokdo označí GTZero za retro a spíše jen bude vnímat jako atraktivní shooting brake s jedním párem vzhůru a vpřed výklopných dveří, umožňujících přístup do interiéru s možností uspořádání 2+2 nebo 3+1.

Italdesign GTZero stojí na blíže nespecifikované modulární platformě s rozvorem náprav 2875 mm a jeho karoserie je dlouhá 4918 mm, široká 1974 mm a vysoká 1274 mm. Skelet vozu tvoří karbonový monokok, který doplňují pomocné rámy z hliníkové slitiny.

Italdesign GEA nabízí vášeň i autonomní řízení

V konstrukci konceptu jsou využity i aktivní aerodynamické prvky a k pohonu slouží trojice elektromotorů, z nichž dva jsou vpředu a jeden vzadu. Pro pohon předních kol slouží elektromotory s výkonem po 110 kW (150 k), zatímco zadní elektromotor má výkon 140 kW (190 k). Celkový výkon pohonného systému je 360 kW (490 k).

Italdesign GTZero s pohotovostní hmotností 1980 kg a pneumatikami Pirelli P Zero Nero o rozměrech 295/25 R22 vpředu a 315/25 R23 vzadu dosahuje maximální rychlosti 250 km/h a na jedno nabití má ujet až 500 km. Oficiální materiály sice nezmiňují kapacitu akumulátorů, ale jejich dobití na 80 % má trvat jen 30 minut. Vedle pohonu všech kol disponuje koncept i řízením obou náprav, i když zadní kola se natáčejí jen o pět stupňů.

Pozornost si vedle designu a pohonného systému GTZero zaslouží i jeho již jednou zmiňovaný interiér. Ten na první pohled působí klasickým dojmem, který umocňují i zvolené materiály čalounění kvalitní kůží, ale druhý pohled odhalí, že zde chybí klasické páčky a přepínače. K ovládání všech funkcí totiž slouží dotykové displeje. Přístrojový štít údajně tvoří OLED displej.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)