Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Češi a povinné ručení: Opravdu je pro nás hlavní jenom cena?

Svět motorů
Diskuze (31)
Povinné ručení = projev a nápad civilizace. Málokdo totiž má po ruce statisíce, z nichž by mohl zaplatit škodu těm, kterým ji svým vozem způsobí. Jak se mění doba, mění se požadavky – i samotní řidiči. Jak?

U povinného ručení vždycky platilo, že rozhodující je cena. „Souvisí to s tím, že jde o pojistku, kterou si klient nekupuje dobrovolně. Češi jsou na to navíc citliví. Když jim někdo přikazuje, že si něco musí koupit, nebudou dávat ani o korunu víc. Navíc jde o krytí, ze kterého se zaplatí škoda někomu jinému, nikoliv nám,“ vysvětluje Václav Bálek z Allianzu.

Honci po ceně

Důsledek je zřejmý: sáhnou po nejlevnější variantě. „Mnohdy oprávněně, protože jejich užívání vozidla je jen příležitostné,“ obhajuje „honce po ceně“

Ludmila Mončeková z Hasičské vzájemné pojišťovny. „Ale u skutečně aktivních řidičů to příliš prozíravé není,“ doplňuje vzápětí.

Proč? „Nejnižší cena bývá obvykle vyvážena nízkými pojistnými limity, omezeným rozsahem asistenčních služeb a otázkou je pak také rychlost a kvalita likvidace škod,“ dumá Ivana Buriánková z České pojišťovny.

Pomalu, ale jistě sílí trend, kdy si čeští řidiči uvědomují, že ručení není jen zákonným minimem, ale že s pojištěním mohou získat i kvalitní servis a nadstandardní výhody. „Což bude v souvislosti s překotným vývojem moderních technologií ještě sílit,“ myslí si Buriánková.

Chceme vyšší limity

Jako veskrze pozitivní vidí odborníci i Svět motorů poslední měsíce, kdy si Češi stále častěji volí produkty ručení s vyššími limity pojistného plnění.

Pokud má totiž řidič sjednaný jen zákonný limit 35 milionů, máme po ruce nejeden případ, kdy to hlavně u škod na zdraví a odškodnění nemusí stačit. „Rozdíl mezi tím, co pak poškozenému vyplatí pojišťovna, a skutečnou výší škody jde k tíži viníka nehody. Musí ho uhradit z vlastní kapsy. Třeba u nás má produkt s vyšším limitem ve výši padesáti milionů už na sedmdesát procent klientů,“ prozrazuje Renata Čapková z ČPP. „Navíc se měsíc co měsíc zvyšuje podíl smluv na produkt s nejvyššími limity ve výši 111 milionů. Zatímco před několika lety si ho sjednávalo pět klientů ze sta, dnes jsme na dvaceti,“ dodává.

Už nejen nutné zlo

„Když to shrnu, Češi evidentně opouštějí myšlenku, že jde o pojištění, které je pouze nutným zlem. Zajímají se, co všechno za své peníze mohou získat. Povinné ručení totiž už dávno není jen pouhým odpovědnostním pojištěním. Svědčí o tom i fakt, že Češi u ručení sahají po připojištění střetu se zvěří, rozsáhlejších asistenčních službách nebo úrazovém a poúrazovém pojištění,“ uzavírá Jan Marek z Generali.

Novinky pojišťoven

Allianz

Snižuje povinné ručení pro řidiče, kteří vozí děti. Druhým faktorem, který začíná zohledňovat, je platební disciplína. Ze statistiky je prý vidět, že lidé, kteří přecházejí mezi pojišťovnami kvůli nezaplacení pojistného, představují větší riziko. Stejně se údajně chovají i za volantem.

Axa

Všem řidičům bez rozdílu nabízí zdarma jednoduchou mobilní aplikaci, která dokáže aktivně sledovat a vyhodnotit styl jízdy řidiče. Po jejím skončení dá osobní zpětnou vazbu. Zaregistrovaní uživatelé si mohou bezpečnou jízdou vyjezdit slevy na povinném ručení do výše 9 %.

