Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Jak využít staré telefonní budky? V Irsku z nich dělají nabíječky pro elektromobily

Stanislav Kolman
Diskuze (0)

Irsko má smělé elektrické plány, které se snaží podpořit rozšiřující se infrastrukturou. Využije třeba i zastaralé telefonní budky.

Tak schválně, vzpomenete si, kdy jste naposledy volali z veřejné telefonní budky? S nástupem mobilů a nejrůznějších chytrých zařízení se postupně stávají minulostí nejen napříč Evropou. To ale nutně neznamená, že by po nich muselo zůstat prázdné místo.

Irsko nyní přišlo s nápadem, jak staré telefonní budky využít. Aby podpořilo rozšíření dobíjecí infrastruktury pro bateriové vozy, přetváří je na nabíjecí stanice. V první fázi nahradí irská telekomunikační společnost Eir ve spolupráci s dodavatelem EasyGo 180 telefonních budek, ze kterých se stanou rychlonabíječky o zatím nespecifikovaném výkonu. Ty dodá australská společnost Tritium.

„Chceme se dostat do měst a na snadno dostupná místa. Právě telefonní budky se na těchto místech nacházejí a navíc bude takové dobíjení pro veřejnost snadné, pohodlné a bezpečné,“ říká k uzavření nového partnerství Gerry Cash, ředitel EasyGo.

EasyGo má v Irsku aktuálně přes 1200 nabíjecích stojanů a s přestavbou telefonních budek jejich počet ještě vzroste. O konkrétních budkách, z nichž se dobíječky stanou, bude rozhodnuto po konzultaci s tamními úřady. Taková snaha o rozšíření infrastruktury má svůj důvod. Do roku 2030 chce mít Irsko na silnicích podle svého klimatického akčního plánu necelý milion elektromobilů.

Stanislav Kolman
Diskuze (0)

Doporučujeme