Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Itálie zvažuje statisícové dotace na elektromobily. Odnesou to stará auta

Marek Bednář
Diskuze (34)

Italská vláda připravuje dotační schéma na elektrická auta, které by zájemcům přiřklo v přepočtu až 339 tisíc korun na nové elektrické auto. Na dosažení maximální výše by však bylo třeba nechat sešrotovat auto s emisní normou Euro 2 a nižší.

Itálie patří k zemím, v nichž elektromobily mají oproti zbytku Evropy poměrně malý podíl na trhu. V roce 2022 bylo elektrických nebo plug-in hybridních jen 8,6 % nově v Itálii prodaných aut, kdežto napříč EU to bylo 21,5 %. Italská vláda zvažuje, že by se zasadila o změnu; jak jinak, než pomocí výrazných dotací.

Podle agentury Bloomberg balík dotací, který aktuálně připravuje italské ministerstvo průmyslu, zahrnuje podporu ve výši až 13.750 eur (339 tisíc korun) na pořízení elektromobilu. Maximální výše by dotace dosáhla v případě, že člověk, jehož roční příjem je do 30 tisíc eur (740 tisíc korun), zároveň nechá zlikvidovat své dosavadní auto, které plní emisní normu Euro 2 či starší.

Video se připravuje ...

Tak štědrá není žádná jiná vláda země EU. V Německu nedávno náhle skončila jakákoliv finanční podpora nákupu elektromobilu kvůli prostému nedostatku peněz. Ve Francii, dlouhodobé známé systémem finančních bonusů a malusů dle emisí CO2 jednotlivých aut, je nejvyšší dotace 5 tisíc eur, tedy 123 tisíc korun.

Podle vládního dokumentu, z nějž agentura čerpá, by bylo cílem dotačního schématu „proměnit vozový park Itálie, který je jeden z nejstarších v Evropě s nejméně 11 miliony aut plnících normu Euro 3 či nižší“. Také by plán „podporoval rodiny s nižšími příjmy a nákup aut vyrobených v zemi“. V Itálii se vyrábí elektrický Fiat 500e, mimo jiné.

Podle mluvčího ministerstva bude plán předmětem diskuse se zástupci automobilek zkraje února letošního roku. Zda dozná změn, příp. jakých, a od kdy – a zda vůbec – bude platit, se zatím musíme nechat překvapit.

Marek Bednář
Diskuze (34)

Doporučujeme

9. 1. 2024 07:37
Re: Prázdná dotační politika
Postavte sa proti tomu. Vlastná mena je jednou z mála českých výhier v európskom sanatóriu.
9. 1. 2024 07:08
Re: Rakovinomety mašírujou do hrobu!
Tak ten se povedl, ten mě rozesmál. Já bych taky taky ty diesly rád neviděl, ale ještě za 50 let jich tady bude jezdit plno.
Avatar - kuk
9. 1. 2024 04:03
Rakovinomety mašírujou do hrobu!
:-! Plačte milánkové, už je konec s vašima smradlákama. :-[] :D
Avatar - Barrichello
8. 1. 2024 19:05
Re: ???
mezitím zkrachuje stát a bude pokoj :-)
8. 1. 2024 18:44
Re: ???
To nevadí. Hlavně, že tu bude hodně elektroaut a zachranime planetu. 😉