Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Japonský Rolls-Royce přišel o střechu, výjimečný kabriolet je určen pouze pro císaře

Ondřej Mára
Diskuze (1)

Zatímco většina světa považuje za absolutní vrchol luxusu a prestiže vozy značky Rolls-Royce, v zemi vycházejícího slunce se stejné pověsti těší Toyota Century. A ta se nyní představuje v exkluzivní verzi bez střechy.

Toyota Century představuje skutečný vrchol japonského luxusu na kolech, který si však mohou užívat jen ti nejvýše postavení zákazníci na domácím trhu. A i když se Century poprvé objevila na trhu již v šedesátých letech minulého století, na tokijském autosalonu 2017 jsme se dočkali premiéry teprve třetí generace.

Tu v současnosti využívá například šéf automobilky Akio Toyoda, který jezdí bílým kouskem se speciálními insigniemi sportovní divize GRMN. Vlastní speciál Toyoty Century, zatím jako jediný bez střechy, však dostal i nový japonský císař Naruhito, který by se v něm měl vydat na cestu z královského paláce na svou oficiální korunovaci.

Nový císař Naruhito se sice vlády ujal již v květnu tohoto roku, na 22. října je však připravena oficiální korunovace, které by se měli zúčastnit hosté ze 190 zemí celého světa. Ceremoniál však bude velkou událostí i pro celé Japonsko, které chová k císařské rodině obrovskou úctu.

Císařská rodina se vydá na korunovaci po 4.5 kilometrů dlouhé trase, která byla speciálně navržena tak, aby minimálně ovlivnila dopravu a současně nabídla divákům maximální možnost spatřit císaře na vlastní oči a vyfotit si ho, dodává web Japanese Nostalgic Car, který na snímky vozu upozornil.

Samotný císařský speciál Toyoty Century, který dostal označení „Royal Parade Car,“ však není výjimečný jen absencí střechy. Například emblém na jeho masce je ručně vyráběn celých šest týdnů. Lak vozu je pak tvořen sedmi vrstvami, z nichž jsou tři broušeny pod vodou speciálními lakýrníky.

Technické úpravy spojené s odstraněním střechy bohužel neznáme, přinejmenším se však dá očekávat přidání několika masivních výztuh do podlahy, které zvýší tuhost karoserie. Zadní sedáky jsou posazeny o 4 centimetry výš a opěradla mají pevný sklon 25 stupňů, aby byla císařská rodina dobře vidět. Na náraznících a dveřích pak nechybí zlacené symboly císařské rodiny.

Zda automobilka upravila i motor bohužel nevíme, standardní Toyota Century je však osazena 5.0 litrovým motorem V8 s asistencí elektromotoru, který nabídne výkon 317 kW (431 k). Stejná pohonná jednotka byla použita i pod kapotou Lexusu LS600h.

Speciální císařská Toyota Century kabriolet nahradí přehlídkový Rolls Royce Corniche III z roku 1990, který byl však použit pouze dvakrát. To nové Century by se kromě inauguračního průvodu mělo objevit dokonce i na výstavách v Tokiu či Kjótu a následně na speciální akci spojené se zahájením olympijských her 2020 v Tokiu.

Ondřej Mára
Diskuze (1)

Doporučujeme