Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Italští mstitelé kácí radary flexou, pátrají po nich karabiniéři

Marek Bednář
Diskuze (28)

Fleximan je mýtický italský superhrdina, bojující proti útlaku řidičů. Jeho zbraní je úhlová bruska, jeho nepřáteli rychlostní radary. A taky Carabinieri, elitní italská policie.

Že radary k měření rychlosti nejsou u občanů příliš populární, neb města je nezřídka umisťují tam, kde nehrozí žádné nebezpečí z překročení rychlostního limitu, a tak je zneužívají k plnění obecních pokladen, není novinkou. V Itálii se ovšem objevili lidé, kterým radary vadí tak moc, že se rozhodli vzít věc do vlastních rukou, a to doslova.

Vžilo se pro ně skoro superhrdinské pojmenování „Fleximan“. Takové jméno vzniklo, protože úhlová bruska, tzv. flexa – italsky „flessibile“ – je jejich oblíbenou „zbraní“. Prostě její pomocí pod rouškou noci pokácejí sloup s radarem, jak ukazuje video z bezpečnostní kamery, zveřejněné neziskovým italským sdružením na ochranu účastníků silničního provozu Altvelox.

Video se připravuje ...

Fleximani nepoužívají ovšem jen brusky – jsou zaznamenány případy, kdy radar někdo rozstřílel nebo strhnul traktorem. A dokonce se začaly objevovat i komiksy, které Fleximana oslavují, neboť s přítomností radarů nesouhlasí řada lidí.

Z pohledu úřadů je samozřejmě konání těchto mstitelů v rozporu se zákonem. Do pátrání po nich se pustili Carabinieri, policejní složka, která je ale součástí italské armády a kromě fungování jako vojenská policie se zabývá také teroristy nebo mafiány. Podle deníku Corriere della Sera už v oblasti Verbano na severu Itálie jednoho padesátiletého fleximana dopadli, a to díky záznamům z bezpečnostních kamer a sledování registračních značek.

Někteří politici si nicméně uvědomují, že fleximani mají podporu veřejnosti. „Tito lidé jsou delikventi, ale musíme naslouchat ovacím, kterých se jim dostává – radary jsou nástrojem represe,“ uvědomuje si Antonella Argentiová, starostka města Villa del Conte, v němž se jeden fleximan údajně pohybuje.

Anketa

Souhlasíte s konáním italských mstitelů?

Ano, radary jen odírají lidi o peníze.
Ne, ale fanouškem radarů nejsem.
Jsou to zločinci a patří za mříže.

Marek Bednář
Diskuze (28)

Doporučujeme

Avatar - speedfred
6. 2. 2024 11:00
Re: Je to borec
Nemusím porušovať ale jazdím vo väčšom kľude.
PS ďakujem za morálnu osvetu.
Avatar - lamal
6. 2. 2024 10:38
Re: Je to borec
Ukazal si, na co su dobre tie radary, tam kde je, spomalis, vsade inde aj vdaka antiradaru porusujes.
Avatar - speedfred
6. 2. 2024 10:23
Re: Je to borec
Tak antiradar v aute hodne pomôže ale na moto je to trošku problém.
Avatar - lamal
6. 2. 2024 09:06
Re: Je to borec
speedfred mal speedlimit :-)
Avatar - lamal
6. 2. 2024 09:05
Re: ja je uplne chapu
To je blbe, na druhej strane 56 je tacho 60... takze ta namerali a hned o chvilu si isel zase 60 :D