Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Jaguar představuje modely XE a XF ve verzi 300 Sport, navíc vylepšil jejich technologie

Ondřej Mára
Diskuze (3)

Evropská nabídka modelů Jaguar XE a XF se rozrůstá o novou verzi. S novým modelovým rokem navíc oba modely získaly i pár technologických vylepšení.

Hlavní novinkou je příchod nové výbavy 300 Sport, která je standardně vybavena paketem Black Pack, kontrastní leskle černě lakovanou střechou a nechybí ani zatmavená okna. V podbězích modelu XE 300 Sport jsou 20“ litá kola v saténově šedé barvě, zatímco modely XF Saloon a Sportbrake stojí na 20“ litých kolech s leskle stříbrným lakováním.

Uvnitř kabiny zaujme několik drobných detailů, které mají podtrhovat sportovnost vozu. Například pádla řazení za volantem a pedály jsou nově ze slitiny hliníku. Model XE 300 Sport dále nabídne obložení Monogram Aluminium, zatímco model XF 300 Sport obložení Satin Charcoal Ash.

Pod kapotou obou modelů je pak uložen 2,0litrový turbem přeplňovaný benzínový čtyřválec z řady Ingenium, který nabízí nejvyšší výkon 221 kW (300 k) a nejvyšší točivý moment 400 Nm. Motor je spojen s osmistupňovým automatem a výkon posílá na standardní systém pohonu všech kol.

Menší XE 300 Sport tak s touto motorizací zvládá akceleraci na 100 km/h za 5,9 sekundy, zatímco větší XF 300 Sport potřebuje 6,1 sekundy ve verzi Saloon a 6,2 sekundy ve verzi Sportbrake. Maximální rychlost je však u obou vozů omezena na 250 km/h.

Pro výrazný zážitek ze sportovní jízdy jsou oba modely vybaveny systémem Adaptive Dynamics, který neustále upravuje nastavení tlumičů pro optimální vyvážení mezi dynamikou a komfortem. Funkce Configurable Dynamics pak řidičům umožňuje nastavit si chování řízení, podvozku a chování motoru přesně dle vlastních preferencí.

Kromě nové verze 300 Sport nicméně modely XE a XF pro modelový rok 2023 dostávají ještě další drobná vylepšení. Jedním z nich je například podpora hlasového asistenta Amazon Alexa, který byl integrován do systému Pivi Pro. Hlasově tak lze ovládat kalendář, poslechnout si novinky, zjistit si počasí, ovládat chytré spotřebiče v domácnosti nebo hlasem ovládat navigaci a přehrávání hudby.

Systém Pivi Pro nabízí standardně také bezdrátovou konektivitu pro mobilní telefony, včetně bezdrátové podpory Apple CarPlay a Android Auto. Novinkou je pak funkce what3words pro navigační systém PiviPro, která umožňuje najít přesnou lokaci jen za použití unikátní sady tří slov.

Ondřej Mára
Diskuze (3)

Doporučujeme

Avatar - Uhlik
30. 4. 2022 10:05
Interier XF je úplná špička
Aj to bol dôvod, prečo som pre ženu vybral práve Jaguar (aj keď iný model, ale s rovnakým interiérom). Pre XE to úplne neplatí, ale to je pre rodinu príliš malé auto. Ja sám mám XF, ale ešte pred faceliftom, ak by po facelifte zostali aj 6 valce, na konci produkcie by som ešte jedno veľmi chcel. Takto budem musieť ísť ku konkurencii, čo ma vôbec neteší, ale tak čo už.
Alebo sa vykašlem na sedany a kúpim v tom 2025 F-type rovno s 8 valcom :-[]
28. 4. 2022 23:34
Re: Poslední záškuby před elektrifikací
Tak vo svete ma jaguar kazdy na haku a v uk si kupis d3 za lepsi peniaz, viac moznosti, lepsia servisna siet atd. Ani tata jag nevzkriesi a dovolim si tvrdit, ze je mrtvy.
Avatar - twistedTSD
28. 4. 2022 20:12
Poslední záškuby před elektrifikací
Pořád jsou to krásná auta, byť interiér trochu zastarává, Škoda, že si nejspíš nedokázala najít dost zákazníků, aby mohla nadále představovat to nej ve třídě.