Česká pojišťovna

Přišla s novým připojištěním poruchy vozidla za 105 Kč za měsíc, s nímž hradí náklady na opravu vozu včetně náhradních dílů. Pojistit lze nově i poškození motorového prostoru zvířetem, typicky se jedná o překousané kabely či svazky.

ČPP

Rozjíždí nové připojištění odcizení celého vozidla Klídek. Novinku si mohou stávající i noví klienti sjednat k povinnému ručení se základním limitem ve výši 50.000 Kč od tří set korun pojistného ročně. Akční nabídku mohou využít do konce roku 2017. V nabídce zůstává připojištění Klika z jarní kampaně.

ČSOB Pojišťovna

Přichází s novou bezlimitní asistenční službou pro osobní vozidla. Dále v nejvyšší variantě povinného ručení Premiant poskytuje náhradní vozidlo při poškození pojištěného vozidla. V této variantě je zahrnuto také „malé havarijko“.

Direct

Nová aplikace Nafoť a jeď umožňuje klientům udělat vstupní prohlídku vozidla do havarijního pojištění pomocí chytrého telefonu, nemusí čekat na příjezd mobilního technika ani jezdit na prohlídkové místo. I další plánované inovace se týkají zjednodušení. Jednou z věcí, za které se pojišťovna nyní soustředí, je podpora v případě dopravní nehody.

Generali

Řidičům od 18 do 24 let poskytuje slevu 50 % na ručení v případě, že mají v databázi škod ČKP zaznamenaných alespoň 24 měsíců bez nehod. U připojištění skel dává slevy až 20 % podle toho, jaký rozsah autopojištění si motorista sjedná. Maximální zvýhodnění získají ti, kdo zvolí ručení a některou z variant havarijka.

Hasičská

Rozšiřuje segmentaci. Ta v nové podobě přináší výhodnější individuální přístup k bezeškodním provozovatelům a naopak přísnější k provozovatelům se třemi a více škodami.

Kooperativa

Přichází s novinkou pojištění staršího vozidla na velkou škodu Totálka. Od 100 Kč za měsíc, které se dají mimo jiné ušetřit úspornější jízdou, získá řidič pojistnou ochranu proti odcizení, živelním událostem a fatální havárii.

Slavia

Na trh uvádí speciální balíček povinného ručení s názvem Jubileum při příležitosti 150. výročí pojišťovny Slavia. Poskytuje krytí s limitem 150 milionů, pojištěním pneumatik či proti vandalismu. Další novinkou je spuštění mobilní aplikace, která pomůže s potížemi na cestách.

Uniqa

Tahákem je telematická asistence SafeLine speciálně pro povinné ručení s platbou pojistného podle ujetých kilometrů. Dále pojištění osob i zavazadel a do konce roku 2017 asistenční služby a připojištění skel na autě za polovinu běžné ceny.

Svět motorů
Diskuze (31)
13. 11. 2020 21:04
Povinné ručení
Taky jsem už zkoušel výhody srovnávače pojištění a opravdu jsem tam našel výhodnější pojištění. Hledal jsem přes srovnávač klikpojisteni , kde si rychle najdete nabídku všech pojišťoven. Velkou výhodou je také to, že si potom pojištění můžete vyřídit přímo přes srovnávač online a nemusíte nikam chodit. Místo podpisu slouží zaplacení přes účet
11. 11. 2020 21:09
Povinné ručení
Pokud bych si hledal nabídku pojištění přes srovnávač pojištění, tak jak to potom funguje? Pokud si vyberu nabídku některé z pojišťoven?
8. 11. 2020 00:18
Povinné ručení
Jestli hledáte nejrozumnější a nejvýhodnější pojištění, tak nejlepší je si srovnat všechny nabídky pojišťoven přes srovnávač pojištění, kde máte srovnání ihned na jednom místě.
4. 11. 2020 21:01
Povinné ručení
Přišel mi domů dopis z pojišťovny, kde mám zaplatit povinné ručení. Zdá se mi, že za 10 let staré auto platím opravdu hodně při motorizaci 1,6 benzín 77 kw U které pojišťovny vychází povinné ručení nejlíp?
21. 7. 2020 21:16
Super ceny povinného ručení
Super ceny a několik rozmanitých nabídek povinneho ručení najdete na tomto linku https://www.porovnej24.cz/povinne-ruceni?…