Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Pneumatiky znečišťují prostředí 1000x víc než výfukové plyny, varuje studie

Stanislav Kolman
Diskuze (58)

Britové si posvítili na moderní automobily a zjišťovali, jestli jsou výfukové plyny skutečně největším problémem osobních aut. A říkají, že ne.

Zpřísňující se emisní limity jsou dnes v automobilovém průmyslu největším strašákem. Britská společnost Emissions Analytics ale nyní přišla se studií, která ukazuje, že podstatně negativnější vliv na životní prostředí má na autě něco zcela jiného, a sice pneumatiky.

Na začátek je nutné říct, že kompletní studie se na webu tvůrců neobjevila, o výsledcích informovali jen prostřednictvím tiskové zprávy a náš dotaz na bližší informace zůstal zatím bez odpovědi. Firma Emissions Analytics říká, že znečištění způsobené opotřebením pneumatik, ale i brzd či vozovky může být až 1000x horší než to, co produkuje výfuk automobilu. A zvyšující se popularita těžších SUV s většími pneumatikami tento problém ještě více prohlubuje.

Společnost se zaobírá tzv. „nevýfukovými“ částicemi (NEE), které vznikají právě z pneumatik, brzd, ale třeba i vířením prachu na komunikacích. Pro tyto hodnoty přitom neexistují žádné legislativní limity, byť mají mít na životní prostředí násobně větší vliv než částice z výfuku.

Tisková zpráva dále informuje o testu „oblíbeného rodinného hatchbacku na zcela nových a správně nahuštěných pneumatikách“. Tvůrci dopočítali, že při takové jízdě je vyprodukováno 5,8 gramu nevýfukových částic na kilometr. Ve srovnání s částicemi z výfukových plynů, které jsou limitovány na 4,5 miligramu (0,0045 g) na kilometr, je to dokonce 1289x více. A studie dále připomíná, že horší povrch či podhuštěné pneumatiky mohou propast ještě zvýšit.

„Je na čase přemýšlet nejen o tom, co vychází z výfuků našich automobilů, ale zohledňovat i znečištění vznikající opotřebením pneumatik a brzd,“ uvedl Richard Lofthouse, vedoucí výzkumník v Emissions Analytics. „Děsivé na tom je, že zatímco emise výfukových plynů roky regulujeme, opotřebení pneumatik nikdo neřeší. Rostoucí prodeje SUV a elektromobilů s těžkými bateriemi přitom tyto hodnoty budou neustále zvyšovat,“ dodává závěrem.

Stanislav Kolman
Diskuze (58)

Doporučujeme

28. 9. 2020 18:19
pneu
Asi mě nad tímto tématem nikdy nenapadlo takto přemýšlet, ale dává to skutečně smysl. Jen mě nenapadá nějaká reálná varianta, která by se dala v dnešní době použít. Samozřejmě jsem také majitel vozidla, zrovna včera jsem si objednal nové pneumatiky z obchodu https://www.pneuok.cz/ , ale rád bych také pomohl přírodě...
Avatar - Barrichello
14. 3. 2020 23:22
Re: Kachna
Aby se ti rozsvítilo a probral ses, ale je to marný no :-)
13. 3. 2020 19:36
Re: Kachna
Tvy prispevky mi pripominaji obstrukce v parlamentu :-)
No tim uryvkem jsi alespon pobavil :yes:
Mohl jsi vynechat posledni dve vety...
Presto to bylo jednoznacne nejlepsi, co jsi sem napsal :-)

Precti si Ropa a krev.

Jinak chapu, ze se chces odchylit od tematu...

Cau
13. 3. 2020 19:32
Re: Kachna
A proc mi tohle vsechno pises??

:-)
Avatar - Barrichello
13. 3. 2020 18:59
Re: Kachna
Kyby ses v tom náhodou poznal: "Hezký obrázek, který jsem si o vojně vytvořil, pokazil i rotmistr Rudolf Nusle, náš soused. I když jsem se snažil mít ho rád, musím přiznat, že jej vojenská služba poznamenala. Výložky neodložil ani ve vaně a vyznamenání si přilepoval leukoplastí na nahou hruď. Ze zásady odmítal pít mléko, neboť se mu zdálo málo zelené. Rotmistr Nusle vůbec rozeznával kvalitu podle barev. Kdo byl zelený, byl dobrý. Kdo měl barvu jinou, byl lump. My jsme měli protekci, neboť se jmenujeme Zelenkovi, zato lékárník Černý z druhého patra nacházel často před svým prahem rozbušky, dvakráte pak pod rohožkou minu. I jinak si soudruh Nusle počínal jako správný voják. Na Štěpána rozehnal koledníky útokem na bodák, v pokoji měl zákop, kde přijímal hosty, a po uzavření domu si otevíral dveře granátem. Do schodů se pohyboval pouze přískoky. Ve volných chvílích shromáždil rodinu a promítal zpomalené válečné filmy, a vrhaje se co chvíli k plátnu ukazoval naběračkou chyby vojevůdců. Přes tuto úpornou snahu nebyl však již deset let povýšen, a proto zatrpkl a snažil se sestavit vlastní armádu.

Více zde: https://sigrosada.webnode.cz/…ak-jsem-rukoval/

S tím mlíkem to taky sedí, krávy jsou přeci NE EKO, nejlepší je pít přeci nemléko. A vono vlastně mlíko není zelený a krávy spásaj zelenou trávu, to musí ekobolševikům nutně vadit, že mi to hned nedocvaklo :-) :-)