Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Jaguar Land Rover chce zablokovat prodej několika SUV koncernu VW v USA

Ondřej Mára
Diskuze (9)

Důvodem by měla být patentově chráněná technologie, která po stisknutí jednoho tlačítka změní několik parametrů vozu pro snazší zdolávání určitého typu terénu.

Podle informací webu BloomberqQuint se automobilka Jaguar Land Rover obrátila na americkou komisi pro mezinárodní obchod (US International Trade Commision) s žádostí o zablokování prodejů několika SUV z portfolia koncernu Volkswagen na americkém trhu. Důvodem má být neschválené užívání patentově chráněného systému Terrain Response.

Tento systém, který po stisknutí jediného tlačítka přizpůsobí několik klíčových parametrů a upraví chování vozu specifickým podmínkám, je přitom podle společnosti Jaguar Land Rover jedním z klíčových prvků SUV v jejich portfoliu a pro zákazníka může být při volbě vozu rozhodujícím.

Video se připravuje ...

Jen pro připomenutí - systém umožňuje snadné přepnutí vozu do několika jízdních režimů (typu písek, bláto, kamenní, šplhání, atd.) čemuž se následně přizpůsobí brzdy, reakce plynového pedálu, převodovka a další technické komponenty. To vše s cílem maximalizovat terénní schopnosti a zajistit tak posádce pohodlný průjezd téměř kudykoliv.

Podobný systém ale podle Land Roveru používají SUV jako Porsche Cayenne, Lamborghini Urus, VW Tiguan a několik modelů Audi, včetně amerického bestselleru Q5, jejichž zastavení prodeje britská automobilka vyžaduje. Pokud by přitom uspěla, byla by to pro koncern bezpochyby citelná rána.

Jak ovšem poznamenává web BloobmerqQuint, ze strany JLR se nejedná o první pokus o zablokování některého koncernového modelu na americkém trhu. Již dříve měla britská automobilka apelovat na značku Bentley, aby nepoužívala systém Driver Dynamics v modelu Bentayga. To ovšem Bentley neudělalo a obě společnosti tak v únoru zřejmě čeká soud.

Americké zastoupení koncernu Volkswagen Group odmítlo poskytnout webu BloomberqQuint k věci vyjádření, podle našich zámořských kolegů se však dá očekávat, že obě společnosti zřejmě brzy svedou velkou právní bitvu. A hrát se bude o hodně.

Ondřej Mára
Diskuze (9)

Doporučujeme

24. 11. 2020 18:59
Re: Indové se vztekaj.
Ak majú pravdu, tak sa majú za čo. Každého by štvalo, keby niekto iný zarábal na výsledkoch jeho práce.
Avatar - ZZ
24. 11. 2020 12:58
Tak určitě
"Tento systém, který po stisknutí jediného tlačítka přizpůsobí několik klíčových parametrů a upraví chování vozu specifickým podmínkám, je přitom podle společnosti Jaguar Land Rover jedním z klíčových prvků SUV v jejich portfoliu a pro zákazníka může být při volbě vozu rozhodujícím."

Jo, přesně podle toho si všichni vybírají auta :-)
Avatar - kuk
24. 11. 2020 10:49
Indové se vztekaj.
Indové se vztekaj. :-!
Avatar - Hammunasakra
23. 11. 2020 15:54
Re: Ha ha ha
To teda SAKRA sem = ale zadarmiko Alpina s R6 = bych se OBĚTOVAL :D

Jestlí místo tý naftový alpiny benzínovej Lexus snadná volba. Ale i Alpina :yes: ;-)
Avatar - Hammunasakra
23. 11. 2020 15:43
Re: Ha ha ha
Bez dotování paliva? No ať si žije = jestli mi koupíš https://www.alpina-automobiles.com/…echnische-daten/?… klidně slíbim že s ním budu jezdit