Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Jaký vliv má velikost kol na rychlost auta? Němci to zkusili zjistit

Jan Zajíc
Diskuze (21)

Co myslíte, bude Audi RS 6 Avant rychlejší s menšími, nebo většími koly?

Německý Auto Bild zkusil zjistit, jaký vliv mají rozměry kol a pneumatik na rychlost auta. Kolegové si k testu vybrali, jak už víte, ostrý kombík Audi RS 6 Avant a vymysleli dvě jednoduché zkoušky.

První se zaměřila čistě na akceleraci v přímce. Zatímco při jednom pokusu auto jelo na 21palcových kolech, která obouvala pneumatiky Hankook Ventus S1 Evo o rozměrech 275/35, ve druhém nazulo na 22palcové disky gumy Pirelli P Zero 285/30.

A pak se měřil čas potřebný ke zrychlení z klidu na 100 km/h, dále na 200 km/h a také na 250 km/h. Možná tušíte, s jakými koly bylo Audi rychlejší.

Zajímavější však byla zkouška na okruhu Lausitzring, kde se také měřil čas, tentokrát ovšem samozřejmě přišlo i na zatáčky a brzdění. Kola a pneumatiky se měnily stejně jako při předchozím testu.

Jak to dopadlo, nechceme prozrazovat, podívejte se na video. Naštěstí je rozumně krátké a bez zbytečných řečí.

Ještě si ale připomeňme, co Audi RS 6 Avant podle výrobce umí. O pohon se stará přeplňovaný čtyřlitrový osmiválec o výkonu 441 kW a točivém momentu 800 N.m, který ve spolupráci s osmistupňovou automatickou převodovkou a pohonem všech kol kombík dostane z nuly na sto za pouhé 3,6 sekundy a rozjede ho až na 305 km/h.

Jan Zajíc
Diskuze (21)

Doporučujeme

26. 5. 2020 14:39
na velikosti záleží
To jeste natočili vy? Pokud ano, tak pěkný. Menší kolo by mohlo mít lepší výsledky na slabém autě, kde by se projevily větší odpory. Dokud je výkonu dostatek nebo až téměř nadbytek, může větší kolo přenést víc. Takže závěr bude, že s většími koly bylo rychlejší. Záleží ale také na na značce pneu, dostatečném počtu měření apod.
Avatar - Emel
26. 5. 2020 13:17
Re: Pneu
Jo, to asi jo. I když... Pirelli mám zapsaný jako značku, která sice umí vyrobit hodně dobrý gumy, ale ne každá jejich guma je dobrá.

BTW - RS7 se stejnejma gumama je o 0,66s pomalejší... není to stejný motor v placatějším autě? Nepíšou tam teda rozměr...
Avatar - iudex
26. 5. 2020 13:10
Re: Pneu
Pre mňa jediné poučenie z tej porovnávačky je, že Hankook už dokáže vyrobiť špičkové gumy porovnateľné alebo i lepšie ako Pirelli. Sám som mal donedávna na aute Hankooky Ventus Prime 3 (v teste predbehli i Conti Premium Contact).
Avatar - Emel
26. 5. 2020 12:59
Re: Pneu
No vidíš... já koukl na tabulku, že jsou Hankooky rychlejší na okruhu... tak jsem počítal, že menší kolo vyhrálo :-D , protože redakce nezklamala a má ty značky obráceně 8-s . Ach jo... no dobře, výsledkem testu je, že Hankook je lepší guma (nebo minimálně vhodnější pro RS6).

Určitě je nějakej zlatej střed, to je jasný... příliš úzký nemaj grip, příliš široký jsou těžký a maj velkej odpor, příliš vysoký profil znamená deformace a tím horší handling, příliš nízký profil znamená v důsledku větší a těžší kolo... kdybych si měl vsadit na optimum pro RS6, byl bych asi tipoval něco jako 265 R19, což by asi teda nebyl správnej tip.
Avatar - iudex
26. 5. 2020 10:38
Re: Pneu
Logika by hovorila, že širšia guma bude väčšia a ťažšia, teda to bude mať negatívny vplyv na dynamiku (ako píšeš väčšia neodpružená hmota, väčšia zotrvačnosť). Naopak ale širšia guma má väčšiu styčnú plochu a lepšiu adhéziu (na suchom asfalte), teda by mala lepšie akcelerovať a brzdiť. Teda tieto aspekty sa navzájom negujú a rozdiely budú veľmi závisieť na výkone auta, type trate a konkrétnej disciplíne. A to vlastne ukazuje aj toto video, rozdiely sú jednak na hranici odchýlky merania a jednak raz vyhrali užšie a raz širšie gumy. Teda všeobecný záver z toho nemožno vyvodiť nijaký.