Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Jeden vzácný GM Futurliner se kdysi dostal z USA do Německa. A měl by být na prodej

Jan Zajíc
Diskuze (4)

GM Futurliner je fascinující vozidlo, které kdysi Američanům ukazovalo, jaká je čeká budoucnost. Jeden z pouhých dvanácti vyrobených exemplářů se před několika lety dostal do Německa.

Pozoruhodné aerodynamicky tvarované vozy a jejich příběh jsme vám představili nedávno.

Pro připomenutí: tucet 10 metrů dlouhých, 2,4 metru širokých a 3,5 metru vysokých strojů jezdilo po Spojených státech a Kanadě v rámci akce "Parade of Progress" (Přehlídka pokroku), kterou si vymyslela automobilka General Motors. Jejím cílem bylo předvádění nových technologií. A pro GM šlo samozřejmě také o interesantní reklamu.

První Futurliner se poprvé ukázal světu v roce 1939 na veletrhu v New Yorku, v dalších měsících byly vyrobeny zbývající vozy. Ty zaujaly jak designem, tak umístěním a tvarem kabiny, zbarvením a koncepcí "nákladního" prostoru. Tam se za pět metrů dlouhými elektricky ovládanými dveřmi ukrýval onen slibovaný pokrok.

U každého z dvanácti aut to bylo něco jiného. Futurlinery byly vlastně mobilním pódiem a divákům předváděly vymoženosti jako stereofonní zvuk, televizi, tryskový motor, vývoj ledniček, klimatizací nebo třeba mikrovlnku.

Vozy takto na turné vyrazily dvakrát. První karavana brázdila Severní Ameriku v letech 1940 a 1941, druhá v letech 1953 až 1956. Před druhou výstavou byly Futurlinery trochu upraveny a vylepšeny, vzhledem k technologickému vývoji se změnily také některé "exponáty". 

Po druhé přehlídce pokroku automobilka deset kusů rozprodala a dva darovala policejním sborům v Michiganu. Většina z vyrobených vozidel přežila v různém stavu do dneška, podle dostupných informací se ví o devíti nebo o desíti exemplářích.

Jedním z přeživších je Futurliner číslo 9, který původně sloužil jako "recepce" celé výstavy. V roce 1984 ho koupil jistý Bob Valdez, který věnoval více než 14 let života jeho renovaci. Vůz také vybavil 6,5litrovým osmiválcem (původně Futurlinery poháněl naftový čtyřválec, později benzínový řadový šestiválec) a v útrobách zařídil bar ve stylu art deco. V roce 2016 tento stroj odkoupila německá společnost Chrome Cars, která se zabývá zejména obchodováním se vzácnými a netradičními automobily. 

Vzhledem k tomu, že na jejím webu Futurliner figuruje v sekci s označením "Showroom", v níž nabízí auta na prodej, je pravděpodobné, že fascinující vůz je k mání. Cenu ovšem firma nikde neuvádí.

Zatím poslední "veřejný" prodej Futurlineru se uskutečnil v roce 2015 v aukci společnosti Barrett-Jackson, nový majitel tehdy zaplatil čtyři miliony dolarů, což je podle současného kurzu asi 88 milionů korun.

Jan Zajíc
Diskuze (4)

Doporučujeme

Avatar - Ozzman
13. 10. 2021 07:35
Re: fallout
Jo, je to ten styl... respektive celý Fallout je v tomhle "retro" 30-50tkovém stylu
Avatar - Mikesus
13. 10. 2021 07:30
Re: fallout
Jako vůbec mne to nenapadlo, ale tam by se to fakt hodilo :yes:
Avatar - Ozzman
13. 10. 2021 07:07
Re: fallout
:yes: :yes:
12. 10. 2021 22:54
fallout
… jak vystrizene z meho oblibeneho rpg… war never changes